Almen boligkæmpe trues af sprængning

Boligorganisation med over 5000 københavnske boliger har opsagt sin administrationsaftale med Lejerbo, hvor man er langt den største kunde. Direktør er trist, men forudser, at organisationen vil få svært ved at gå enegang. Færre boliger at administrere er stik mod Lejerbos strategi.
Lejerbo-direktør Palle Adamsen. | Foto: Ritzau Scanpix/Rasmus Flindt Pedersen
Lejerbo-direktør Palle Adamsen. | Foto: Ritzau Scanpix/Rasmus Flindt Pedersen

En betydeligt tab af indtægter er hvad der lurer hos boligadministratoren Lejerbo, der administrerer over 44.000 lejemål på landsplan.

Lejerbo har en strategi om at øge sin volumen med omkring 700 boligenheder om året, men nu kan over 5000 lejemål hos den største medlemsorganisation — Lejerbo København — være på vej til at forsvinde — enten til andre administratorer eller ved, at det københavnske boligselskab med over 20 afdelinger, selv varetager administrationen. En afgørelse skal træffes senest til december.

"Det er jo en stor kunde i vores administration, så selvfølgelig vil det være trist for os. Men jeg tror da også, det kan blive svært for dem ikke at være en del af Lejerbo," siger Palle Adamsen, adm. direktør i Lejerbo til EjendomsWatch.

"De har en strategi for, hvad de vil, og hvad de søger efter i en administratoraftale, og her har man åbenbart syntes, det var fornuftigt at opsige aftalen med os," fortsætter han. 

Palle Adamsen er samtidig formand for den almene boligsektors fælles talerør, BL-Danmarks Almene Boliger.

Ingen konkret begrundelse

Han forklarer, at Lejerbo København ikke er kommet med en konkret begrundelse for at opsige sin aftale, men at de to parter er i dialog omkring den videre proces.

"Lige nu drøfter vi flere ting sammen, blandt andet hvordan vi kan skrue administrationen sammen, så den bedre passer til Lejerbo København," siger han og afviser, at opsigelsen skulle hænge sammen med, at den pris, som Lejerbo tager for at administrere, skulle være for høj.

Hvis ikke parterne kan få enderne til at mødes, er Lejerbo København ikke længere medlem af Lejerbo-familien til juni næste år.

EjendomsWatch har været i kontakt med Jan Hyttel, formand for organisationsbestyrelsen i Lejerbo København, men han ønsker ikke at kommentere årsagen til opsigelsen eller organisationens videre planer.

Sidste år havde organisationen et samlet budget på godt 100 mio. kr.

I et referat fra et ekstraordinært repræsentantskabsmøde i juni har han dog forklaret, at problemet med samarbejdet med Lejerbo som administrationsselskab handler om, at det ikke har varetaget Lejerbo Københavns interesser i forhold til renoveringer og nybyggerier i tilstrækkelig grad.

"Sagerne har været så alvorlige og med risiko for at påføre Lejerbo København så store økonomiske tab, at bestyrelsen ikke ser nogen anden vej end at opsige den nuværende administrationsaftale," hedder det i referatet, hvori det også nævnes, at mange mødedeltagere udtrykte skepsis over for, "om det overhovedet er værd at forhandle med Lejerbo."

Lejerbos administrationsselskab betjener i alt 60 medlemsorganisationer fordelt over hele landet, og hvis størrelse typisk svinger fra 200 til 1000 boliger. Lejerbo København er med sine godt 5000 boliger det klart største medlem.

Blandt andre boligadministratorer findes KAB og Domea.dk, mens boligforeningen AAB i København med godt 19.000 boliger, selv står for administrationen.

Lejerbo-direktør: De almene boliger skal gentænkes 

Almene boligselskaber står i kø for at bygge på Amager Fælled

Lejerbo vil favne bredere — men går stille og roligt til værks 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også