EjendomsWatch

Nye tal: Laveste tomgang for industrilokaler i 10 år

Danmark har ikke haft færre tomme produktionshaller og lagerbygninger siden 2008, viser nye tal fra erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk. I flere landsdele er der efterhånden mangel på velegnede industrilokaler, påpeger Dansk Industri og landsdækkende erhvervsmægler.

Mette Dehn fra Ejendomstorvet.dk melder om den laveste tomgang i industrilokaler i 10 år. | Foto: PR.

Det går så stærkt i danske industrivirksomheder, at der ikke har været en lavere andel tomme fabrikshaller, lagerbygninger og logistikejendomme i næsten 10 år, viser data fra Ejendomstorvet.dk, der er landets største portal for erhvervslokaler, ejet af landets ejendomsmæglere.

"Tomgangen er i andet kvartal 2018 faldet endnu en gang og er nede på 2,1 procent – vi skal helt tilbage til oktober 2008 for at finde færre ledige industrilokaler. Da det så værst ud for industrien i 2011 og 2012, var tomgangen over dobbelt så høj, men siden er den faldet næsten uafbrudt. Dermed er der kommet liv og aktivitet i lokaler med samlet over to millioner kvadratmeter,” siger Mette B. Dehn, kommunikationsansvarlig i Ejendomstorvet.dk, i en pressemeddelelse.

Aktuelt er lidt over 1700 industrilokaler og bygninger udbudt via Ejendomstorvet.dk. Tomgangen er lavest på Fyn og i Nordjylland samt Vest- og Sydsjælland, lyder det. Og talllene vidner om, at det kan være svært at finde lokaler, der matcher behovet, lyder det fra Dansk Industri:

"Industriens produktion er tilbage på samme niveau som før finanskrisen. Og selv om der ikke er lige så mange ansatte som tidligere, så er beskæftigelsen steget med 16.500 siden udgangen af 2013. Øget produktion og flere nye medarbejdere har øget efterspørgslen efter nye produktions- og lagerlokaler over hele landet. Virksomhederne oplever, at der er færre velbeliggende ledige lokaler tilbage, som lever op til krav om fx plads til robotter og let adgang til god infrastruktur," siger Allan Sørensen, chefanalytiker i Dansk Industri, i meddelelsen.

Hos erhvervsmægleren Newsec Advisory, det tidligere Egeskov & Lindquist, peger man på, at efterdønningerne fra finanskrisen har betydet, at byggeriet af nye industrilokaler har været begrænset.

"Det er især svært at finde større lokaler fra 5000 kvadratmeter, men efterhånden er der kommet gang i  nybyggeriet rundt omkring. Vi kan registrere stor og bred efterspørgsel efter lokaler. Medico- og medicinalbranchen er ikke så konjunkturfølsom og har længe haft pæn efterspørgsel, og efterhånden gælder det også for eksempel producenter af maskindele og underleverandører. Vi ser også eksempler på, at developere køber typisk ældre industriejendomme, som får ny anvendelse," siger Henrik Lyngskjold, adm. direktør og seniorpartner i Newsec Advisory, i meddelelsen.

I 2007, før finanskrisen satte ind, var tomgangen for industrilokaler helt nede på 1,3 procent på landsplan, men blev tredoblet på tre år.

Ejendomstorvet.dk formidlede i 2017 solgte ejendomme og indgående lejeaftaler for en værdi af 14 mia. kr.

Færre og færre kontorlokaler står tomme

Ejendomstorvet udvider portal med kontorhoteller 

Mere fra EjendomsWatch

Briefing uge 48: Olsson sejrer 1-0 på udebane over skeptisk vagthund

Trods advarsler fra bl.a. Finanstilsynet er det lykkedes AP Pension at indkassere en gevinst på sit samarbejde om finansiering med ejendomsudvikler Jens Schaumann. Med risikosky banker, der har tilsynets ånde i nakken, er det ikke underligt, at ejendomsdirektøren i AP Pension, Peter Olsson, har mod på mere af det samme.

Familiekontor køber over 10.000 kvm boligejendomme i København

Bilimportør-familie er i gang med at opbygge en ejendomsportefølje, fortæller adm. direktør, der netop har overtaget otte boligejendomme i København. "Hvis vi bliver introduceret for interessante ejendomme, så vil vi se på det. Også på den korte bane," siger han til EjendomsWatch.

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier