Milliontab rammer ejendomsudvikler efter "en række katastrofalt dårlige beslutninger"

”Det føles meget hårdt, at en stor del af det hårde slid går op i røg,” fortæller Jesper Skovsgaard efter et trecifret millionunderskud rammer den nordjyske udviklerkoncern TSG Group.
Jesper Skovsgaard er ejer af TSG-koncernen, der tidligere hed 2E Group. | Foto: PR
Jesper Skovsgaard er ejer af TSG-koncernen, der tidligere hed 2E Group. | Foto: PR

En stor økonomisk lussing rammer TSG Group, tidligere 2E Group, i forbindelse med en ny årsrapport. Det oplyser ejer og bestyrelsesformand Jesper Skovsgaard i et interview med EjendomsWatch efter en pressemeddelelse fra koncernen.

Her bruger Jesper Skovsgaard anledningen til at kigge tilbage på de seneste år, hvor han ikke lægger skjul på, at opkøb af projekter med en konkursramt samarbejdspartner har vist sig at være særdeles dyre lærepenge.

”Vi må erkende, at vi har truffet en række katastrofalt dårlige beslutninger, som alle synes var gode ideer, da vi indgik aftalerne om køb af ejerandele fra projektsamarbejdspartner,” udtaler han i meddelelsen og uddyber:

”Man hastede et køb igennem af de fælles selskaber, for at TSG-koncernens kunder skulle lide så lidt skade som mulig af samarbejdspartnerens konkurs, der forestod alt byggeri på alle projekter, således byggerierne hurtigst muligt kunne videreføres. Set i bakspejlet var det ikke klogt og gennemtænkt.”

Årsrapporten er ikke offentliggjort, men ifølge meddelelsen kommer koncernen ud af regnskabsåret 2022/23 med et underskud på 126,8 mio. kr. efter skat. Dermed ender egenkapitalen på 185 mio. kr. mod 309 mio. kr. året før. Soliditetsgraden er 16 pct.

Dette er på trods af, at koncernen har et overskud på driften, der svarer til en forbedring på 58 mio. kr. i forhold til året før – men den positive drift kan langt fra opveje øvrige tab, lyder det. 

”Vi er alle sammen utroligt kede af, at mange års hårdt arbejde er gået tabt. TSG er startet med en egenkapital på 25.000 kr. i 1996 - og jeg har lagt en enorm portion energi og en masse hårdt arbejde igennem 28 år i selskabet. Det føles meget hårdt, at en stor del af det hårde slid går op i røg – og se så store værdier forsvinde i den blå luft,” udtaler Jesper Skovsgaard. 

”Dyr manøvre” kostede over 200 mio. kr.

Det store negative resultat er dels en konsekvens af en mindre regulering af værdien af selskabets ejendomsportefølje med 18 mio. kr.

Dog skyldes det primært et samlet tab på 86 mio. kr. som følge af en tidligere projektsamarbejdspartners konkurs i 2019 samt yderligere en stor engangsudgift på 25 mio. kr. til et stærkt forureningsbelastet byggeri, som ligeledes blev overtaget i 2019.

Det satte gang i en negativ kædereaktion, og ledelsen i TSG Group har måttet sande, at et ”velment og meget ihærdigt forsøg på at redde de mange byggerier”, blev en så dyr manøvre, at det over de seneste fem regnskabsår har resulteret i samlet tab på mere end 200 mio. kr.

Efter konkursen hos projektsamarbejdspartneren så TSG-koncernen sig tvunget til først at købe partnerens 50 pct. ejerandel i byggerierne, da byggerierne skulle reddes.

Dernæst opstartede koncernen sin egen byggeafdeling for at færdigbygge de mange igangværende byggeprojekter, det inkluderede udbedring af ”en voldsom mængde fejl og mangler i årene derefter”, lyder det.

”Jeg har aldrig oplevet noget lignende”

Ved stadeopgørelsen, efter projektsamarbejdspartnerens konkurs, viste det sig også, at samarbejdspartneren samlet havde fået for meget udbetalt på løbende acontobetalinger fra de respektive byggekreditter, og TSG-koncernens redningsaktion startede således med et tab på ca. 45 mio. kr.

Koncernen har efterfølgende anlagt retssag imod det eksterne ingeniørfirma, der havde ansvar for at vurdere de månedlige stadeopgørelser fra samarbejdspartneren til de respektive fælles projektselskaber.

Undervejs har TSG-koncernen desuden måttet foretage store udlån til nødlidende selskaber for at betale leverandører og momsgæld m.v., hvilket også har medført store tab, lyder det.

Derudover har det ifølge ejeren kostede et hav af mandskabstimer, der kunne være brugt bedresteds, da flere ansatte og eksterne har været involveret i den fem år lange proces.

”Jeg har brugt en enormt mange millioner kroner på rådgivere, advokater og ingeniører. Det er helt vildt, jeg har aldrig oplevet noget lignende,” siger Jesper Skovsgaard.

Det mistede korn skal ind i laden igen

Selvom tabet er stort og der mangler kapital, så er det alligevel med stor fortrøstning at TSG-ledelsen ser fremad.

”Min ven, fætter, partner og direktør i TSG i dag, Peter Bersang, minder mig ofte om, at vi begge er opdraget af forældre, der har lært os, at man aldrig giver op. Nej, man kæmper videre, er det altid sagt, og det mistede korn skal ind i laden igen,” udtaler Jesper Skovsgaard.

Ifølge Jesper Skovsgaard er der i forbindelse med årets regnskab ”ryddet godt op”. Det betyder, at de sidste negative efterdønninger af konkurser er håndteret, og TSG gør klar til at se fremad med større positivisme, end et så stort minus burde ligge op til.

Det begrundes bl.a. med en finansieret pipeline af igangværende og kommende projekter på ca. 50.000 etagemeter og en egenkapital på knap 200 mio. kr. ved udgangen af regnskabsåret 2022/2023.

Og kapitalen bliver heller ikke et problem at hente fortæller Jesper Skovsgaard, der proklamerer ”det har vi styr på”. 

Han forklarer til EjendomsWatch, at selskabet er i gang med forhandlinger om at afhænde ”en større byggesag,” og at det oplever interesse fra långivere i forbindelse med finansiering.

”Långivere kan godt skelne imellem, om det er løbende driftsunderskud eller om det er engangsudgifter, som man har haft. Det er der kæmpe forskel på,” siger han.

Tabet skal ud af hjernen

Jesper Skovsgaard fortæller videre, at selskabet på det seneste har oplevet større international interesse. Derfor får den nye bestyrelse bestående af Jesper Skovsgaard selv og Joachim Sand som opgave at følge op på den store interesse og sikre ekspansion i først Sverige.

”Det er faktisk tre år siden, vi startede med det, men vi er blevet bremset, fordi vi har brugt så meget tid på de her engangssager. Ekspansionen er derfor blevet udsat og udsat,” siger han og uddyber:

”Nu har vi sagt, at nu gør vi det. Vi har taget tabet, og nu skal vi ikke fokusere på det mere. Vi skal få det ud af hjernen og kigge fremad. Vi er selvfølgelig pissetrætte af at have tabt penge, men det må vi tjene ind igen, og det får vi også gjort.”

Dermed forventer TSG et overskud på bundlinjen på ca. 10 mio. kr. i indeværende regnskabsår, der afsluttes 30. september 2024. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også