EjendomsWatch

Nationalbanken bekymret over stigende boligpriser

I de store byer er prisstigningerne på ejerlejligheder bekymrende høje, siger Nationalbankens direktør.

Priserne på boligmarkedet stiger, og særligt i København er prisstigningerne "bekymrende høje", i forhold til hvad udviklingen i de disponible indkomster og renteniveauet tilsiger.

Det siger nationalbankdirektør Lars Rohde på et pressemøde i forbindelse med bankens seneste prognose for dansk økonomi.

"Der er grund til at være bekymret for prisstigningerne på ejerlejligheder i de større byer. Det har dog ikke smittet af på resten af landet," siger Lars Rohde.

Ifølge nationalbankdirektøren kan den politiske aftale om en ny boligbeskatning, som blev vedtaget med ikrafttræden fra 2021, når den nuværende aftale udløber, dog allerede nu være med til at dæmpe prisudviklingen i hovedstaden.

"Det skyldes, at vi forventer, at boligskatterne i 2021 stiger i de områder, hvor presset på boligmarkedet er størst, og det vil især sige ejerlejligheder i de større byer. Omvendt forventer vi, at boligskatterne falder uden for de større byer, og det vil lægge en dæmper på de regionale forskelle i prisen på boliger."

"Aftalen indebærer også, at skattesatsen bliver ens for alle, og det retter dermed op på skævvridningen, som skattestoppet fra 2001 har forårsaget," siger Lars Rohde.

Realkredit Danmark lancerede tirsdag et nyt realkreditlån, Flexlife, som giver boligejere mulighed for at justere, hvor meget der afdrages på lånet inden for forudaftalte rammer.

Lars Rohde afviser at kommentere på det konkrete produkt, men advarer mod en udvidelse af afdragsfriheden, som i 00'erne var med til at skabe den hurtige prisudvikling på boliger.

"Det indeholder en udvidelse af afdragsfriheden, og erfaringerne fra 00'erne, hvor afdragsfriheden blev indført i 2003, er jo, at det til nogens overraskelse inklusiv min egen havde en relativt stor betydning for prisudviklingen på specielt de dyrere boliger."

"Hvis konsekvensen her bliver den samme, så vil det være at understøtte en kraftig prisudvikling på ejerboligerne — specielt de dyrere ejerboliger — og i den nuværende situation er det ikke noget, jeg ser et stort behov for," siger Lars Rohde.

Finansiel vagthund opfordrer til indgreb på ejendomsmarkedet

 

Forsiden lige nu

KPMG-topchef køber investeringsejendom til rekordpris og gør lejere nervøse

Den øverste chef i revisionsselskabet KPMG i Danmark er ved siden af sit job også ejendomsinvestor. Med en ny tocifret millioninvestering i en nødlidende ejendom i København frygter lejerne at blive kastebold mellem kortsigtede spekulanter. KPMG-direktør lover dog over for EjendomsWatch at overholde gældende lovgivning.

Et flertal af danskere går ind for blandede byområder

Hverken høje eller lave indkomstgrupper skal klumpe sig sammen, lyder det fra statsministeren – og også fra en overvægt af danskere, viser en rundspørge. Resultatet glæder den almene boligsektor, der har gode erfaringer med blandet byggeri, og som også flere og flere private udviklere går i partnerskab med.

Gangsted-Rasmussen henter ny ejendomspartner

Familievirksomheden Gangsted-Rasmussen har hentet en ny ejendomspartner hos konkurrent. Rekrutteringen kommer efter, at Christian Gangsted-Rasmussen sidste år valgte at sige farvel til en række tidligere partnere og videreføre virksomheden i nye rammer.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier