EjendomsWatch

Lejere raser mod PFA: I er en trussel mod tyske pensionister

Med danske flag i hånden vil en gruppe af tyske lejere i Berlin demonstrere mod det danske pensionsselskab PFA. De frygter, at PFA vil skrue lejen så højt op, at de ikke kan blive boende i ejendommene, som pensionsselskabet har købt. PFA er i dialog med beboere og politikere om situationen, oplyser selskabet til EjendomsWatch. (Opdateret)

Tyske lejere vil demonstrere mod den danske pensionskasse PFA. | Foto: PR.

(Artiklen er opdateret 12. december kl. 13:00 med en kommentar fra PFA.)

Det har vakt uro og vrede blandt lejerne i en ejendomskarré i Berlin, efter det danske pensionsselskab PFA har købt deres boliger.

De godt 300 beboere i de 140 lejligheder, som PFA har købt, frygter, at selskabet enten vil skrue lejen gevaldigt i vejret eller konvertere de billige lejeboliger til dyre ejerlejligheder.

Derfor opfordrer en gruppe kaldet Boe Thie til demonstration mod PFA fredag 15. november, skriver de i en mail til EjendomsWatch.

"Vi vil gå i gaderne med danske flag for at gøre det danske folk opmærksom på de lidelser, som PFA påfører tyske lejere i tusindvis. Danske pensionister kan måske ikke vide, at de trygge pensioner sikres af tyske pensionisters situation," lyder det i mailen.

Ejendommene er placeret på Thiemannstrasse i Berlin-området Neukölln. PFA købte 14 bygninger på strækningen i forbindelse med en stor handel til 6,6 mia. kr., hvor selskabet overtog 3700 tyske boliger, hvoraf de ca. 400 er placeret i Berlin.

Gruppen kalder PFA for "en trussel mod tyske pensionister", fordi 20 pct. af de 6000 beboere i samtlige af boligerne i handlen er pensionister.

De vil ikke kunne blive boende, hvis huslejen stiger meget, skriver gruppen til EjendomsWatch.

En beboer på 72 år udtaler, at det vil blive hendes dødsdom, hvis lejen stiger mere end de 550 euro (4100 danske kr.), hun i dag betaler, for sine 50 kvm.

I Tyskland har kommunerne forkøbsret på ejendomme, når de bliver handlet. Det betyder, at de kan købe ejendommene tilbage af køber. Det er blandt andet den regel, som beboerne håber, Berlins kommune vil tage i brug.

"Der er nogle beboere, der er kommet med nogle ret voldsomme påstande for at lægge pres på både os og kommunen. Det er vi i dialog med både beboerne og politikere i Berlin om lige nu. Derfor er det begrænset, hvad vi kan kommentere på. Det er dog vigtigt her at sige, at vi 100 pct. holder os inden for de rammer, som loven og reglerne er i Tyskland. Det gælder både i forhold til, hvad vi kan tage i husleje, og i forhold til den forkøbsret kommuner kan have på ejendomme  i Tyskland," skriver Kristian Lund Pedersen, pressechef i PFA, i en mail til EjendomsWatch.

Han vil ikke svare på, om PFA har planer om hæve lejen eller konvertere ejendommene til ejerboliger.

Til demonstrationen vil der komme flere prominente tyske politikere og holde taler, skriver Boe Thie.

Blandt andet vil der komme to medlemmer af det tyske parlament (Bundestag) og borgmesteren af Neukölln samt muligvis overborgmesteren af Berlin. Herudover dukker formanden for Berlins lejeforening også op.

Beboere: Et højt afkast

Beboergruppen mener ikke, at det kan være rigtigt, at PFA vil skrue lejen op på deres ejendomme, fordi pensionsselskabet allerede får et højere afkast fra de tyske investeringer, end hvad de ellers får på deres investeringer.

"Som chefen for PFA's ejendomsdivision, Michael Bruhn, sagde det i et interview med FinansWatch fra 14.8.18, vil ejendomsinvesteringen i Tyskland give et stabilt afkast på 3,5 procent. Meget bedre end de maksimalt 1,5 procent, som PFA's aktiver ellers har givet de seneste år," lyder det fra gruppen.

Tyske lejere frygter PFA som ny ejer af deres ejendomme

PFA's udlandsambitioner eksploderer: Vil gå fra 17 til 30 mia. kr. i ejendomme

Mere fra EjendomsWatch

Her er de seneste tinglyste ejendomshandler

Lokal udviklers køb af Svendborg-ejendom optræder på dagens liste. Oversigten over de i alt to handler bringes i samarbejde med dataplatformen Resights og omfatter tinglyste ejendomshandler i Danmark på over 10 mio. kr.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier