EjendomsWatch

Almen boligsektor sparer penge på 7 ud af 10 lejligheder

På fem år er det lykkedes at spare på driften af mere end 400.000 almene boliger. Pengene bør ifølge økonomer i højere grad bruges på vedligehold. For andre 130.000 boliger er driften blevet mindre effektiv.

Foto: Colourbox

Statens effektiviseringskrav har tilsyneladende bidt sig fast i den almene boligsektor. Inden for de seneste fem år er der således blevet sparet på driften af 70 procent af landets knap 600.000 almene boliger, skriver Fagbladet Boligen og henviser til beregninger fra Effektiviseringsenheden i Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.

Allerede i 2019 nåede man op på besparelser for 1,7 milliarder kroner, hvilket var 200.000 kr. mere, end sektoren oprindeligt havde forpligtet sig til at effektivisere for inden udgangen af 2020. Pengene har man ifølge Fagbladet Boligen, der udgives af BL - Danmarks Almene Boliger.

Signe Fosgaard og Lars Otto fra Effektiviseringsenheden i Transport- og Boligministeriet kan konkludere, at besparelserne er fundet forskellige steder fra afdeling til afdeling og fra organisation til organisation. Der er imidlertid næsten 175.000 almene boliger, hvor det ikke er lykkedes at finde besparelser – op imod 130.000 drives i dag endda mindre effektivt.

"Nogle steder ser det ud til, at enkeltpersoner kan stå i vejen for effektiviseringer. Det kan både være personer i administrationen, organisationsbestyrelsen og i afdelingsbestyrelserne," siger Lars Otto.

"Det kan godt være, at kommunerne fremover skal tage hårdere fat om de afdelinger, der ikke har effektiviseret, nu hvor andre afdelinger har vist, at det godt kan lade sig gøre."

Som udgangspunkt er det boligorganisationerne selv, der kan beslutte, hvilke poster besparelserne skal komme til gode, og mens hver 10. bolig er blevet billigere at bo i, ser økonomerne gerne, at man fremover skruer op for vedligeholdelsen af de slidte bygninger.

Målsætningen fra 2016 med afsæt i boligaftalen to år tidligere om en øget effektivisering af organisationernes drift kom på et tidspunkt, hvor driftsudgifterne i den almene sektor var steget til 18,4 mia. kr.

Den almene boligsektor lever op til sparekrav et år før deadline

Almene boligselskaber runder milliarden i effektiviseringer i år 

Mere fra EjendomsWatch

89-årig overdrager ejendomme i København til sine børn for knap 1 mia. kr.

Fem voksne børn har købt en boligportefølje i København med en værdi på over 1 mia. kr. Ifølge familiens administrator er det et generationsskifte, men det er ikke afgjort, om børnene selv skal drive virksomheden videre. Familiens advokat oplyser til EjendomsWatch, at salget er sket til lidt under offentlig vurdering.

Ugens bedste historier på EjendomsWatch

Ny medejer af Fokus Asset Management, en mangeårig ejendomsadvokat, der går solo, og et sjællandsk gods, der fik ny ejer, var blandt ugens historier på EjendomsWatch, der også sørgede for, at Jeudan, CEJ, Jørn Tækker, Milton Huse, KPC, Acres, Kameo, C.W. Obel og Cosmo Ejendomme bidrog til den opsøgende journalistik, branchen fortjener.

Corona gav kæmpe tilbagegang for Parken

Omsætningen i Parken Sport & Entertainment svandt kraftigt ind i 2020, og efter skat kunne koncernen fremvise et minus 229,4 mio. kr. mod et plus på 52,3 mio. kr. i 2019.

Nedrivning af konkursramt nordmands kro må vente – køber annullerer byggeudbud

Boligorganisation annullerer entrepriseudbud på grunden, hvor sydsjællandske Mogenstrup Kro ligger, da tilbuddene ikke lever op til betingelserne for tilgængelighed. Dermed udskydes nedrivningen af den over 190 år gamle kro, der et halvt århundrede har været ejet af norske Asmund Haare, som for nylig gik konkurs med hotelkoncern.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Latest news from FinansWatch (dk)

Seneste nyt fra Watch Medier