EjendomsWatch

Tyske lejere frygter PFA som ny ejer af deres ejendomme

Beboere i Berlin er svært bekymrede for, at det store danske pensionsselskab vil omdanne deres billige lejeboliger til dyre ejerlejligheder, skriver tysk dagblad. PFA ønsker ikke at kommentere sagen. (Opdateret.)

Berlin, hvor PFA's ejendomsopkøb nu giver urolige lejere. Foto: PR

(Artiklen er opdateret kl. 14 med svar fra PFA.)

Det er ikke kun i Danmark, at lejerne bliver nervøse eller vrede, når udenlandske investorer køber ejendommen, de bor i. Samme fænomen gør sig også gældende, når danske penge køber op uden for landets grænser.

Et eksempel på dette er netop hændt i Tysklands hovedstad Berlin.

PFA købte i sommer – i en af sine største ejendomshandler nogensinde – en portefølje af ejendomme spredt ud over Tyskland. Sælger var ejendomsfirmaet Industria Wohnen, og blandt ejendommene indgik en hel strækning af ejendomme på Thiemannstrasse i Berlin-området Neukölln.

Det blev beboerne i bygningerne først informeret om i november måned, skriver det tyske dagblad Berliner Morgenpost.

Avisen skriver, at salget har vakt stor bekymring blandt de godt 300 beboere i de 140 lejligheder på gaden, som hovedsageligt rummer billige lejeboliger. De frygter for, at det store danske pensionsselskab vil omdanne boligerne til dyre ejerlejligheder.

Egentlig er en del af lejlighederne, som PFA med handlen fik i Berlin, beskyttet mod at kunne konverteres til ejerboliger. Men de senere år er der set flere eksempler på, at investorer omgår den tyske beskyttelsesordning og med succes får konverteret udlejningsejendomme til ejerboliger, fremgår det.

"For eksempel blev konverteringen af 318 lejligheder fra udlejning til ejerboliger godkendt i Neukölln i 2012. I 2014 var tallet oppe på 1090, og i 2016 var det på 1448. Mellem begyndelsen af ​​juni 2017 og slutningen af ​​maj 2018 blev der konverteret i alt 14.053 lejligheder i hele Berlin," skriver Berliner Morgenpost.

En anden frygt blandt lejerne er huslejestigninger.

Hvorvidt PFA har planer om at konvertere boligerne eller hæve lejen, skriver avisen ikke noget om, men den henviser til, at firmaet, som administrerer PFA's tyske ejendomsportefølje, Domicil Real Estate Group, på sin hjemmeside skriver om Berlin-lejlighederne:

"(...) Derudover tilbyder porteføljen yderligere muligheder for lejeforhøjelse."

Berliner Morgenpost skriver, at ud af de 3700 tyske boliger, som PFA overtog med handlen, er de ca. 400 placeret i Berlin. Præcis hvor mange af dem, som ligger i lejebeskyttede områder, vides ikke.

EjendomsWatch har spurgt PFA, om selskabet har planer om at konvertere boligerne til ejerlejligheder eller hæve lejen.

I en mail til EjendomsWatch skriver pressechef i PFA, Kristian Lund Pedersen, at selskabet ikke har kommentarer til sagen eller kritikken.

PFA's udlandsambitioner eksploderer: Vil gå fra 17 til 30 mia. kr. i ejendomme

Dansk pensionskasse køber tyske ejendomme for 6,6 mia. kr.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier