Vagthund ser grund til særlig fokus på ejendomsmarkedet

Vedvarende lave renter og bedre økonomi indebærer en risiko, mener Det Systemiske Risikoråd. De senere års høje aktivitet inden for investeringsejendomme giver anledning til agtpågivenhed. Modsat årene op til finanskrisen virker ejendomsselskaberne omvendt mere robuste, lyder det.
Foto: Ritzau Scanpix/Mads Nissen
Foto: Ritzau Scanpix/Mads Nissen

Det Systemiske Risikoråd, der har nationalbankdirektør Lars Rohde som formand, holder et vågent øje med ejendomsmarkedet, fordi den relativt lave rente i kombination med en forbedret dansk økonomi øger muligheden for en lige vel opportunistisk tilgang til kreditgivning.

Det skriver rådet i en pressemeddelelse.

Formaningen sker til trods for, at rådet anerkender et knap så buldrende marked for ejerlejligheder. For priserne på bolig- og erhvervsejendomme stiger fortsat i hele landet, Samtidig er der fortsat vækst i kreditgivningen i hovedstadsområdet.

"Selv om markedets forventninger til rentestigninger er fremrykket lidt, forventes renterne at forblive på et meget lavt niveau de kommende år. Vedvarende lave renter, særligt i kombination med en konjunkturfremgang, indebærer risiko for fortsat opbygning af systemiske finansielle risici," skriver rådet i meddelelsen.

Rådet holder et vågent øje med ejendomsmarkedet, fordi mange af de pengeinstitutter, som blev ramt af finanskrisen, især led store tab på grund af eksponeringer til ejendomsinvestorer. Derfor har man noteret sig, at de seneste års udvikling er sket uden de samme stigninger i udlån som op til finanskrisen.

"Modsat årene op til finanskrisen fremstår ejendomsselskaberne i dag bedre kapitaliserede, om end der ses tegn på øget risikotagning i visse segmenter. Det er især de største ejendomsselskaber, der nu er begyndt at øge gældsætningen igen. Markedet er i dag også mere reguleret i kraft af bl.a. tilsynsdiamanterne, der sætter rammer for penge- og realkreditinstitutternes udlån til udlejningsejendomme," skriver rådet og påpeger de mest oplagte faldgruber:

"Kraftige og pludselige rentestigninger vil påvirke ejendomspriserne negativt og få indtjeningen i ejendomsselskaberne til at falde. Et fald i priserne kan desuden blive forstærket, hvis de udenlandske aktører trækker sig fra det danske marked."

Derudover påpeges det, at en del af datagrundlaget for Rådets overvågning af ejendomsmarkedet kommer med en betydelig forsinkelse, hvilket gør det nødvendigt for Rådet at følge markedsudviklingen løbende.

"Vi ved alle sammen at paraplyerne bliver inddraget når det begynder at regne"

Erhvervsminister følger risikoråd halvdelen ad vejen – banker får nyt kapitalkrav

Vagthund vil øge den finansielle polstring af banker og realkredit med 7 mia. kr.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også