Han købte sin første aktie som 11-årig – nu styrer han ejendomme for 70 milliarder

PORTRÆT: Han er udråbt til ejendomsbranchens svar på en klon af stjernespillerne Messi og Zlatan. Den 32-årige Christian Fladeland står i spidsen for opkøbsmaskinen hos Danmarks mest vækstivrige ejendomsinvestor – Heimstaden.
Christian Fladeland, investeringsdirektør i Heimstaden. | Foto: Jan Bjarke Mindegaard / Watch Medier
Christian Fladeland, investeringsdirektør i Heimstaden. | Foto: Jan Bjarke Mindegaard / Watch Medier

KØBENHAVN – Til en middag på ejendomsmessen Mipim i Sydfrankrig sidder Christian Fladelands mor ved siden af økonomichefen i mæglerkæden Sadolin & Albæk.

De taler om, at økonomichefen er uddannet cand.polit., så hun spørger, om ikke de kan bruge hendes søn som studentermedarbejder – han er nemlig også cand.polit. og både super kvik og arbejdsom. Ugen efter bliver Christian Fladeland kaldt til samtale. Det er 2007, og han er 20 år.

Samtalen går rigtig fint, men ugen efter ringer Sadolin & Albæk og siger, at han simpelthen er for ung, så han får ikke jobbet. Et halvt år senere ringer de igen. Denne gang er samtalen en anden. Mæglerkæden er presset på ressourcer, så de må tage fra anden hylde – "nu giver vi dig en chance," lyder det i røret.

12 år senere, året er 2019 og Christian Fladeland er investeringsdirektør for en af Nordens største ejendomsinvestorer, Heimstaden. De sidste fem år har den svenske investor købt ejendomme for 24 mia. kr. på det danske marked alene. Det gør opkøbsmaskinen til den absolut største på ejendomsmarkedet herhjemme.

Men ekspansionen skal fortsætte – og det er danskeren, som skal sørge for, at koncernens investeringsmaskine kører både glat og rødglødende på en og samme tid.

Købte konkursaktier som 11-årig

Kun en spytklat fra det prominente hotel Skt. Petri, på 3. sal i den over 100 år gamle Sankt Petri Passage, har Heimstadens danske kontor hjemme.

I sit mørkeblå jakkesæt, lyseblå skjorte og sit IWC Portuguese Automatic-ur til ca. 100.000 kr. afviger Christian Fladeland ikke fra de andre suit-typer i ejendomssektoren. Det er først, når han taler, at man oplever forskellen. Der er ikke meget tjubang eller hurtig cowboy over ham – som dele af branchen ellers er kendt for. Han er cand.polit., og det bærer han præg af. For mens andre drenge i 10-årsalderen måske drømmer om at blive den næste Indiana Jones eller jagerpilot, så var hans ikon den eneste kvindelige direktør, der har været for Danmarks Nationalbank.

"Som 10-11-årig syntes jeg simpelthen, at Bodil Nyboe Andersen var så sej, at jeg tænkte, at det måtte være den fedeste stilling – og jeg syntes, at makroøkonomi var super spændende. Jeg var mere nationaløkonomisk end finansielt interesseret dengang, og så tænkte jeg, at det måtte være super fedt at sidde med så stor en balance. Hun var polit, så jeg tænkte, at det måtte da bare være vejen frem," fortæller Christian Fladeland.

Foto: Jan Bjarke Mindegaard / Watch Medier
Foto: Jan Bjarke Mindegaard / Watch Medier

Interessen for økonomi og samfund tog hurtigt om sig, og han begyndte at læse Børsen som 11-årig og købte også sin første aktie samme år.

"Jeg fik overtalt mine forældre til at frigive min børneopsparing, og så brugte jeg dem på aktier," siger Christian Fladeland inden han remser sin fallerede karriere som aktieinvestor op:

"Hvis jeg skal være helt ærlig, så gjorde jeg det elendigt som aktiehandler som helt ung. Mine aktier i Carnegie World Wide gjorde det fantastisk, men Incentive gik konkurs. Så var jeg i praktik i syvende klasse hos 2M Invest hos Michael Mathiesen og blev simpelthen så fascineret af ham, at jeg også købte aktier i 2M Invest, som under dotcom-krisen også gik konkurs. Så nej, jeg har ikke tjent penge på mine aktier som ung."

Han nåede dog at komme ud af 2M Invest et godt stykke tid inden konkursen med kun et mindre tab til følge.

I alt nåede han at bruge 10.000-20.000 kr. på aktiemarkedet, inden han droppede aktieinvesteringerne i gymnasiet.

En ægte homo economicus

Målrettethed og disciplin har været en ledetråd gennem hele Christian Fladelands liv. For eksempel gennemførte han polit-uddannelsen på fire et halvt år i stedet for de normale fem ved at bruge to somre på London School of Economics.

Spurten gennem studiet betød, at karaktererne ikke blev helt lige så gode, som de kunne have været, men igen traf han beslutningen som en sand homo economicus. Hvis han kunne komme på arbejdsmarkedet før de andre, så ville det give en større fordel end lidt bedre karakterer, og bedre mulighed for at få sparet en formue sammen.

"Jeg føler, at det har givet mig meget mere at komme hurtigt ud på arbejdsmarkedet end at bruge fem år på at optimere snittet. Og så er jeg meget økonomisk, så jeg tænkte, at med et halvt års ekstra løn kunne jeg skalere min personlige formue, og at det ville give mig mere frihed, når jeg fik børn. På den måde er jeg meget renters rente-mand."

Han forklarer, hvordan han nyder at se sneboldeffekten af sin evne til at kunne behovsudskyde i modbytte for at kunne optimere sin fremtidige frihed. Det med talberegninger kommer måske ikke helt fra fremmede, for begge hans forældre er statsautoriserede revisorer.

"Den mulighed, jeg havde for at vækste med Heimstaden, ville være med et helt andet kapitalgrundlag, end jeg nogensinde selv ville få skabt med den risikovillighed, jeg har," siger Christian Fladeland. | Foto: Jan Bjarke Mindegaard / Watch Medier

Kalkulen virkede for Fladeland.

Da han i 2011 fandt sammen med sin kone, som han havde været studentermedhjælper med i Sadolin & Albæk, havde den 27-årige formået at spare 1,3 mio. kr. op på fire år som lønmodtager.

"Jeg har altid været meget disciplineret til at spare op," siger han og tilføjer, at den megen renters-rente-tænkning ikke efterlod meget til forbrug og spas.

Disciplinen afspejler sig i hans hverdag.

En typisk dag for Christian Fladeland lyder sådan: Stå op kl. 6.30-7. Aflevere børn. Være på kontoret kl. 8.30. Helst nå hjem kl. 18.00. Spise med familien. Putte børn kl. 20. Herfter arbejde til midnat. Ny dag. Stå op. Gentag.

"Det giver vel en arbejdsuge på små 70-80 timer," konstaterer han.

En fodboldklon

Da han var færdig med kandidatuddannelsen i andet halvår af 2009, var drømmen trods studenterstillingen absolut ikke at søge en karriere i mæglerverdenen.

Ligesom mange af studiekammeraterne var ambitionerne at gå konsulentvejen eller en af de store investeringsbanker i London.

"Jeg var overhovedet ikke gift med ejendomsbranchen, men på grund af finanskrisen var det et håbløst tidspunkt at blive færdig på. De af mine kammerater, som var startet lidt før mig på studiet og taget til London i andet halvår af 2008, var blevet sendt hjem igen over en bred kam. Da jeg så blev tilbudt en fuldtidsansættelse i Sadolin & Albæks analyseafdeling, tænkte jeg, at det var det mest åbenlyse valg på det tidspunkt."

Igen slog homo economicus-hjernen til. For udover muligheden for en fastansættelse indså han hurtigt, at ejendomsbranchen langt fra var lige så professionaliseret som for eksempel kapitalfondenes verden. Det gav muligheder for en med hans intellekt, struktur og talforståelse.

"At jeg ikke har mæglerbaggrund, så de som en styrke. Jeg er strukturfascist, meget analytisk og meget ærlig. Jeg har næsten ikke evnen til at sælge noget, jeg ikke tror på."

I første halvår af 2010 begyndte han som analytiker hos Sadolin & Albæk. Herfra gik tingene hurtigt, og i en alder af bare 24 år blev han højre hånd for den øverste chef i selskabet, Peter Winther. Bare tre år senere tog han plads i partnerkredsen som kun 27-årig.

Talentet blev spottet og talt om ude i branchen. Da den 32-årige dansker blev headhuntet som investeringsdirektør for Heimstaden flød det med rosende ord.

"På trods af hans ringe alder er Christian anerkendt som en af ​​branchens stærkeste profiler. Han styrker Heimstaden-holdet som en blanding af Zlatan og Messi. Bedre kan det ikke være," udtalte den adm. direktør i Heimstaden, Patrik Hall.

At Peter Winther også kun har rosende ord tilovers for ham kan måske skyldes, at Christian Fladeland er hans svigersøn. På den måde er han alligevel endt med at være indirekte gift med ejendomsbranchen.

Drømmen om selvstændighed lever

I 2018 blev Sadolin & Albæk solgt til den internationale mæglerkæde Colliers, og Christian Fladeland blev en del af partnerkredsen på 13 mand. Alt kørte som smurt og økonomien voksede. Alligevel formåede den excentriske ejer af Heimstaden, nordmanden Ivar Tollefsen, at vække danskerens nysgerrighed.

"Jeg kunne slet ikke forestille mig at skifte til en anden rådgiver eller dansk spiller. Hvis jeg skulle noget, så skulle jeg starte selvstændigt. Men jo mere, jeg lærte ham at kende, des mere indså jeg, at man kunne få voldsomt meget råderum i organisationen. Og den mulighed, jeg havde for at vækste med Heimstaden, ville være med et helt andet kapitalgrundlag, end jeg nogensinde selv ville få skabt med den risikovillighed, jeg har. Det var en mulighed, jeg ikke kunne sige nej til."

Hos den svenske investor har han i dag ansvar for en ejendomsbeholdning på 103,5 mia. svenske kr. (omkring 70 mia. danske kr.) med intet mindre end 50.890 boliger og omkring 100.000 lejere fordelt i Sverige, Danmark, Norge og Holland og Tyskland.

Danskeren blev hyret over til at stå i spidsen for at opbygge en ny investeringsafdeling for hele Heimstaden-koncernen med base i København. Han har ingen planer om kunne at sidde på posten i en kort årrække. Det betyder dog ikke, at drømmen om en dag at skabe sit eget navn og selskab fra bunden er forduftet – men for nu er fokus på det nye hus og familien på fire.

"Jeg har to børn, som jeg elsker overalt på jorden, og jeg vil ikke se dem mindre, end jeg gør nu. Mit arbejde er min identitet, men min familie er mit liv."

Colliers-partner bliver direktør i Heimstaden

Colliers-kronprins abdicerer efter stærkt 2018: "Det er en ønskesituation for mig"

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også