50.000 kroner for at flytte: Boligafdeling vil have bestemte beboere ud

Boligafdeling vil af med beboere på offentlig forsørgelse for at undgå at stemples som "hård ghetto".
Foto: Ritzau Scanpix/Casper Dalhoff.
Foto: Ritzau Scanpix/Casper Dalhoff.
AF DR

Hvis du ikke har et arbejde eller er i uddannelse, vil vi betale dig for at flytte.

Det er budskabet til borgerne i Skovgårdsparken i Brabrand.

I flere år har boligafdelingen været på regeringens liste over udsatte boligområder, og hvis den også står der næste år, bliver den stemplet som "hård ghetto". Det vil betyde, at 60 procent af boligerne skal rives ned som en del af regeringens kamp mod ghettoer.

Derfor vil bestyrelsen i boligafdelingen, der hører under Brabrand Boligforening, nu betale lejere, der er på kontanthjælp, dagpenge, førtidspension og anden offentlig forsørgelse, op mod 50.000 kroner for at flytte, så man undgår at blive nødt til at rive boliger ned.

Så undgår man også usikkerhed over fremtiden, forklarer direktør Keld Laursen fra Brabrand Boligforening.

"Skovgårdsparken har i realiteten ikke nogen reelle ghettoproblemer, men fordi man står på den liste, er der opstået en meget stor usikkerhed hos beboerne om, om deres bolig på et tidspunkt skal nedrives," siger han til DR P4 Østjylland.

I øjeblikket er 41,1 procent af beboerne på offentlig forsørgelse, og målet er at komme under 40 procent, så man lever op til regeringens kriterier.

Det svarer til, at ti beboere skal flytte, hvis man skal undgå nedrivning.

Nu er der opslag i alle opgangene i Skovgårdsparken, hvor man tilbyder lejere, der er på kontanthjælp, førtidspension eller dagpenge op til 50.000 kroner til flyttehjælp og indskud til en anden lejlighed.

"Alle, der har prøvet at flytte, ved jo godt, at inden man har flyttemanden på plads og gardinerne på plads, løber det hurtigt op i 25.000-50.000 kroner. Så det er et realistisk beløb," lyder det fra boligforeningsformanden.

Yasmin Ayade, der er kommunikationsmedarbejder og i øjeblikket på barsel, bor i Skovgårdsparken. Hun er ikke begejstret for initiativet og tror, at usikkerheden, som boligforeningen forsøger at imødekomme, i stedet vil blive erstattet af en anden ubehagelig stemning.

"Det vil selvfølgelig skabe en negativ stemning blandt beboerne. Man afgrænser ligesom beboerne, der er på offentlig forsørgelse – hvorfor er det kun dem?"

Også en anden beboer, Preben Sønderskov, tror, at flyttetilskud kan skabe dårlig stemning mellem de 1.400 beboere i Skovgårdsparken.

"Jeg ved ikke, om det vil ødelægge den, men det er jeg bange for. Jeg er ikke meget for det, man gør folk til tredjerangsborgere," siger han til DR P4 Østjylland.

Allan Röhl bor også i Skovgårdsparken. Han går selv ledig, men han har ikke tænkt sig at overveje at tage pengene og flytte væk.

"Jeg tror ikke, de får folk til frivilligt at flytte herfra, for det er jo et supergodt sted at bo og superlækre lejligheder," siger han.

Boligforeningsdirektør Keld Laursen hæfter sig derimod ved, at det er meget få, der skal flytte for at redde Skovgårdsparken.

"Det er jo kun cirka ti beboere, der skal flyttes for at Skovgårdsparken kommer af listen, og man slipper for truslen om nedrivninger," siger han til DR P4 Østjylland.

(Denne artikel er distribueret af Ritzaus Bureau på vegne af DR.)

Politisk aftale om nye redskaber til at ændre beboermix i udsatte boligområder

To nye områder føjet til regeringens ghettoliste 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også