Statens salg af bygninger skaber bekymring

Regeringen lægger op til, at en række af statens bygninger og arealer skal sælges. Historiker frygter, at det vil ramme bygningsværker med en vigtig kulturhistorisk betydning.
Den danske stat råder over en lang række bygningsværker og grunde, som er spredt ud over hele landet. | Foto: Ritzau Scanpix/Thomas Lekfeldt.
Den danske stat råder over en lang række bygningsværker og grunde, som er spredt ud over hele landet. | Foto: Ritzau Scanpix/Thomas Lekfeldt.
Af Kristeligt Dagblad

Fra Christiansborg og Amalienborg til en parkeringsplads på Frederiksberg. Den danske stat råder over en lang række bygningsværker og grunde, som er spredt ud over hele landet, og i over et år har man i Kulturministeriet drøftet, om nogle af disse kunne sælges.

Disse drøftelser er indtil videre foregået bag lukkede døre, men nu vil Socialdemokratiets kulturordfører, Mogens Jensen, bringe dem frem i lyset. Derfor har han i morgen indkaldt kulturminister Mette Bock (LA) til et samråd.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Blandt andet kunne man for nylig læse i Weekendavisen, at kulturhistoriske bygninger som for eksempel Vestindisk Pakhus i København muligvis er på listen over de ejendomme, som står til at blive frasolgt.

Sådan lyder bekymringen i artiklen i hvert fald fra Mikkel Bogh, der er direktør for Statens Museum for Kunst, som råder over Den Kongelige Afstøbningssamling, som lige nu befinder sig i det københavnske pakhus, der blev bygget i 1700-tallet med det formål at opmagasinere slavehandlens varer.

Desuden lyder det i Weekendavisens artikel, at bygninger som Gammel Dok Pakhus i København samt Charlottenlund Slot i Nordsjælland sandynligvis også skal sælges, ligesom artiklen beskriver det fredede Aalborghus Slot, som blev sat til salg i august. Og det er disse oplysninger, der bekymrer den socialdemokratiske kulturordfører.

”Først og fremmest vil jeg gerne bede om en redegørelse for, hvad der rent faktisk foregår. Folketinget har ikke været involveret i de her drøftelser, men hvis det passer, at for eksempel Vestindisk Pakhus skal sælges, så bekymrer det mig meget. Det er et stykke kulturarv, som fortæller en vigtig historie. Og selvom det er en fredet bygning, er jeg bekymret for, hvad der vil ske med den, hvis den kommer på private hænder,” siger Mogens Jensen.

Og der er god grund til bekymring, lyder det fra Jes Fabricius Møller, der er lektor i historie ved Københavns Universitet. Han ærgrer sig over, at en fredet bygning som Aalborghus Slot allerede er blevet sat til salg, og at samme skæbne nu ser ud til at skulle overgå Vestindisk Pakhus.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzau på vegne af Kristeligt Dagblad.)

Freja har nye ejendomsjuveler undervejs i København

Regeringen: Det skal give pote at bygge bæredygtigt for staten

Staten søger leverandør af ejendomsservice for 2 mia. kr.

Freja Ejendomme sælger hospitalsgrund i Helsingør

Rådgiver for staten på milliardhandel: En spektakulær sag 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også