Færre og færre kontorlokaler står tomme

Tal fra Ejendomstorvet.dk viser, at antallet af udbudte kontorlokaler i Danmark er på det laveste niveau i ni år.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Onlineportalen for erhvervslokaler Ejendomstorvet.dk har udarbjedet en analyse, som viser, at antallet af udbudte kontorlokaler, dvs. tomme kontorlokaler, er på sit laveste niveau i ni år.

Andelen af tomme kontorlokaler skyldes opsvinget og den voksende beskæftigelse kombineret med, at flere ejendomme konverteres fra at være erhverv til bolig.

Fremgangen ses tydeligst i Storkøbenhavn, men præger det meste af landet. Det er især i hovedstaden, at kontorarealer bliver omdannet til boliger, skriver Ejendomskontoret.dk i en pressemeddelelse.

"Vores tal viser, at andelen af udbudte lokaler er faldet næsten uafbrudt gennem de seneste tre år, og med blot 7 procent af de samlede kontorarealer udbudt på markedet skal vi helt tilbage til 2009 for at finde lavere tal," udtaler Mette B. Dehn, som er presseansvarlig hos Ejendomstorvet.dk, i meddelelsen.

Der er dog fortsat et stykke vej til situationen før finanskrisen. I 2008 og 2009 lå antallet af udbudte kontorarealer i Danmark på 4 pct. Samme tal var i 2013/2014 steget til 10 pct.

Dan lave tomgang påvirker ganske naturligt huslejen, som for de udbudte lokaler er tæt ved 11 pct. højere end for fem år siden, skriver Ejendomskontoret.dk. Hvorfor der tages afsæt i netop tallet fra 2013, forklares ikke.

Tallene kommer fra det kvartårlige Ejendomstorvet Markedsindeks over udbudte erhvervslokaler, som bliver udgivet af Dansk Ejendomsmæglerforening i samarbejde med erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk og Ejendomsforeningen Danmark, der repræsenterer ejere, udlejere og administratorer af ejendomme.

Vil give mere spekulation

Efterspørgslen på kontorlokaler i landets største byer fik i slutningen af februar direktør i mæglerkæden EDC Erhverv, Jørgen Jørgensen, til at spå, at der på sigt vil blive opført såkaldt spekulativt kontorbyggeri, hvor der ikke er aftaler med lejere på plads på forhånd – et fænomen, man blandt andet har set i Carlsberg Byen.

"I København står kun 5,7 pct. af kontorerne tomme, og efterhånden har mange virksomheder svært ved at finde nye lokaler. I Østjylland med Aarhus ligger tomgangen lidt højere med godt 7 pct., men bare få år tilbage stod 12-14 pct. af kontorerne tomme her. Samtidig kan vi se i vores forventningsundersøgelse, at mange virksomheder er på udkig efter mere plads eller søger lokaler, som er mere præsentable og måske ligger tættere på offentlig transport," udtalte Jørgen Jørgensen i mæglerkædens seneste nyhedsbrev.

Han pegede på, at det største problem i den sammenhæng ikke er at finde penge til nybyggeri, men nærmere jord at bygge det på. Den vurdering skal ses i forlængelse af, at manglen på kontorejendomme blandt andet skyldes, at en del af byernes ældre kontorer er omdannet til boliger.

Tomgang rasler også ned for industriejendomme

Det er ikke kun kontorlokalerne, som i disse tider oplever lavere tomgang.

En analyse fra Ejendomstorvet.dk, som blev offentliggjort i januar 2018, viste, at et større antal af lager- og produktionsbygninger havde fået lejere. Især de seneste to år var tomgangen blevet lavere, lød det.

"Ved udgangen af 2017 stod blot 2,3 pct. af industrilokalerne tomme – det laveste niveau siden januar kvartal 2009, altså i næsten ni år. Siden 2012 har vi næsten uafbrudt set forbedring kvartal for kvartal. Særligt Fyn, Nordjylland samt Vest- og Sydsjælland er nået ned på meget lave niveauer. Områder som Sydjylland, Østjylland og Vestjylland har lidt flere tomme industribygninger, men har til gengæld oplevet pæne fald i tomgangen det seneste år," udtalte Simon Birch Skou, adm. direktør for Ejendomtorvet.dk, i en pressemeddelelse.

Ligesom for kontorlokalerne steg tomgangen for industrilokaler markant i årene efter finanskrisen. Ifølge erhvervsportalen lød tomgangen på 1,5 pct. for industrilokaler landet over, og i de første tre år efter krisen blev det tredoblet.

Ejendomstorvet.dk: Tomgangen rasler ned for industriejendomme

EDC-direktør: Spekulativt byggeri er modtrækket til rekordlav tomgang

Erhvervsmægler: Stort behov for nye kontorer

Tomgang for kontorlokaler falder støt i Nordjylland

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også