Ejendomslobby venter tab for andelsboliger ved en strammere boligreguleringslov

Gennemfører politikerne på Christiansborg en stramning af boligreguleringslovens paragraf 5, stk. 2, sådan som boligministeren har varslet, vil det få negative konsekvenser for andelsbolighavere. Det vurderer både Ejendomdanmark og Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation.
Det vil primært være københavnske andelsboligejere, der vil mærke et tab, hvis lovgivningen bliver strammet, vurderer Ejendomdanmark. | Foto: Jens Dresling
Det vil primært være københavnske andelsboligejere, der vil mærke et tab, hvis lovgivningen bliver strammet, vurderer Ejendomdanmark. | Foto: Jens Dresling

Et kommende indgreb over for boligreguleringslovens paragraf 5, stk. 2 har mødt positive tilbagemeldinger fra flere lejerorganisationer.

Men hos Ejendomdanmark og Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation (ABF) er man bekymret over et eventuelt indgreb i paragraffen, der muliggør, at huslejen kan sættes op efter renoveringer af en vis størrelse.

I et økonomisk notat vurderer Ejendomdanmark, at en ejer af en typisk andelsbolig på 80 kvm i København vil tabe ca. 280.000 kr. på sin andel, hvis reglerne strammes, og man begrænser mulighederne for en gennemgribende modernisering ved fraflytning.

Det baserer sig på, at organisationen forudser et fald på 25 pct. i en ejendoms værdi, muligvis mere, hvis muligheden for gennemgribende moderniseringer begrænses.

"Mister andelsboligerne værdi, risikerer vi, at folk bliver stavnsbundet, og i værste fald får problemer med bankfinansieringen. Derudover vil det også blive dyrere for foreningerne at belåne ejendommen, hvilket kan være nødvendigt, hvis ejendommen skal vedligeholdes, siger Jan Hansen, direktør i ABF, i en fælles pressemeddelelse med Ejendomdanmark mandag.

Knap 90 pct. af de andelsboliger, der vil blive ramt, ligger i København.

I alt vil over 160.000 andelsboliger blive ramt negativt ved et indgreb i lovgivningen, vurderer Ejendomdanmark. Er der tale om en fuldstændig afskaffelse af paragraf 5, stk. 2, vurderes det, at værditabet og antallet af teknisk insolvente boliger vil være højere.

"Det er meget vigtigt, at der ikke laves politiske indgreb, uden at konsekvenserne for blandt andre andelsbolighaverne står klare," siger Jannick Nytoft, adm. direktør i Ejendomdanmark, i meddelelsen.

En eventuel politisk indgriben i boligreguleringsloven vil have effekt på andelsmarkedet, fordi andelsboligerne værdiansættes efter reglerne for private udlejningsejendomme.

Lige nu er et ekspertudvalg i gang med at gennemgå lovgivningen, og først derefter kan boligminister Kaare Dybvad Bek (S) gå i gang med forhandlingerne i Folketinget.

Notatet og de eventuelle konsekvenser, en lovændring kan have, er udarbejdet på baggrund af en stikprøve hos 100 andelsboligforeninger i København.

Salg af almene boliger via "Blackstone-model" lander på ministers bord

Ejendomdanmark efterlyser bred aftale om ny boligreguleringslov

PFA-direktør er åben for en stramning af omdiskuteret boligreguleringslov

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også