Garanti kan koste Heimstaden-ejer dyrt

En afkastgaranti kan blive dyr for Heimstaden-ejer Ivar Tollefsen, som i 2018 solgte sin norske boligportefølje til Heimstaden Bostad via selskabet Fredensborg.
Ivar Tollefsen ejer 38 pct. af det norske selskab Fredensborg, der kan stå med en millionregning om to år. | Foto: Lasse Åkerström/Heimstaden/PR
Ivar Tollefsen ejer 38 pct. af det norske selskab Fredensborg, der kan stå med en millionregning om to år. | Foto: Lasse Åkerström/Heimstaden/PR

”Garantien vurderes kvartalsvis baseret på realiseret og forventet afkast på den pågældende projektportefølje, og ændringer resultatføres som værdiændring.” 

Sådan siger kommunikationsdirektør i Heimstaden Bostad, Christian Dreyer, til norske Dagens Næringsliv.

Den garanti, Dreyer taler om, udgør 705 mio. svenske kroner, som Ivar Tollefsens selskab Fredensborg ifølge Heimstaden Bostads kvartalsrapport risikerer at skulle betale i april 2025.

Beløbet står som en fordring i selskabets regnskaber og kan både øges og reduceres i perioden frem til april 2025. Heimstaden Bostad vil så få udbetalt denne sum.

Vi skal tilbage til 2018 for at finde årsagen til den mulige regning, eftersom Tollefsen dengang solgte sin norske boligportefølje på syv mia. kr. til Heimstaden Bostad via selskabet Fredensborg, som han ejer 38 procent af.

Købet indebar en garanti for Heimstaden Bostad om, at selskabet skulle betale, hvis afkastet på de ejendomme, selskabet købte, ikke oversteg 7,5 pct. i årlig afkast af egenkapitalen. Nu er denne garanti altså på 705 mio. svenske kr. Ved udgangen af andet kvartal havde selskabet lidt over otte mia. kr. i kassen.

Heimstaden Bostad meddelte i midten af august en opdateret finansiel politik, der indebærer, at selskabet vil forsvare sin kreditvurdering og opretholde en rentedækningsgrad på over 1,8. Ved udgangen af andet kvartal var tallet 2,1, men Heimstadens investeringsdirektør Christian Fladeland forventer, at tallet kan falde til 1,8 i første halvår 2024.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også