Nationalbanken langer ud efter regeringens nye låneregler

Nationalbanken advarer i et høringssvar Finanstilsynet mod at tillade, at boligejere med høj gæld får mulighed for at optage lån med afdragsfrihed, blot de vælger fastforrentede lån.
Foto: /ritzau Scanpix/Carsten Snejbjerg
Foto: /ritzau Scanpix/Carsten Snejbjerg
AF DAVID BENTOW, FINANSWATCH

Nationalbanken er bekymret over, at regeringen vil tillade, at boligejere med stor gæld skal kunne få lån med afdragsfrihed, blot de vælger at tage et fastforrentet lån.

Det skriver banken i et høringssvar til Finanstilsynet.

I marts i år foreslog Det Systemiske Risikoråd regeringen, at der skulle strammes op på lånereglerne for boligejere med en høj gæld.

Risikoråd anbefalede opstramning

Risikorådet, der har Nationalbankdirektør Lars Rohde som formand og bruger Nationalbanken som sekretariat, henstillede til regeringen, at maksimalt 15 pct. af belåningen i Københavns- og Aarhus-området måtte bestå af lån med variabel rente og/eller afdragsfrihed.

Begrænsningen skulle dog kun omfatte de boligejere, der havde en samlet gæld på over fire gange husstandsindkomsten før skat.

Efter at have tygget på henstillingen erklærede erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) først den 19. juni, at regeringen ville følge risikorådets henstilling og indføre et nyt styresignal for bankerne og realkreditinstitutterne med virkning fra 1. oktober i år.

Men i slutningen af oktober ændrede Brian Mikkelsen mening.

Ministeren ændrede styresignal

Her gjorde regeringen det således muligt for højt gældsatte boligejere fortsat at kunne få lån med afdragsfrihed. Under forudsætning af, at boligejerne vælger at tage et fastforrentet lån.

Samtidig blev begrænsningerne omfattet til højt gældsatte boligejere i hele Danmark og ikke kun områderne omkring København og Aarhus.

Nationalbanken erklærer sig tilfredse med, at de nye regler skal gælde for alle boligejere med høj gæld, uanset hvor de bor. Og banken har ingen problemer med, at reglerne ikke vil gælde for boligejere, der har lån på under 60 pct. af boligens værdi.

"Omvendt vurderer Nationalbanken, at det er uhensigtsmæssigt, at boligejere med høj gæld fortsat vil kunne finansiere boligkøb uden at betale afdrag," skriver Nationalbankens chef for finansiel stabilitet, Karsten Biltoft, i høringssvaret og fortsætter:

"Afdragsfrie lån medfører, uanset rentebindingsprofil, en markant lavere ydelse i realkreditlånets første år, hvilket muliggør høj gældsætning, især med det nuværende renteniveau."

Første kommentar fra Nationalbanken

Det er første gang, Nationalbanken kommenterer Brian Mikkelsens ændring af reglerne, i forhold til hvad Det Systemiske Risikoråd oprindeligt henstillede.

Nationalbanken påpeger, at boligejere, der optager et lån på 80 pct. af boligens værdi som fastforrentet afdragsfrit lån, vil spare ca. 50 pct. af ydelsen de første år sammenlignet med et fastforrentet lån med afdrag.

"Omvendt er ydelsesforskellen det første år mellem et fastforrentet lån med afdrag og et variabelt forrentet lån med afdrag kun ca. 10 pct.," skriver Nationalbanken.

Derfor mener Nationalbanken, at det er uhensigtsmæssigt, at boligejere med stor gæld fortsat skal kunne have mulighed for at optage lån med afdragsfrihed, især fordi det er blevet meget populært at optage lån uden afdrag.

"Realkreditinstitutternes nyudlån med høj gældsfaktor, høj belåningsgrad og afdragsfrihed er stigende særligt i de store byer. En begrænsning i muligheden for afdragsfrihed vil kunne mindske boligejernes sårbarhed over for negative økonomiske stød som fx faldende boligpriser og arbejdsløshed, ligesom den højere terminsydelse vil kunne mindske risikoen for fartblindhed som følge af lave renter," skriver Nationalbanken.

Kræver ikke reglerne ændret

Men banken vil dog ikke kræve, at Finanstilsynet ændrer i de foreslåede regler, men siger blot, at det er vigtigt at holde øje med udviklingen:

"Nationalbanken opfordrer på den baggrund til, at udviklingen overvåges nøje, og at kreditinstitutterne indberetter omfanget af risikobetonede nyudlån, herunder afdragsfrie fastforrentede lån, til husholdninger med høj gældsfaktor," skriver Nationalbanken.

Finansiel vagthund melder om et mere risikabelt finansielt system 

Nationalbanken bekymret over stigende boligpriser 

(Denne artikel er leveret af FinansWatch — et søstermedie til EjendomWatch.)

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Foto: Pexels / Ekaterina Bolovtsova

Fredagens konkurser fra Statstidende