EjendomsWatch

Eksperter regner på genåbning af stormagasiner og storcentre

Ifølge erhvervsminister Simon Kollerup er en gruppe eksperter ved at beregne smitterisikoen ved en genåbning af storcentre, der har været lukket siden 16. december.

Sammenstimlen er blandt årsagerne til, at storcentre endnu ikke er genåbnet. | Foto: Kenneth Meyer

Eksperter er i gang med at regne på, hvad det vil indebære af risiko for smitte med coronavirus, hvis stormagasiner og storcentre genåbner. Det skriver erhvervsminister Simon Kollerup (S) i en mail til erhvervsmediet Finans.dk.

Her slår han fast, at regeringen ikke ønsker at holde butikker lukket længere end nødvendigt.

"Derfor har vi bedt de relevante sundhedsmyndigheder om at lave beregninger for den smittemæssige betydning af en genåbning af stormagasiner og storcentre," skriver Simon Kollerup.

Stormagasiner og storcentre blev senest lukket i december sidste år, da en stor del af samfundet blev lukket ned.

Torsdag klokken 16 skal statsminister Mette Frederiksen (S) forhandle med Folketingets partier om yderligere genåbning under coronakrisen.

Her har ikke mindst en fuld genåbning af skolerne stået højt på dagsordenen, men en del partier ønsker også storcentrene genåbnet.

I januar vurderede Den Faglige Referencegruppe, som er en gruppe eksperter, der rådgiver regeringen, at der ville være en middel risiko for smittespredning ved at genåbne storcentre og stormagasiner.

"Storcentre har store opholdsområder, hvilket indebærer særlig risiko for, at folk opholder sig der i længere tid," lød det i vurderingen.

"Der er til en vis grad mulighed for at åbne under hensyntagen til generelle smitteforebyggende foranstaltninger. Det kan dog være vanskeligt at sikre, at der opretholdes tilstrækkelig afstand, særligt i store butikker og storcentre, ligesom det kan være svært at begrænse personers opholdstid der," skrev eksperterne.

Dansk erhvervsliv har også presset hårdt på for at få en genåbning på området.

Simon Kollerup henholder sig i mailen til Finans.dk til, at lukningen af storcentrene sker på baggrund af konkrete vurderinger.

"Det er sundhedsmyndighedernes anbefaling, at vi fortsat holder lukket for storcentre og stormagasiner, fordi kunderne opholder sig der i længere tid og stimler sammen i mindre områder," skriver han.

Kritik af tvangslukning af centerbutikker på tredje måned: "Det virker ulogisk og dumstædigt" 

Landets største centeroperatør advarer: Rædselsfuldt år kan kulminere til påske

Erhvervsminister Kollerup: Det er for tidligt at genåbne stormagasiner og indkøbscentre 

Mere fra EjendomsWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier