Organisationer om finansloven: Fyldt med gode ambitioner men skidt for branchen

Ejendomdanmark og Dansk Byggeri ser negativt på den forhøjelse af tinglysningsafgiften, der skal finansiere dele af de grønne ambitioner i finansloven. Også de familieejede ejendomsvirksomheder bliver ladt i stikken, lyder det fra parterne.
Jannick Nytoft, adm. direktør for Ejendomdanmark. | Foto: PR / Ejendomdanmark
Jannick Nytoft, adm. direktør for Ejendomdanmark. | Foto: PR / Ejendomdanmark

Interesseorganisationerne Ejendomdanmark og Dansk Byggeri ser positivt på de grønne ambitioner i finansloven for 2020. Men det er mindre godt, at ambitionerne skal finansieres gennem blandt andet at hæve en række skatter og afgifter som eksempelvis tinglysningsafgiften.

Ligeledes løser aftalen heller ikke problemet med generationsskiftebeskatningen af familieejede ejendomsvirksomheder, der er højere end for andre virksomheder, lyder det i en pressemeddelelse fra Ejendomdanmark tirsdag.

"Vi har fået en regering, der vil den grønne omstilling, og det er kun godt. Jeg har et stort håb om, at mna i forlængelse af finansloven kigger på, hvordan regler og regulering står i vejen for den grønne omstilling. Men samtidig har vi fået en regering, der ikke er bange for at finde finansering på uheldige områder," udtaler Jannick Nytoft, adm. direktør i Ejendomdanmark, i meddelelsen.

Blandt de "uheldige områder" er en indeksering af tinglysningsafgiften, som også Dansk Byggeri udtrykker utilfredshed med, da det "blandt andet hæmmer mobiliteten på boligmarkedet", lyder det i en særskilt pressemeddelelse.

Foruden udsigterne for tinglysningsafgiften, er begge parter utilfredse med udsigten til, at skatten på generationsskifte igen hæves til 15 pct. Hos Ejendomdanmark ser man dog især negativt på udsigterne for ejendomsvirksomheder.

Aftalen mellem regeringen, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet løser ikke "udfordringerne med den negative særbehandling af de mange tusinde familiejede ejendomsvirksomheder, der står foran et generationsskifte. Disse mange levende virksomheder må ikke foretage generationsskifte som andre virksomheder og rammes derfor af en beskatning på op mod halvdelen af virksomhedens værdi," skriver Ejendomdanmark.

Foreningen ser dog positivt på, at parterne har lovet at nedsætte en ekspertgruppe til at kigge nærmere på værdisætningen af virksomhederne i forbindelse med generationsskifte.

"Uklarheden om, hvor meget ens virksomhed er værd, kan være dræbende for de familieejede virksomheder – ikke mindst i ejendomsbranchen, hvor man også skal tåle så tårnhøj en beskatning ved generationsskifter," udtaler Jannick Nytoft.

Ejendomshandler skal finansiere dele af næste års finanslov

Regeringen lander finanslov med støttepartier og Alternativet

Udgifter til nye ejendomsvurderinger løber løbsk

Minister klar: Nulskat til virksomhedsejere der overdrager livsværket til en fond 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også