Kommuner får ekstra muskler til at sælge eller nedrive udsatte boligområder

Politisk flertal vil efter ønske fra KL give kommuner lov at tage mere vidtgående midler i brug for at sikre en mere blandet beboersammensætning.
Foto: Ritzau Scanpix/Peter Hove Olesen
Foto: Ritzau Scanpix/Peter Hove Olesen

Landets kommuner får fremover mulighed for at påbyde at sælge eller nedrive de mest belastede boligområder. Altsammen som led i den politiske ambition om, at der i boligområderne højst skal være 40 pct. almene familieboliger i 2030.

Et politisk flertal i Folketinget bestående af regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og SF, har på baggrund af et ønske fra kommunernes organisation, KL, besluttet at tildele kommunerne de ekstra værktøjer.

Beføjelserne kan benyttes i tilfælde, hvor der ikke kan opnås enighed med boligorganisationerne om en udviklingsplan, og det giver altså en ekstra mulighed for en løsning på kommunalt niveau, hedder det i en meddelelse fra Transport-, Bygnings- og Boligministeriet, hvorunder den almene boligsektor hører.

Hvis kommunen ikke leverer en tilstrækkelig ambitiøs udviklingsplan, vil staten i sidste ende fortsat kunne overtage og afvikle boligområdet, fremgår det videre.

"Det vil være et krav, at parterne afprøver alle muligheder for at opnå enighed om en fælles udviklingsplan. Desuden skal boligorganisationerne høres og have mulighed for at give deres holdninger til kommunens udviklingsplan til kende, inden den kan godkendes," skriver ministeriet.

"Såfremt kommunen godkender en kommunal udviklingsplan og påbyder salg og nedrivning, vil kommunerne skulle kompensere for et eventuelt økonomisk tab, ligesom kommunen forpligtes til at overtage genhusningsopgaven i de omfattede boliger," lyder det videre.

Hjælpende hånd til udsatte boligområder

50.000 kroner for at flytte: Boligafdeling vil have bestemte beboere ud

Lolland Kommune reducerer antallet af almene boliger

Boligselskaber: Nedrivning af boliger løser ikke ghettoproblemerne 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også