EjendomsWatch

Rådgivere: Stigende rente vil udløse kollaps i By & Havn

Byplanlægger og politisk rådgiver advarer i debatindlæg om, at det kommunalt ejede byudviklingsselskab værdisætter sine ejendomme for højt og at selskabet vil få svært ved at klare en rentestigning. Direktør afviser. (Opdateret)

Jens Kramer Mikkelsen er adm. direktør i By & Havn. | Foto: /ritzau/Finn Frandsen

(Artikel opdateret 16. november kl. 14.50 med kommentar fra By & Havn.)

Udviklingsselskabet By & Havn, der er ejet med 95 pct. af Københavns Kommune, kan udvikle sig til et dyrt økonomisk bekendtskab for kommunens skatteborgere.

Det skriver Knud Erik Hansen, byplanlægger og tidligere seniorforsker, samt Per Henriksen, tidligere politisk rådgiver, i et debatindlæg hos netmediet Altinget.

"Siden hele systemet med et byudviklingsselskab startede, er gælden vokset og vokset. Det var ikke meningen. Dårlig styring af metrobyggeri og hemmelighedskræmmeri har bidraget. Gælden er nu på cirka 20 mia. kr. By & Havns økonomi er skrøbelig. Man skal være mere end optimist for at tro, at By & Havn kan betale deres gæld tilbage. Det kan ende med en gæld, som Københavns Kommune skal overtage. Sker det, kan København blive en af landets mest forgældede kommuner," skriver de.

By & Havn har en egenkapital på minus 4 mia. kr., og ifølge de to skribenter værdisætter selskabet sine grunde for højt.

I en kommentar til debatindlægget forsikrer selskabets økonomidirektør Carsten Boll dog, at økonomien er sund i det lange løb.

"Økonomien er sund, hvis man tager de lange briller på. Den negative egenkapital er en udfordring her og nu. Det skyldes, at vi blev stiftet, da ejendomsmarkedet var på sit højeste i 2007. Ejendommene var altså vurderet i et marked, som hurtigt blev hårdt ramt," siger Carsten Boll.

By & Havn venter tilbagegang i resultatet i år

By & Havn øjner butiksgennembrud i Nordhavn 

Mere fra EjendomsWatch

Briefing uge 26: Over for gult

Med dagens Tour de France-start i København viser hovedstaden endnu engang sin status som en international by. Ikke så sært, at udenlandske investorer stadig gerne vil have del i værdierne, også selvom de måske tager et dyk for en tid.

Trængt boligfond må alligevel skride til salg

Frederiksberg Boligfond er stadig i så sårbar økonomisk situation, at der skal skaffes penge via ejendomssalg – præcist det, der i 2018 udløste folkelige protester, da Blackstone var udset som køber.

Læs også

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier