Kriseramt hotelchef: "Hvad er det for en verden vi vågner op til bagefter?"

Topchefen i Arp-Hansen Hotel Group, Dorte Krak, ser frem til en gradvis åbning af det coronalukkede danske samfund. Men de økonomiske knubs til virksomheden er allerede mærkbare, siger hun i et interview med EjendomsWatch i forlængelse af årsregnskabet.
"Hvis ikke man får de hjælpepakker forlænget, så man kan hoste sig i gang igen, så er det, at man er bange for at dø af likviditetsmangel," siger Dorte Krak, medejer og direktør i Arp-Hansen Hotel Group. | Foto: Mik Eskestad
"Hvis ikke man får de hjælpepakker forlænget, så man kan hoste sig i gang igen, så er det, at man er bange for at dø af likviditetsmangel," siger Dorte Krak, medejer og direktør i Arp-Hansen Hotel Group. | Foto: Mik Eskestad

Hver dag sit millionbeløb ned i det københavnske spildevandsnet.

Det er realiteten hos Arp-Hansen Hotel Group, som med godt 4300 værelser og 22 pct. af kapaciteten i København, er hårdt ramt af coronakrisen, der som et trylleslag har knipset kunderne væk.

Nu ser adm. direktør Dorte Krak frem til tiden efter påske, hvor landet ifølge statsminister Mette Frederiksen (S) så småt kan åbnes op igen – men hvad bliver det for et land, der genåbner, spørger hoteldirektøren, der som omtalt af EjendomsWatch mandag netop har afleveret et 2019-regnskab med et overskud på over en kvart mia. kr.

"Det er helt afgørende, hvordan byen København kommer i gang igen som hoteldestination. Det afgør, om vi får røde tal. Overlever alle vores flyselskaber? Vil virksomhederne stadig investere i at have rejseaktiviteter og konferencer? Hvad med de private rejsende? Tager de bilen til Samsø i stedet?," siger Dorte Krak, der udover coronakrisen også står med en anden udfordring: Masser af ny hotelkapacitet, der rykker ind i hovedstaden.

"Det er dobbeltkonfekt, som udfordrer en branche, der ellers havde det godt med stigende turismetal. Men vores verdensbillede er blevet vendt 180 grader. Der kommer så mange nye hotelværelser de næste to-tre år, at det i sig selv en udfordring for en by at absorbere så meget," siger hun og peger på, at København også tidligere har haft store udvidelser af kapaciteten, samtidig med, at der har været både finanskrise og tilbageslag efter terrorangrebet 11. september 2001.

"Men det er jo ekstraordinært i begge retninger denne gang. Et ekstraordinært stort udbud og en hidtil uset krise med corona,” siger topchefen i Arp-Hansen Hotel Group.

Dyrt at stoppe igangværende projekter

Hun vil ikke direkte sige, at hun håber, at nye hotelprojekter skrottes. Men:

"Jeg tænker, at der er projekter på tegnebrættet rundt omkring, hvor man siger: Det kan være, at man skulle vente eller skrotte dem. Men de projekter, hvor byggekranerne er oppe og badeværelserne står der for hver 30. kvadratmeter, så vil det være dyrere ikke at gøre projektet færdigt end at stoppe det."

Aktuelt har hotelkoncernen i lighed med store dele af branchen hjemsendt medarbejdere med lønkompensation

"Selvfølgelig gør vi brug af de hjælpepakker, der er. Fordi det kan godt være, at vi står op, men vi får jo tæsk hele vejen. Det er jo rasende dyrt for en virksomhed som vores. Og det rækker jo som en skrædder et vist sted – det afhænger af din omsætning, og den er der ikke meget af,” siger Dorte Krak, der har valgt at holde samtlige hoteller åbne, selvom der ikke er nogen gæster.

”Det koster det samme. Jeg skal jo have nogen til at passe på husene. Alternativet er en vagt uden for med en schæferhund. Så vil jeg hellere have mit eget personale til at passe de få gæster, der er.”

Hvor længe skal denne krise vare, før du med sikkerhed kan sige, at 2020 bliver et år med underskud?

”Det kommer an på, hvad det er for en verden, vi vågner op til bagefter. Det, der måske er endnu vigtigere, er, hvordan rejsemønstret ser ud. Hvordan har vores kunder det? Der vil jo være nogle markeder, som har været kæmpe store for København, f.eks. det kinesiske, som nok vil være dæmpet lidt i et par år. Krydstogtturismen, som jo også har været et kæmpe marked for København, hvad sker det med den? Jeg ved det ikke. Det er mange ubekendte. Men hvis ikke man får de hjælpepakker forlænget, så man kan hoste sig i gang igen, så er det, at man er bange for at dø af likviditetsmangel," siger Dorte Krak.

Hotelbrødre polstrer formuen og gør klar til coronakrisens konsekvenser

Dansk hotelkæde bygger Europas største luksus-hostel i København

Prognose spår langt flere ledige hotelværelser i København i år og næste år 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også