EjendomsWatch

Kommune kommer presset boligfond til hjælp – vil ophæve omstridt forkøbsret

Frederiksberg Kommunes forkøbsret på ejendommene i Frederiksberg Boligfond er i vejen for, at fonden kan løse sine likviditetsproblemer. Derfor vil kommunen gå i forhandlinger om at ophæve den, på betingelse af at der ikke sker frasalg, oplyser borgmester.

"Det, vi nu skal drøfte med kommunen, er, om vi kan blive enige om fortolkningen af skødet fra 1932, så vi igen kan få afdragsfrie lån fra vores bankforbindelser," siger Flemming Brank, formand for Frederiksberg Boligfond. | Foto: PR / Frederiksberg Boligfond

Frederiksberg Kommune er åben for at ophæve den forkøbsret, som kommunen ifølge et skøde fra 1932 har på ejendommene i Frederiksberg Boligfond. Det skriver borgmester Simon Aggesen (K) i et opslag på Facebook.

Frederiksberg Boligfond har rettet henvendelse til kommunen i et ønske om at skabe klarhed og sikkerhed om fondens økonomi," skriver Simon Aggesen med henvisning til fondens tiltagende likviditetsproblemer.

"Ifølge fonden kan det blandt andet ske ved at indlede en forhandling om hel eller delvis ophævelse af kommunens forkøbsret til ejendommene. Baggrunden er, at forkøbsretten – ifølge fonden – er til hinder for at løse fondens økonomiske udfordringer," fortsætter han.

Forkøbsretten er blevet omdrejningspunktet for et retsopgør mellem boligfonden og lejerne i en af fondens ejendomme, der i 2019 blev forsøgt solgt til den amerikanske kapitalforvalter Blackstone. Ifølge lejerne har de og kommunen nemlig en ret til at købe ejendommen for købsprisen i 1932 på knap 3 mio. kr. Med en værdiansættelse, der er 89 år gammel, er fondens øvrige ejendomme langt fra det værd, som de er bogført til.

Retten på Frederiksberg afsagde i februar 2021 dom i sagen, der gik lejerne imod. Ikke desto mindre er forkøbsretten, som kommunen påstår at have, en hæmsko for Frederiksberg Boligfond. Det fortæller formand Flemming Brank, der også er byrådsmedlem på Frederiksberg.

"Det, vi nu skal drøfte med kommunen, er, om vi kan blive enige om fortolkningen af skødet fra 1932, så vi igen kan få afdragsfrie lån fra vores bankforbindelser," siger Flemming Brank (K) til EjendomsWatch.

Kommunen afviser frasalg

Likviditetsproblemerne i Frederiksberg Boligfond har givet anledning til, at fonden igen har overvejet mulighederne for frasalg i ejendomsporteføljen. Men dette bliver manet til jorden i Simon Aggesens Facebook-opslag

"En forudsætning for de drøftelser vi indleder nu er altså, at der ikke skal ske frasalg hverken til private eller almene boligselskaber. Og så skal fondens nuværende formål fastholdes," skriver borgmesteren.

Flemming Brank anerkender, at kommunens indgang til forhandlingerne er, at der ikke skal ske frasalg. Alligevel vil han ikke afvise, at frasalg kan komme på tale.

"Min og bestyrelsens holdning til salg er, at vi gerne ser, at vi kan holde samtlige 19 ejendomme samlet i Frederiksberg Boligfond. Der er flere forskellige løsningsmuligheder, men lykkes det ikke at få en aftale med kommunen, så kan vi blive tvunget ud i et salg. Men det er ikke noget, vi har lyst til," siger Flemming Brank.

Fond overvejer at sælge boliger til pensionskasse efter fejlslagent Blackstone-salg

Omstridt boligfond efter markant fremgang: "Vi er stadig økonomisk udfordret" 

Mere fra EjendomsWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier