EjendomsWatch

Jyske Banks udlån til ejendomsprojekter giver rynkede bryn hos Finanstilsynet

Der er risiko for "væsentlige" tab ved de vilkår, Jyske Bank giver lån til udlejningsejendomme og ejendomsprojekter på, mener Finanstilsynet.

Foto: Jyske Bank/PR

Finanstilsynet vil have Jyske Bank til at lave bedre analyser af kundernes robusthed, når der gives lån til udlejningsejendomme og ejendomsprojekter.

Det skriver tilsynet i en ny redegørelse, efter man i maj var på inspektion og gennemgik 19 udlånsbevillinger tilbage til november 2018.

Analyserne skal blandt andet forbedres ved at inkludere "følsomshedsberegninger," eksempelvis hvordan en ejendoms likviditet ser ud, hvis der ikke er fuld udlejning. Der nævnes også, at man skal regne på, hvordan kunderne kan overholde forpligtelserne, hvis de økonomiske forhold bliver værre.

"I en tredjedel af de gennemgåede bevillinger var der nogle forhold, der gav en forhøjet risiko. Det skyldes blandt andet, at banken i mange tilfælde bevilger fravigelser fra en eller flere hovedregler i kreditpolitikken og forretningsgange," skriver Finanstilsynet.

Det er for eksempel reglerne om kaution og kundernes egenfinansiering.

"Finanstilsynet finder, at omfanget af fravigelser fra hovedreglerne var for stort, og banken vil præcisere, hvornår og under hvilke forudsætninger det er tilladt at fravige hovedreglerne."

Derudover har inspektionen vist, at "langt de fleste" udlån blev givet med variabel rente og hel eller delvis afdragsfrihed. Det er der mulighed for i kreditpolitikken, men tilsynet gør sig en bemærkning.

"Gælden bliver derfor kun nedbragt beskedent eller slet ikke. Det kan give væsentlige tab, hvis der senere kommer ejendomsprisfald."

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie FinansWatch.)

Finanstilsynet skærper krav til udlån til landbrugs- og industriejendomme

Ejendomsudlån koster Danske Bank påbud fra Finanstilsynet

Finanstilsynet: Banker kan klare selv det nuværende worst case-scenario

Finanstilsynet reagerer på corona: Banker får større frihedsgrader

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier