EjendomsWatch

Rådgivere: Stigende rente vil udløse kollaps i By & Havn

Byplanlægger og politisk rådgiver advarer i debatindlæg om, at det kommunalt ejede byudviklingsselskab værdisætter sine ejendomme for højt og at selskabet vil få svært ved at klare en rentestigning. Direktør afviser. (Opdateret)

Jens Kramer Mikkelsen er adm. direktør i By & Havn. | Foto: /ritzau/Finn Frandsen

(Artikel opdateret 16. november kl. 14.50 med kommentar fra By & Havn.)

Udviklingsselskabet By & Havn, der er ejet med 95 pct. af Københavns Kommune, kan udvikle sig til et dyrt økonomisk bekendtskab for kommunens skatteborgere.

Det skriver Knud Erik Hansen, byplanlægger og tidligere seniorforsker, samt Per Henriksen, tidligere politisk rådgiver, i et debatindlæg hos netmediet Altinget.

"Siden hele systemet med et byudviklingsselskab startede, er gælden vokset og vokset. Det var ikke meningen. Dårlig styring af metrobyggeri og hemmelighedskræmmeri har bidraget. Gælden er nu på cirka 20 mia. kr. By & Havns økonomi er skrøbelig. Man skal være mere end optimist for at tro, at By & Havn kan betale deres gæld tilbage. Det kan ende med en gæld, som Københavns Kommune skal overtage. Sker det, kan København blive en af landets mest forgældede kommuner," skriver de.

By & Havn har en egenkapital på minus 4 mia. kr., og ifølge de to skribenter værdisætter selskabet sine grunde for højt.

I en kommentar til debatindlægget forsikrer selskabets økonomidirektør Carsten Boll dog, at økonomien er sund i det lange løb.

"Økonomien er sund, hvis man tager de lange briller på. Den negative egenkapital er en udfordring her og nu. Det skyldes, at vi blev stiftet, da ejendomsmarkedet var på sit højeste i 2007. Ejendommene var altså vurderet i et marked, som hurtigt blev hårdt ramt," siger Carsten Boll.

By & Havn venter tilbagegang i resultatet i år

By & Havn øjner butiksgennembrud i Nordhavn 

Mere fra EjendomsWatch

Briefing uge 47: Den svære afsked

Udskiftning i ledelseslaget hører til livets gang i den danske ejendomsbranche, men som vi så eksempler på i den forgange uge, kan det gøres mere eller mindre elegant. Samtidig gjorde nogle af de helt store aktører sig gældende, og den største af dem alle truede ligefrem med at vende Danmark ryggen.

Aftale med ny statslig superfond betyder fuldt hus hos pensionsinvestor i Nordhavn

AP Ejendomme og Danmarks Eksport- og Investeringsfond indgår lejeaftale til et trecifret millionbeløb, der gør den nye offentlige fællesfond til ankerlejer i det knap 17.000 kvm store Orienthuset, som står klar i Nordhavn til marts. Adm. direktør hos AP Ejendomme Peter Olsson beretter om markant lejerinteresse fra både ind- og udland.

Læs også

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier