EjendomsWatch

Høj beskæftigelse og øget fysisk salg skaber fremgang for kontor- og detailejendomme

I en analyse baseret på tal fra andet kvartal, hvor genåbningen for alvor tog fart, tegner Realkredit Danmark et positivt billede af udviklingen inden for ejendomssegmenterne boligudlejning, detail og kontor. Vækstoptimismen ledsages dog af et par forbehold.

Foto: PR/Realkredit Danmark

I lyset fra genåbningen gennemlevede segmenterne boligudlejning, detailhandel såvel som kontor alle et rigtig godt andet kvartal, samtidig med at årets hidtidige transaktionsvolumen steg med 24,5 mia. kr.

Sådan lyder budskabet fra Danske Banks realkreditvirksomhed, Realkredit Danmark, i en ny analyse.

I analysen peger chefanalytiker Mark Maack Gibson bl.a. på, at det fortsat "rødglødende" ejerboligmarked smitter positivt af på boligudlejningsejendommenes prisudvikling. Prisudviklingen mellem ejerlejligheder og boligudlejningsejendomme har historisk set været "relativ synkron," lyder det.

Ifølge tal fra erhvervsmægleren Cushman & Wakefield Red udgjorde boligudlejningsejendomme knap 60 pct. af kvartalets transaktionsvolumen.

Fremgang med forbehold

Genåbningen satte sit naturlige præg på detailhandlen, hvor det fysiske salg i butikkerne steg med 34 pct. sammenlignet med samme periode året forinden. Samtidig faldt den gennemsnitlige restanceprocent fra 9 pct. i årets første tre måneder til 8,1 pct. i andet kvartal.

"Alt er dog ikke fryd og gammen. Fremadrettet venter en større regning, idet en del af de rentefri skattelån til betaling af moms og A-skat har forfald senere på året, og handel – herunder retail – er den sektor, som har lånt flest penge," lyder det i analysen.

Alt er dog ikke fryd og gammen

Mark Maack Gibson, chefanalytiker hos Real kredit Danmark

Hvad kontor angår, faldt tomgangen i andet kvartal af 2021, mens huslejen steg. I den forbindelse bemærkes det, at beskæftigelsen i juni steg til et rekordhøjt niveau. Det er dog først i løbet af de kommende år, man for alvor kan drage konklusioner omkring effekten af øget hjemmearbejde, lyder det.

"I første omgang kan vi dog konstatere, at kontormarkedet samlet set er i fin form for tiden trods de mange spekulationer omkring, hvorvidt der bliver en langsigtet reduktion i kontorefterspørgslen i kølvandet på pandemien," skrives det i analysen fra Realkredit Danmark.

Skærpet detailkonkurrence: Hver fjerde virksomhed er bukket under siden 2000 

Realkredit Danmark ser positive takter

Mere fra EjendomsWatch

Hæstorp lover opgør med kommunalt bygge-bureaukrati: "Det går simpelthen ikke"

EJENDOM2021: København står i en boligkrise, og private udviklere og investorer skal i gang med at bygge flere billige boliger, siger overborgmesterkandidat Sophie Hæstorp Andersen (S). Hun lover omvendt at sætte "hårdt ind" over for bureakratiet i forbindelse med eksempelvis behandling af byggesager. Se uddybende videointerview her.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier