EjendomsWatch

Mipim 2017 kogt ind til en Maggi-terning

ANALYSE: Optimismen strutter ud af ejendomsmarkedet, men på et bagtæppe af global usikkerhed ingen ved, hvor fører hen. Det får det stabile Norden til stå attraktivt tilbage, skriver EjendomsWatch' redaktør Jørgen Bendsen efter at have deltaget på dette års internationale Mipim-messe.

Foto: PR

CANNES — Fire dage med møder, præsentationer og receptioner er slut, og de 25.000 deltagere i årets internationale messe for ejendomsfolk og investorer, Mipim, vender næsen hjem til de over 100 lande, de hver især kommer fra.

Det, der for EjendomsWatch' udsendte står tilbage efter at have talt med bl.a. investorer, rådgivere og advokater, er, at pengerigeligheden, når det gælder ejendomsinvesteringer, er intakt. Knapheden findes i antallet af ejendomme og projekter at sætte pengene i.

Men én faktor står mere tydeligt nu, end nogensinde: Den politiske uro. Uanset om vi taler USA, Storbritannien, Tyskland, Frankrig eller Italien. Ingen ved, hvad der kommer til at ske. Ingen kan udpege oplagte andre steder at investere ejendomsformuerne, så derfor er det langt hen ad vejen business-as-usual for investorerne, men dog med væsentligt nedsat sigtbarhed, som hvis man i nattens mulm kører ud af landevejen med kun parkeringslyset tændt.

På sådan et bagtæppe har vi i Norden akkurat det, som mange investorer sukker efter: Politisk stabilitet. Ingen korruption. Sikkerhed for finansiering i mange år frem. Og et befolkningstal, der vokser og dermed øger behovet for øget kapacitet på ejendomsmarkedet. Det er derfor vanskeligt at se, hvorfor de senere års stigende udenlandske interesse for Danmark ikke skulle fortsætte. Alene i København kom hver anden investeringskrone på ejendomsmarkedet fra udlandet sidste år.

Investorer imponeres af Danmark

Fortællingen om Norden som geopolitisk helle kunne være trådt mere tydeligt frem på især den danske messestand — eller rettere Greater Copenhagens stand — på Mipim, der igen i år mest havde karakter af et socialt samlingspunkt, snarere end den agerer udstillingsvindue for nogle af de interessante investeringsmuligheder, vores land tilbyder investorerne.

Ret skal være ret: Københavns internationalt anerkendte position som en cykelby vakte interesse, så Frankrigs tidligere premierminister Alain Juppé og nuværende borgmester i Bordeaux lagde vejen forbi Greater Copenhagens messestand for at tale med byens teknik- og miljøborgmester Morten Kabell.

En observation er, at de byer, hvor der er enighed i de respektive byråd om at sætte en byudvikling i gang, se bort fra sognerådspolitikken, tænke stort og appellere til internationale investorer, også er også de steder, hvor der faktisk sker noget.

Når man faldt i snak med netop investorer, er de imponeret over, at man i København er i stand til at lande i lufthavnen og under 45 minutter efter sidde ved et mødebord i byens centrum. En fortsat effektiv lufthavn, metrosystem og en biltrafik, der sammenlignet med andre hovedstæder er misundelsesværdig begrænset, er nogle af de faktorer, som lander i den positive vægtskål, når byen sammenholdes med resten af Norden. Sammen med priserne, som igen sammenlignet med f.eks. Stockholm og Oslo, ligger mærkbart lavere og til afkast, der burde friste flere.

På den negative side tæller Danmarks beskedne størrelse, der betyder, at ejendomstransaktionerne sjældent bliver særligt store. For investor er det bagvedliggende arbejde med analyser og due diligence det samme, uanset om der investeres for 100 mio. kr. eller 3 mia. kr.

Udover København var også Aarhus og Aalborg synlig på Mipim. Og som en del af Greater Copenhagen-samarbejdet skød også Lolland-Falster og byer som Roskilde, Køge og Holbæk brystkassen frem. En observation er, at de byer, hvor der er enighed i de respektive byråd om at sætte en byudvikling i gang, se bort fra sognerådspolitikken, tænke stort og appellere til internationale investorer, også er også de steder, hvor der faktisk sker noget.

Tillid tager tid

Kan det så betale sig at bruge dagene i forårssolen ved Middelhavet, mens kollegaer hjemme i Danmark ser misundeligt til? Nej, ikke, hvis man som projektmager eller kommune regner med straks at kunne tage hjem med en stak færdige aftaler med investorer. Men der skabes uvurderlige relationer, så der efter to eller tre år er opbygget den tillid, der gør, at man tør indgå aftaler, måske i milliardklassen, med hinanden. Uanset, at det har kostet flere hundrede tusinde kr. undervejs at nå frem til det mål.

Aalborg har eksempelvis ofret 400.000 kr. i år på at slå på tromme for byens Stigborg Havnefront-projekt på Mipim. For de penge kunne der sikkert være ansat en sosu-assistent eller to. Men diskussionen skulle måske mere handle om de milliarder, byen kan forvente, at der tilflyder byen i de kommende år. Måske pengene var kommet alligevel. Det kan ingen vide. Men Mipim er nu engang stedet at være, når investorer og projektmagere skal danne sig et overblik over de varer, der er på hylderne, inden pengepungen findes frem.

Mere fra EjendomsWatch

Ny metrodirektør vil skabe rammerne for det gode liv i København

Carsten Riis motiveres af, at hans arbejde har betydning for mange mennesker nu og i fremtiden. ”Vi har faktisk været med til at løse en samfundsmæssig udfordring, men på en måde så København bliver en bedre by,” siger den nye metrodirektør i et interview med MobilityWatch.

Læs også

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier