Efter embedsmisbrug: Odense genåbner 81 sager

Odense Kommune må genåbne 81 byggesager for at komme til bunds i omfattende sag om embedsmisbrug.
Foto: Ritzau Scanpix/Jonathan Bjerg Møller.
Foto: Ritzau Scanpix/Jonathan Bjerg Møller.
AF DR

Efter en sag om embedsmisbrug i Odense Kommune genåbner kommunen nu 81 byggesager.

Det oplyser direktøren i By- og Kulturforvaltningen, Anne Velling, til DR Fyn på baggrund af en undersøgelse lavet af advokatfirmaet Bech-Bruun.

Sagerne er alle behandlet af tre medarbejdere og kendetegnes ved, at de er blevet behandlet i et firma, som to medarbejdere grundlagde ved siden af deres arbejde på kommunens byggesagskontor.

Oprindeligt var det et firma, der lavede termografering af huse, men reelt byggesagsbehandlede de sager, der senere endte i selvsamme afdeling i kommunen, hvor de selv arbejdede.

Kommunen understreger, at der ikke nødvendigvis er begået fejl i sagerne.

"Men der kan være op mod 81 sager behæftet med et grundlæggende habilitetsproblem, hvor der kan rejses tvivl om, hvorvidt inhabiliteten hos sagsbehandleren har haft indflydelse på sagens behandling. Derfor vil vi genåbne disse 81 sager," siger Anne Velling til DR Fyn.

Advokaterne bag undersøgelsen har lavet stikprøver af 16 af de 81 sager. Her viser det sig, at foruden inhabilitet så er der også formelle fejl i flere af sagerne – blandt andet tilfælde af manglende partshøring af en nabo.

I sin rapport skriver advokatfirmaet, at hvis en fornyet gennemgang viser, at inhabiliteten har været væsentlig for at byggetilladelsen blev givet, så skal den anses for ugyldig, og den vil så bortfalde. Det kan i nogle tilfælde også komme på tale at nedrive bygninger, hvis byggetilladelsen er givet til en borger, der godt vidste, at han ikke kunne få dem, medmindre han betalte for at komme foran i køen.

Kommunen bortviste og politianmeldte i august en medarbejder på grund af embedsmisbrug, og kort tid efter blev yderligere to medarbejdere fra samme kontor i kommunen fyret, fordi kommunen mener, at de også har begået embedsmisbrug ved at hjælpe ham.

Ifølge advokatundersøgelsen er der ikke andre medarbejdere, der har været involveret i embedsmisbruget.

I første omgang havde kommunen mistanke til 25 sager, hvor der kunne være begået embedsmisbrug. Men efterfølgende er sagsbunkerne vokset betydeligt til nu 81 sager, hvor medarbejderen eller de to øvrige på kontoret efterfølgende har behandlet dem på byggesagskontoret.

Mistanken har gået på, at sagerne, der er kommet fra medarbejderens eget firma, er kommet foran i køen, når de skulle behandles i kommunen.

85 fynske byggesager skal undersøges for fusk

Fusk med byggesager koster embedsmand jobbet

(Denne artikel er leveret af Ritzaus Bureau på vegne af DR.)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også