Efter 45 års diskretion røber byggematador størrelsen af sin milliardformue

Den aarhusianske byggematador Olav de Linde er i gang med at overdrage sin ejendomsforretning til sine børn. Det får for første gang udvikleren til at åbne sine bøger for offentligheden. EjendomsWatch kan som det første medie bringe tallene.
Den aarhusianske byggematador Olav de Linde er i gang med at overdrage sit milliardimperium til sine tre børn. Det får for første gang den kendte ejendomsveteran til at åbne sine bøger for offentligheden og vise, hvad hans formue egentlig er værd. | Foto: Jyllands-Posten
Den aarhusianske byggematador Olav de Linde er i gang med at overdrage sit milliardimperium til sine tre børn. Det får for første gang den kendte ejendomsveteran til at åbne sine bøger for offentligheden og vise, hvad hans formue egentlig er værd. | Foto: Jyllands-Posten

AARHUS – I 1974 startede Olav de Linde virksomheden Byggeselskab Olav de Linde.

Det blev oprettet som et enkeltmandsfirma, og derfor er der ingen udover skattevæsenet som de sidste 45 år har vidst, hvad Olav de Lindes formue egentlig lyder på.

Han har opbygget et af landets største privatejede ejendomsimperier og er en af de mest kendte byggematadorer i Aarhus. Gennem årene er der blevet spekuleret voldsomt i, hvor mange milliarder den selvskabte forretningsmand har i ejendomme.

Nu offentliggør han for første gang sine tal.

Det gør han, fordi selskabet og de mange ejendomme i Aarhus, Odense og København skal overdrages til hans tre børn. Generationsskiftet blev allerede fuldendt i oktober sidste år, men familien har ikke ønsket at tale offentligt om det før, det første regnskab i børnenes navn lå klar.

EjendomsWatch har som det første medie fået lov at se regnskabet. Det sker på et møde i Olav de Lindes kontor i den tidligere lokomotiv- og maskinfabrik i Aarhus-bydelen Åbyhøj. Ikke overraskende er det en industripark, som Olav de Linde selv har transformeret og ejer – hans speciale.

Den, der lever stille...

Ejendomsveteranen på 67 år sidder på kontoret i en Verner Panton-stol af typen Verpan System 123 betrukket med rødt stof. Ved siden af ham sidder direktøren for koncernen, Esben Kjeldsen.

"Der er aldrig nogen, der har kunnet se vores tal. Du er den første til at se, hvor sund og robust en virksomhed, Olav overleverer til sine børn," siger han lavmælt.

Ordene bliver sagt på en måde, så man ikke er i tvivl om, at det her er store sager for de to personer på den anden side af bordet. Det her kræver tillid – og tilliden skal komme fra en mand, som ikke bare helst undgår offentlig opmærksomhed, men som også langt fra altid har fået en mild behandling i medierne.

Når man har brugt hele sin karriere efter det jyske motto "den der lever stille, lever godt", så er det ikke uden nerver, at man åbner op om sin formue.

Er det grænseoverskridende for første gang at vise offentligheden, hvor rig du egentlig er?

"Ja, det er det da – meget," svarer Olav de Linde og kigger væk. Det sender et stærkt signal om, at her er et menneske, der ikke på nogen måde bryder sig om at tale om sine penge.

Her er tallene

Esben Kjeldsen ved udmærket godt, hvad journalister er kommet for at se og slår med det samme op på resultatopgørelsen og balancen.

Den viser, at der er ejendomme til en værdi af 5,8 mia. kr. Olav de Linde afbryder sin direktør og siger:

"Det er meget, meget forsigtigt værdifastsat."

At Olav de Linde finder værdiansættelsen forsigtig, understreges af, at selskabets ejendomme i København er værdisat til en afkastprocent på 5,8 pct. Andre ejendomsinvestorer i København er lidt mere aggressive og arbejder med afkastprocenter på 4-5 pct. og deraf følgende højere vurderinger.

Overskuddet i Ejendomsselskabet Olav de Linde lyder på voldsomme 2,1 mia. kr., men det er pga. værdistigninger, fastslår Esben Kjeldsen med det samme:

"Resultatet skyldes, at generationsskiftet er gennemført til skattemæssige værdier, som efterfølgende er skrevet op. Indtjeningen i år er reelt på cirka 30 millioner kroner."

Overskuddet dækker dog kun det sidste kvartal af 2018, altså tre måneder. Forventningen er, at selskabet det kommende regnskabsår vil få et overskud på 125-150 mio. kr. før værdireguleringer. Pengene vil næsten udelukkende komme fra udlejningsejendomme.

"Det, som adskiller denne her virksomhed fra mange andre virksomheder i branchen, er, at den har en rigtig, rigtig stor og stabil driftsmotor, som Olav sammen med de ansatte har skabt over de sidste 50 år," siger Esben Kjeldsen.

Den del af ejendomsporteføljen, der udlejes, er samlet på 468.327 kvm, mens bruttofortjenesten for de tre måneder er på knap 77 mio. kr.

Oveni det kommer et ukendt antal kvadratmeter under udvikling. Den ekstra værdi af dem er ikke medregnet i regnskabet, fordi Olav de Linde kun indregner sine kvadratmeter, når de står færdige og er udlejet.

"Regnskabet viser et fuldstændigt billede af balancen, ejendommene, egenkapitalen og lånene. Det viser, hvor stor virksomheden er," siger Esben Kjeldsen.

Nyt navn samme strategi

I forbindelse med generationsskiftet har selskabet skiftet navn fra Byggeselskab Olav de Linde til Ejendomsselskab Olav de Linde – og det er fortsat Olav de Linde, der styrer selskabet, selvom sønnen Jakob nu indtræder i det:

"Jakob har siden 1. maj arbejdet for selskabet to dagen om ugen, men at det naturligvis er Olav, som fortsat leder det," lyder det fra Esben Kjeldsen.

Det er den 31-årige Jakob de Linde, som træder aktivt ind i selskabet for at bidrage med interne forretningsudviklingsprojekter. De to ældre søstre vil forblive passive.

Hvad Jakob de Lindes rolle bliver på sigt vides endnu ikke, men det er vigtigt for ham at understrege, at det er hans far, der fortsat sidder ved roret.

Olav de Linde overdrager imperiet til næste generation 

Byggematadoren med det etniske hjertebarn og milliarder i banken

Olav de Linde opfører mere end 100 boliger i Aarhus

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også