AAB-direktør: Vi regner med at rulle ny satsning på andelsboliger ud i stor skala

Endnu en almen boligforening kaster sig over byggeriet af private andelsboliger. Både finansiering og byggeaftale er på plads, så nu er det et spørgsmål om at få konceptet spredt ud, siger adm. direktør til EjendomWatch.
"Fordelene ved det er, at vores eksisterende afdelinger får en mere blandet beboersammensætning og en indtægt til den eksisterende afdeling for salg af jorden, så vi kan sænke huslejen, og så kommer der med andelsboligerne flere beboere til at hjælpe med at betale til fællesudgifterne," siger Christian Høgsbro, adm. direktør i den københavnske boligforening AAB, der udlejer knap 20.000 boliger. | Foto: PR / AAB
"Fordelene ved det er, at vores eksisterende afdelinger får en mere blandet beboersammensætning og en indtægt til den eksisterende afdeling for salg af jorden, så vi kan sænke huslejen, og så kommer der med andelsboligerne flere beboere til at hjælpe med at betale til fællesudgifterne," siger Christian Høgsbro, adm. direktør i den københavnske boligforening AAB, der udlejer knap 20.000 boliger. | Foto: PR / AAB

Kort inden efterårsferien faldt en byggeaftale med MT Højgaard endeligt på plads.

Det var den sidste hindring for, at den almene boligforening AAB kan begynde at rulle sit nye andelsboligkoncept ud.

Boligforeningen vil derfor begynde at præsentere sine mange afdelinger for ideen om også at bygge andelsboliger.

"Vi regner helt bestemt med, at vi kommer til at rulle det ud i stor skala," siger Christian Høgsbro, som er adm. direktør i AAB, til EjendomsWatch.

Boligforeningen præsenterede offentligheden for sin andels-idé efter sommerferien. For at kunne realisere den var det dog nødvendigt, at få etableret et strategisk partnerskab med entreprenøren MT Højgaard og finansieringen på plads.

Der er en aftale på plads med både et realkreditinstitut og en bank, som Christian Høgsbro dog ikke kan offentliggøre navnene på endnu.

"Status er, at både finansiering og entreprenør er på plads. Det samme er stiftelsesdokumenterne for andelsforeningerne – det hele på plads, så nu skal vi bare i gang," siger direktøren.

Christian Høgsbro kan ikke komme med præcise tal over, hvor mange andelsboliger man forventer at bygge eller det samlede beløb, da det er op til de enkelte boligafdelinger, om de vil bruge deres penge på det. Men der har været stor interesse både fra afdelinger og kommuner, siger han.

"Fordelene ved det er, at vores eksisterende afdelinger får en mere blandet beboersammensætning og en indtægt til den eksisterende afdeling for salg af jorden, så vi kan sænke huslejen, og så kommer der med andelsboligerne flere beboere til at hjælpe med at betale til fællesudgifterne," lyder det fra Christian Høgsbro.

Afdelingerne hos AAB kan både vælge at bygge andelsboliger i forbindelse med nybyggeri eller i allerede eksisterende boligområder.

Vi giver ikke vores værdier gratis væk

Det er ikke tilladt for den almene sektor at bygge private ejerboliger, men det er muligt at lave andelsboliger. Det kom også bag på Christian Høgsbro.

Den københavnske boligforening er dog ikke ene om at have opdaget muligheden.

Den almene boligforening PAB (Postfunktionærernes Andels-Boligforening) er gået i gang med at bygge andelsboliger i Odsherred Kommune – og har allerede taget første spadestik til byggeriet. Finansieringen bag PAB’s koncept kommer fra DLR Kredit og Sparekassen Sjælland-Fyn.

Begge boligforeninger har kastet sig over andelsbyggeri for at skabe mere blandede byområder med en mere varieret indkomstgruppe.

"Vi vil gerne skabe blandede byer og gerne i eksisterende almene boligafdelinger, for de har store områder med rigtig mange almene boliger, og der synes vi godt, at man kunne fortætte med andelsforeninger. Vi vælger at gøre det selv med det her koncept, for vi vil ikke forære vores værdier væk for en slik," siger Høgsbro.

Københavns Kommune har netop godkendt AAB's planer.

Billigt og kun for medlemmer

For at få fingrene i en andelsbolig skal man være medlem af AAB, og ligesom med boligforeningens normale lejeboliger foregår det efter venteliste. De personer med lavt nummer får først mulighed for at købe en andel osv.

"Det er i første omgang forbeholdt vores medlemmer, og det indskud, der betales, kan kun forrentes med prisindekset og ikke til markedsværdi, det vil sige, at det er spekulationsfrit og langt billigere end at købe en andelsbolig på det fri marked," siger Christian Høgsbro.

Nyt andelsboligkoncept: Almen boligforening bygger privat

MT Højgaard skal bygge billige andelsboliger til medlemmer af almene boligforeninger

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også