EjendomsWatch

Nationalbanken bekymret over stigende boligpriser

I de store byer er prisstigningerne på ejerlejligheder bekymrende høje, siger Nationalbankens direktør.

Foto: Danmarks Nationalbank

Priserne på boligmarkedet stiger, og særligt i København er prisstigningerne "bekymrende høje", i forhold til hvad udviklingen i de disponible indkomster og renteniveauet tilsiger.

Det siger nationalbankdirektør Lars Rohde på et pressemøde i forbindelse med bankens seneste prognose for dansk økonomi.

"Der er grund til at være bekymret for prisstigningerne på ejerlejligheder i de større byer. Det har dog ikke smittet af på resten af landet," siger Lars Rohde.

Ifølge nationalbankdirektøren kan den politiske aftale om en ny boligbeskatning, som blev vedtaget med ikrafttræden fra 2021, når den nuværende aftale udløber, dog allerede nu være med til at dæmpe prisudviklingen i hovedstaden.

"Det skyldes, at vi forventer, at boligskatterne i 2021 stiger i de områder, hvor presset på boligmarkedet er størst, og det vil især sige ejerlejligheder i de større byer. Omvendt forventer vi, at boligskatterne falder uden for de større byer, og det vil lægge en dæmper på de regionale forskelle i prisen på boliger."

"Aftalen indebærer også, at skattesatsen bliver ens for alle, og det retter dermed op på skævvridningen, som skattestoppet fra 2001 har forårsaget," siger Lars Rohde.

Realkredit Danmark lancerede tirsdag et nyt realkreditlån, Flexlife, som giver boligejere mulighed for at justere, hvor meget der afdrages på lånet inden for forudaftalte rammer.

Lars Rohde afviser at kommentere på det konkrete produkt, men advarer mod en udvidelse af afdragsfriheden, som i 00'erne var med til at skabe den hurtige prisudvikling på boliger.

"Det indeholder en udvidelse af afdragsfriheden, og erfaringerne fra 00'erne, hvor afdragsfriheden blev indført i 2003, er jo, at det til nogens overraskelse inklusiv min egen havde en relativt stor betydning for prisudviklingen på specielt de dyrere boliger."

"Hvis konsekvensen her bliver den samme, så vil det være at understøtte en kraftig prisudvikling på ejerboligerne — specielt de dyrere ejerboliger — og i den nuværende situation er det ikke noget, jeg ser et stort behov for," siger Lars Rohde.

Finansiel vagthund opfordrer til indgreb på ejendomsmarkedet 

 

Mere fra EjendomsWatch

Casa og KPC har fået nyt fælles navn

Som led i sammenlægningen af de to tyskejede entreprenørvirksomheder Casa og KPC har det fælles selskab nu fået nyt navn. Direktør glæder sig over for EjendomsWath over, at man nu kommer op i en størrelse, hvor ”vi spiller i toppen af superligaen.”

Briefing uge 39: Et skib i høj sø

Som en god illustration af tidernes ugunst har Roof Management afværget en truende konkurs. Spørgsmålet er, hvordan sundhedstilstanden hos andre udbydere af ejendomsprojekter ser ud. Ugens overflyvning er klar.

Læs også

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier