Et flertal af danskere går ind for blandede byområder

Hverken høje eller lave indkomstgrupper skal klumpe sig sammen, lyder det fra statsministeren – og også fra en overvægt af danskere, viser en rundspørge. Resultatet glæder den almene boligsektor, der har gode erfaringer med blandet byggeri, og som også flere og flere private udviklere går i partnerskab med.
Foto: C. F. Møller
Foto: C. F. Møller

”Vi skal lukke hullerne i Danmarkskortet og genskabe de blandede kvarterer, hvor vi møder hinanden på kryds og tværs.”

Sådan lød det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i hans nytårstale 1. januar, og spørger man et bredt udsnit af danskerne, er der tilsyneladende opbakning til hans ord.

Det viser en meningsmåling, som analysebureauet Wilke har foretaget for EjendomsWatch på baggrund af 1003 besvarelser fra et repræsentativt udsnit af danskere over 18 år.

Her støtter 54,8 pct. af de adspurgte i høj grad, at boligområder blandes, så man undgår at bestemte indkomstgrupper klumper sig sammen. 27,1 pct. svarer, at de kun i mindre grad støtter ideen om blandede boligområder.

BL: En bedre investering

I den almene boligsektors talerør, BL-Danmarks Almene Boliger, er det en tilfreds direktør Bent Madsen, der kommenterer målingen:

”Det glæder os, at danskerne støtter tanken om den blandede by. Og det er vores erfaring, at flere og flere ejendomsinvestorer og -udviklere faktisk indser, at de opnår en bedre investering ved, at et område har forskellige boligformer og beboersammensætning,” siger Bent Madsen til EjendomsWatch.

En af dem, som har positive erfaringer med at udvikler blandede byområder, er projektudvikleren FB Gruppen.

”Isoleret set er almene boliger p.t. en dårlig businesscase for en privat udvikler. Vi har valgt almene boliger til, fordi vi kan nå en bredere befolkningsgruppe. Det giver en bedre byfornemmelse og bryder med monotonien i byggeriet, og det tror jeg på som udvikler,” sagde Hans-Bo Hyldig, adm. direktør og majoritetsejer i FB Gruppen, til EjendomsWatch i november.

Høj økonomisk sikkerhed

Samme toner lød fra Jakob Axel Nielsen, adm. direktør i den nordjyske udvikler Calum:

”Vores risikoprofil er sådan, at vi hellere vil tjene lidt mindre pr. kvadratmeter og så være sikker på, at pengene også kommer. Derfor passer almene aktører godt ind, fordi et samarbejde med dem nærmest er som at låne pengene i Nationalbanken.”

Så sent som fredag morgen annoncerede pensionskassen PKA, at den som den første institutionelle investorer går ind i Gellerupparken i Aarhus, hvor man vil bygge 188 blandede boliger, som ifølge investeringsdirektør Michael Nellemann Pedersen vil give PKA et attraktivt afkast.

Størst opbakning i hovedstadsområdet

Opbakningen til de blandede byer varierer en smule efter geografi. I hovedstadsområdet er opbakningen størst med 59 pct., der i høj grad støtter ideen, mens 28,4 pct. i mindre grad går ind for blandede byer. Nordjyderne er mere forbeholdne. Her går kun 44 pct. i høj grad ind for ideen, mens 31 pct. støtter den i mindre grad.

Aldersmæssigt er det de 50-59-årige, der er varmest på ideen med godt 60 pct., mens det i aldersgruppen af 40-49-årige er 48 pct., der i høj grad erklærer sig enig i spørgsmålet, som i Wilkes rundspørge har følgende formulering:

”I landets største byer forsøger man i stigende grad at blande forskellige typer af boliger. Det sker for at undgå, at bestemte befolkningsgrupper klumper sig sammen i særlige områder. Støtter du, at boligområder bliver blandet på den måde?”

Undersøgelsen er foretaget via Wilkes webpanel fra 20.-29. november 2017 og dermed inden statsministerens nytårstale.

Aarhus får kvalitetsguide for alment boligbyggeri

På Grønttorvet er der plads til en dårlig businesscase

Calum og KAB finder formlen på blandet byggeri

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også