EjendomsWatch

Ejendomshandler i Norden satte rekord i 2016 med 320 mia. kr.

Fra 2015 til 2016 steg transaktionerne med 8 pct. Danmark tegnede sig for 15 pct. af handlerne med investeringsejendomme, viser nye tal.

Danske Banks salg af hovedsædet i København var en af de få danske ejendomshandler i 2016, hvor prisen oversteg 1 mia. kr.

Aldrig er der blevet handlet investeringsejendomme i Norden i et omfang som i 2016. Samlet løb transaktionerne op i 43,4 mia. euro (godt 320 mia. kr.), hvoraf Danmark tegner sig for 15 pct. eller 6,3 mia. euro (knap 47 mia. kr.) fordelt på 122 handler.

Det fremgår af helt nye tal fra Pangea Property Partners, som det i Danmark er Lokalebasen.dk, der leverer data til.

Ses alene på december, hvor flere store handler blev underskrevet før årsskiftet, nåede transaktionerne i Danmark op på 9,1 mia. kr., hvor ATP og Pensiondanmarks køb af Copenhagen Marriott Hotel til 1 mia. kr. var den største.

Efter milliardhandel: ATP åben for at købe mere af Solstra

Der er ingen danske transaktioner blandt årets 10 største i Norden, hvor svenske Castellums overtagelse af ligeledes svenske Norrporten blev den i særklasse største handel til en værdi af 26,2 mia. svenske kroner (godt 20 mia. kr.)

Investorernes fortsat store interesse for Sverige slår tydeligt igennem på startafkastene, hvor Danmark nu har lagt afstand. I 2011 havde kontorejendomme af bedste beliggenhed et startafkast på godt 5 pct. i begge lande. Ifølge de seneste tal er startafkastet på prime-kontorejendomme i Danmark dykket til 4,5 pct., mens endnu større prisstigninger i Sverige har sendt til ned på 3,5 pct.

80 pct. af de danske transaktioner i årets løb er sket i hovedstadsområdet, mens Region Midtjylland, først og fremmest Aarhus, tegner sig for 9 pct., mens Nordjylland herunder Aalborg stod for 5 pct., viser tallene fra Pangea Property Partners.

Mere fra EjendomsWatch

Briefing uge 20: Proptech, slæb og raseri

Innovation og data var i højsædet, da store dele af branchen mødtes til Proptech Symposium i denne uge. Her var humøret lidt bedre end hos pirrelig jysk ejendomsudvikler. Og så vil Ejendomdanmarks nye topchef kæmpe for flere politiske resultater.

Michael Kaa fordobler overskuddet og lukrerer på stigende inflation

Det forgangne år bød på mere end en fordobling af overskuddet i MKA Ejendomme, som Michael Kaa Andersen står bag. Yderligere værdiopskrivninger venter på den anden side af en række igangværende udviklingsprojekter, fortæller milliardinvestoren i et interview med EjendomsWatch.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier