EjendomsWatch

Finansiel vagthund: Øget risiko for store prisfald på ejendomme

Statens finansielle vagthund, Det Systemiske Risikoråd, advarer igen om, at vedvarende prisstigninger på ejendomsmarkedet kan føre til risikoblindhed.

Foto: Danmarks Nationalbank

Vagthunden over den finansielle stabilitet i Danmark, Det Systemiske Risikoråd med Nationalbankens direktør Lars Rohde i spidsen, kommer nu med endnu en advarsel mod pludselige prisfald på ejendomsmarkedet.

Det sker efter, at rådet har afholdt sit 16. møde.

"Den internationale politiske usikkerhed om finanspolitik og verdenshandel er forøget. På den baggrund har de internationale finansielle markeder været relativt robuste. Det kan afspejle rigelig likviditet og begrænsede investeringsalternativer. Risikoen for en pludselig revurdering af risici – og dermed kraftige fald i aktivpriserne – er på den baggrund gået op," skriver rådet.

Med udsigt til lang tid endnu med meget lave renter er der fare for, at banker og kreditinstitutioner fristes til at tage højere risici for at øge deres indtjeningsmuligheder, påpeger rådet.

"De lave renter påvirker ejendomsmarkedet, hvor der fortsat er høje stigninger i boligpriserne og vækst i boligudlånet i København og omegn samt Aarhus. På landsplan er boligmarkedet også i fremgang, om end ikke i samme tempo, mens kreditvæksten fortsat er afdæmpet. Fastfrysningen af grundskylden i 2017 – og muligvis helt frem til 2021 – kan yderligere øge boligpriserne, særligt for enfamiliehuse, i de områder, hvor priserne i forvejen er steget mest. Fortsatte boligprisstigninger kan forstærke optimismen omkring den fremadrettede udvikling og dermed danne grobunden for større risikotagning. Det øger risikoen for, at prisstigningerne kan blive fulgt af tilsvarende prisfald," skriver rådet.

Rådets europæiske pendant, Det Europæiske Udvalg for Systemiske Risici, ESRB, har på baggrund af bl.a. udviklingen på boligmarkedet i Danmarks større byer og husholdningernes høje gældsætning sendt en advarsel til den danske regering om, at disse forhold kan påvirke den makroøkonomiske stabilitet og derigennem den finansielle stabilitet.

"Rådet deler ESRB's vurdering," skriver Det Systemiske Risikoråd.

ECB-chef rynker brynene over det danske boligmarked

Derfor vil Lars Rohde have endnu bedre polstring af realkreditten

Rohde advarer om prisboble på Københavns boligmarked

Ejendomsforeningen: Risiko-vagthund giver hals for tidligt 

Mere fra EjendomsWatch

Kampen om at vinde branchens hæder spidser til

EJENDOM2022: Både ejendomsselskaber, udviklere og digitale aktører kæmper om at vinde en af de tre prestigefyldte branchepriser på topmødet Ejendom2022 til november. Se nogle af forslagene til prisvindere her.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier