EjendomsWatch

PFA køber logistikportefølje for over 10 mia. kr. sammen med Patrizia og koreanske Poba

Pensionsselskabet skyder gang i nyt investeringssamarbejde med opkøbet af en europæisk milliardportefølje med 42 logistikejendomme. Handlen er den største enkeltinvestering i logistik nogensinde for investoren, siger PFA-direktør til EjendomsWatch. (Opdateret)

Gyeong-Ho Han, adm. direktør i Poba, og Allan Polack, adm. direktør i PFA, skrev i oktober under på en investeringsaftale mellem parterne. Foto: PR/PFA

Det danske pensionsselskab PFA har et rødglødende dankort i bukselommen for tiden – og bankbogen er absolut ikke tom endnu, lader ejendomsdirektør Michael Bruhn forstå.

Storinvestoren køber en milliardstor portefølje af logistikejendomme sammen med den sydkoreanske pensionskasse The Public Official Benefit Association (Poba) og den tyske ejendomsinvestor Patrizia.

Prisen på den samlede investering er lidt over 10 mia. kr.

"Det er uden tvivl en stor enkeltstående transaktion. Nogle af de her ejendomme er kæmpestore. Lidls centrallager i Norditalien med 56.000 kvadratmeter er jo en kæmpe ejendom," siger Michael Bruhn til EjendomsWatch.

Sælger er den amerikanske kapitalfond Bentallgreenoak.

Handlen er blandt PFA's største internationale ejendomsinvesteringer og den største enkeltinvestering i logistik nogensinde for investoren, fortæller direktøren.

Købet sker blot få dage efter, at PFA meddelte, at man havde investeret hele 3,4 mia. kr. i franske ejendomme.

Får 1,4 millioner kvadratmeter

Porteføljen består samlet af 42 logistikejendomme i Europa. Der er 17 ejendomme i Frankrig, 3 i Holland, 11 i Italien og 11 i Spanien.

I alt er der 1,4 millioner kvm logistikbygninger, hertil kommer 138.000 kvm som er under udvikling. De er alle sammen forholdsvis nye bygninger, som både opfylder de nyeste krav til logistik og lagerejendomme – og der er ikke tomgang i dem, fortæller ejendomsdirektøren.

Hvad pensionskunderne kan forvente i afkast på den store, udenlandske satsning, vil Michael Bruhn ikke sætte et præcist tal på.

"Afkastet er godt," siger han og griner:

"Det er ikke som på boliger, hvor du er helt nede i 3,5 procent, men det er heller ikke et afkast på 10 procent. Det er et fornuftigt afkast."

Blandt de store lejere er detailkæderne Carrefour og Aldi, transportfirmaet DHL samt Easydis, Geodis og Leenbakker.

Det er første gang, at PFA foretager en ejendomsinvestering i Italien, mens pensionsselskabet allerede er til stede i de andre markeder.

Skyder gang i nyt samarbejdet

Kæmpeinvesteringen lander knap to måneder efter, at PFA indgik i et samarbejde med Poba om at investere i ejendomme.

Handlen skyder dermed gang i det nye samarbejde.

Lige nu er der ikke en ny investering på tegnebrættet for parterne, men efter den første 'testkørsel' af samarbejdet er PFA i den grad åben for mere.

"De er super seriøs partner, som vi gerne vil investere mere med," siger Michael Bruhn og tilføjer:

"Hvis vi finder en investering, hvor vi gerne vil have en partner med, så kan vi række ud til Poba, og passer det ind i deres strategi, så kan de vælge at sige ja."

Hos den sydkoreanske partner er man også tilfredshed med investeringen.

"Denne hensigtserklæring, der er indgået med PFA, udgør ikke alene hjørnestenen i introduktionen af Poba på det europæiske marked som en betydelig aktør, men den er også et forbilledligt eksempel på et samarbejde mellem globale investorer. Denne co-investering (...) markerer starten på et vedvarende strategisk partnerskab mellem de to selskaber," udtaler Kyong Ho Han, adm. direktør i Poba, i en pressemeddelelse.

PFA har lagt ca. 2,6 mia. kr. i logistikfonden, som ejendommene er købt igennem, mens de to andre samlet har lagt ca. 2,4 mia. kr. Fondens egenkapital er ca. på 5 mia. kr., og med belåning oveni har trioen kunnet købe mursten for i alt 10 mia. kr.

Det er Patrizia, som præsenterede PFA for investeringen, og det er Patrizia, som kommer til at stå for administrationen af porteføljen.

Om tyskerne skal med i flere fremtidige investeringer med den dansk-sydkoreanske duo, er der ingen planer om, siger Michael Bruhn.

(Artiklen er opdateret kl. 07.25 med navnet på den amerikanske investor.)

PFA og sydkoreansk pensionsselskab vil i nyt samarbejde investere 10 milliarder i ejendomme

PFA investerer 3,4 milliarder i ejendomme i Frankrig

Usleben diamant i PFA's milliardopkøb i Frankrig er pendant til danske Postgaarden

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier