Almene boligselskaber vil hjælpe byggebranchen gennem coronakrisen

Flere almene aktører har i disse dage fokus på, hvordan de kan hjælpe med at holde gang i dansk erhvervsliv. "Det er i vores interesse, at håndværkerne stadigvæk er der i morgen," siger direktør for Boligselskabet Sjælland til EjendomsWatch. Også i Aalborg og København hjælper man.
Det er vigtigt, at coronavirus ikke får dansk erhvervsliv til at gå i stå, lyder det fra almene boligaktører, der er i gang med at se, hvad de kan gøre for at hjælpe til. | Foto: Tanja Carstens Lund / Jyllands-Posten / Ritzau Scanpix
Det er vigtigt, at coronavirus ikke får dansk erhvervsliv til at gå i stå, lyder det fra almene boligaktører, der er i gang med at se, hvad de kan gøre for at hjælpe til. | Foto: Tanja Carstens Lund / Jyllands-Posten / Ritzau Scanpix

Flere almene boligselskaber i Danmark er parate til at gøre deres for at forsøge at holde hånden under byggebranchen, mens spredningen af coronavirus har fået større dele af det danske erhvervsliv til at lukke helt eller delvist ned.

Covid-19, der i folkemunde kaldes coronavirus, har allerede haft konsekvenser for danskerne både professionelt og privat. Flere virksomheder i service- og turistbranchen er blevet nødt til at fyre eller sende medarbejdere hjem for at forsøge at mindske de økonomiske tab, spredningen af virusset har medført.

Her er samtlige artikler om coronakrisen på EjendomsWatch 

Derfor ser Boligselskabet Sjælland og Himmerland Boligforening på at fremrykke så mange vedligeholdelses- og renoveringsprojekter som muligt.

”Lige nu går det faktisk mest på at holde hjulene i gang, fordi vi har rigtig mange håndværkermestre og andet, som kan blive og bliver ramt af det her, og det er også i vores interesse, at de stadigvæk er der i morgen,” siger Bo Jørgensen, direktør for Boligselskabet Sjælland, i et interview med EjendomsWatch.

Boligorganisationen FSB arbejder for, at alle projekter fortsætter som planlagt, mens AAB fremrykker betalingerne til leverandører.

"Vi betaler alle regninger, som vi har til forfald i marts måned, nu, og det er ca. 30 mio. kr. Det vil vi selvfølgelig fortsætte med i de kommende måneder, hvis det er nødvendigt," siger Christian Høgsbro, adm. direktør i AAB, til EjendomsWatch og tilføjer:

"Det er et beskedent bidrag fra vores side for at øge likviditeten hos vores leverandører, som flere tilfælde består af små erhvervsdrivende. Og vi håber selvfølgelig, at mange andre vil følge trop."

Projekter for millioner sættes i gang før tid

Hos Boligselskabet Sjælland er man i kontakt med de håndværkere, selskabet normalt samarbejder med for at se, hvor mange af de planlagte opgaver, der kan fremrykkes.

For i år har opgaverne en anslået værdi på 295 mio. kr., og Bo Jørgensen regner med, at omkring en tredjedel kan sættes i gang før tid.

I nordjyske Himmerland Boligforening er præcis samme øvelse i gang, siger direktør Ole Nielsen til EjendomsWatch.

Ole Nielsen, direktør i Himmerland Boligforening. | Foto: PR / Himmerland Boligforening
Ole Nielsen, direktør i Himmerland Boligforening. | Foto: PR / Himmerland Boligforening

"Vores inspektører sidder og arbejder hjemmefra, og vi har givet dem besked på at gå alle vores tilstandsvurderinger igennem for at se, om der er noget, vi kan fremrykke. Også i forhold til betalinger," siger han.

Himmerland Boligforening er ikke nået frem til, præcis hvor meget der kan fremrykkes, men direktøren siger til EjendomsWatch, at han  forventer, at det bliver opgaver for "et anseeligt millionbeløb".

En generel samfundsudfordring

At hjulene skal holdes i gang gælder, hvad enten man har faste samarbejdspartnere eller også er parat til at arbejde sammen med nye firmaer, som det er tilfældet i Himmerland Boligforening.

Boligforeningen er i gang med at arbejde på et opslag, der skal oplyse håndværkerne om, at der stadigvæk er gang i projekterne.

"Vi vil jo gerne hjælpe dem, som arbejder for os i forvejen, men generelt har vi en samfundsudfordring, så i virkeligheden handler det meget om at melde åbent ud, så vi kan få sat nogen i gang med at arbejde, der ikke kun er dem, som vi allerede i dag har aftaler med," siger Ole Nielsen.

Boligselskabet Sjælland, AAB og FSB henvender sig hovedsageligt til de entreprenører og håndværkerfirmaer, man normalt arbejder sammen med. Sidstnævnte arbejder med strategiske samarbejder.

"Vi har meget fokus på, at vi ikke stopper op eller skruer ned for aktiviteten, og at vi fortsætter alle vores projekter i den planlægning, som vi har med vores strategiske partnerskab, Hjem (NCC, Cowi og Rubow Arkitekter). Derudover har vi mindre vedligeholdelsesopgaver på ejendommene, men alle nye renoveringsopgaver, som vi skal indgå aftaler om, ligger i det strategiske partnerskab," siger Pia Nielsen, direktør for boligorganisationen FSB, til EjendomsWatch.

Øget fokus på sikkerhed for beboere og håndværkere

Men det er ikke kun det økonomiske hensyn til leverandørerne, der spiller ind, når det kommer til at holde forretningen kørerende, mens spredningen af coronavirus fortsætter.

Der er også et sikkerhedsmæssigt hensyn til både beboere og håndværkere, som alle fire boligforeninger, EjendomsWatch har talt med, er opmærksomme på.

"Jeg tror, alle har fokus på, om der kan være særlige udfordringer ved at komme ind i beboede lejligheder, men det kommer an på, hvilken type renovering, vi taler om. Hvis man skal ind i lejlighederne, og man skal ind og lave noget, imens der er mennesker hjemme, så er der et stort hensyn til, om beboerne tilhører risikogruppen. Hvis de gør det eller er syge, skal vi selvfølgelig ikke ind," siger Pia Nielsen fra FSB.

Hverken FSB og AAB ser dog indtil videre nogen grund til at stoppe de byggeprojekter, der allerede er i gang.

I både Boligselskabet Sjælland og Himmerland Boligforening er det primært udendørs projekter, man vil sætte i gang, netop for at sikre håndværkerne mod risiko for sygdom.

Det kan også være fælleshuse, der er alligevel står tomme, eller trappeopgange, lyder det fra direktørerne.

"Hvis vi bare tænker lidt kreativt, er der måske mange ting, der rent faktisk godt kan lade sig gøre," siger Ole Nielsen fra Himmerland Bolgiforening.

Men dialogen med håndværkerne er vigtig, fordi de bedst kan vurdere, hvad der kan lade sig gøre, understreger Bo Jørgensen fra Boligselskabet Sjælland.

"Vi kan godt tro, at noget ikke kan lade sig gøre af sikkerhedshensyn, men det kan det måske godt alligevel. Så der er en dialog med de håndværkere, vi arbejder med. Mange af dem har også givet tilbud, som vi vil tale med dem om."

Han bliver bakket op af Pia Nielsen fra FSB:

"Det overlader vi med fuld tillid til entreprenørerne. Renovering kan være mange ting, alt efter om vi snakker rørudskiftning, tag eller vinduer. Så man er nødt til at vurdere hver sag meget specifikt, og det er vi i gang med, ligesom vi er i gang med at lave selvstændig kommunikation til hver sag."

Landsbyggefonden byder ind

Landsbyggefonden, der støtter almene byggeprojekter, sendte mandag 16. marts nye foranstaltninger ud omkring genhusning af beboere ved renovering i boliger.

Her gjorde fonden opmærksom på, at man i lyset af coronakrisen kan genhuse i eksempelvis ledige hotelværelser, hvis udgifterne er "rimelige".

Det er en fin løsning for den enkelte beboer, siger Bo Jørgensen fra Boligselskabet Sjælland, men det hjælper ikke håndværkerne, som stadigvæk helst skal undgå at færdes tæt som ved renovering af en lejlighed. Derfor ændrer det ikke noget, i forhold til hvilke projekter Boligselskabet Sjælland kan fremrykke.

Heller ikke i AAB forventer man at gøre brug af løsningen, siger Christian Høgsbro.

"Men det er jo et udmærket initiativ, fordi det netop er for at undgå, at sagerne går i stå."

Kommuner betaler regninger før tid: Millioner af kroner på vej

Storcenter udskyder opkrævningen af husleje

Ejendomdanmark: Også udlejere skal have hjælp til at komme gennem krisen

Niras-topchef frygter projektstop i byggebranchen 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også