Nærmer sig 300 danske ejendomsfonde: Flere kommer til trods svære betingelser

Mere end hver tredje nyoprettede alternative investeringsfond de sidste to år har haft ejendomme som primær strategi, viser nye tal fra Finanstilsynet, hvor de samlede værdier opgøres til 86 mia. kr.
HL Management, der blev stiftet for seks år siden, er en af de nye spillere på markedet for ejendomsfonde. Siden 2017 har selskabet oprettet tre ejendomsfonde, bl.a. med denne ejendom på Dantes Plads i København. | Foto: PR
HL Management, der blev stiftet for seks år siden, er en af de nye spillere på markedet for ejendomsfonde. Siden 2017 har selskabet oprettet tre ejendomsfonde, bl.a. med denne ejendom på Dantes Plads i København. | Foto: PR

Populariteten af alternative investeringsfonde stiger, og det gælder især på markedet for ejendomsfonde i Danmark. 

Antallet af danske ejendomsfonde er steget støt de seneste år fra 164 ved udgangen af 2019 til 298 ultimo 2022 med en samlet værdi af de forvaltede aktiver på ca. 86 mia. kr.

Det viser en ny markedsopgørelse fra Finanstilsynet.

Denne tendens er fortsat i 2022 på trods af ændringer i ejendomsmarkedet og renteniveauet. Ejendomsfondene henvender sig hovedsageligt til semiprofessionelle og professionelle investorer.

Forringede vilkår

Kraftigt stigende rentesatser har påvirket ejendomsfonde og ejendomsmarkedet negativt, især hvis fonden har anvendt gearing i væsentligt omfang til at finansiere erhvervelsen af fondens aktiver.

Højere renter vil dermed medføre højere renteomkostninger for den variabelt forrentede del af gælden og lavere indtjening. 

Den samlede formue i danske ejendomsfonde er steget markant i løbet af 2022. Fra perioden 2019 til 2021 var værdien af de samlede aktiver i stilstand for derefter at stige fra 55 mia. kr. til 86 mia. kr. fra 2021 til 2022, viser rapporten.

Antal og formue i danske ejendomsfonde de sidste fire år. | Foto: Grafik: Finanstilsynet
Antal og formue i danske ejendomsfonde de sidste fire år. | Foto: Grafik: Finanstilsynet

Sammenligner man med hele det danske marked for professionelt forvaltede ejendomme i form af både erhvervs- og boligejendomme, fylder de danske ejendomsfonde knap 14,5 pct.

I en analyse fra MSCI estimerer man det danske markeds størrelse til 80 mia. euro ultimo 2021, svarende til ca. 596 mia. kr. 

Et nyk op i gearing

Den gennemsnitlige gearing i danske ejendomsfonde er steget lidt i de seneste år og udgør nu omkring 149 pct. af fondenes indre værdi ved udgangen af 2022.

Gearing refererer til fondenes evne til at øge deres investeringer ved at låne penge (kaldet finansiel gearing) eller bruge derivater (kaldet syntetisk gearing).

Åbne ejendomsfonde udgør samlet set 12,5 pct. af markedets værdi. En åben fond vil sige, at man som investor har mulighed for at indløse sin investering ved behov, i modsætning til lukkede fonde hvor investeringen er låst i en tidsperiode. De lukkede fonde udgør de resterende 87,5 pct.

På et overordnet niveau vurderes det i rapporten, at det højere niveau af gearing i Danmark ikke udgør en væsentlig likviditetsrisiko for hverken markedet eller investorerne.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår