EjendomsWatch

Klumme: Sundt med aftagende forventninger til investeringsejendomme

Ejendomsinvestorerne forventer lidt lavere afkast for ejendomme i de kommende år. Men det er dybest set et sundhedstegn og helt i tråd med de overordnede forventninger til dansk økonomi, mener seniorøkonom i denne klumme.

Foto: PR

Ejendomsforeningen Danmarks kvartalsvise forventningsundersøgelse blandt ejendomsinvestorer viste i juli 2017-udgaven, at investorerne samlet set forventer mindre fald i det totale afkast over de kommende fem år. Selvom dette tyder på en kommende afmatning i investeringsejendomsmarkedet, er der flere andre aspekter, som det er væsentligt at holde sig for øje, når man ser på undersøgelsens resultater.

Først og fremmest viser undersøgelsen nemlig, at det stadig er gode tider for investeringsejendomme. Forventningerne til det totale afkast for 2017 ligger på 5,9 procent, og med en antaget gennemsnitlig indtjening på omkring fem procent svarer det til, at ejendomsværdierne kan forventes at stige med cirka én procent.

Investorernes forventning er, at det totale afkast vil aftage med 0,3 procentpoint til 5,6 procent frem mod 2021. Afkastet på investeringsejendomme vil altså fortsat ligge på et pænt niveau til trods, at forventningerne er faldet en smule.  Og selvom de kommende års afkast ikke bliver helt på niveau med de seneste seks kvartalers gennemsnitlige afkast, så vil investeringsejendomme stadig være en god investering.

Forventninger til kontor sætter rekord

Kigger man på forventningerne til markedsleje, tegner der sig desuden forskellige billeder af de enkelte sektorer. Hvor forventningerne til butik-, industri- og bolig er faldende, stiger forventningerne til kontor endnu engang og sætter ny rekord. Samtidig har investorerne også forventning om en stigende udlejningsprocent for kontorlejemål.

I Ejendomsforeningen Danmarks ”Markedsstatistik – tomgang” har vi også i den seneste udgave fra april kunnet se et fald i den økonomiske tomgang for kontor på 0,6 procentpoint. Således har investorerne også de største forventninger til kontorejendomme, når det gælder udviklingen i ejendomsværdi.

I tråd med forventninger til dansk økonomi

Ejendomsinvestorernes forventninger til markedet for investeringsejendomme den kommende tid er fint i tråd med de overordnede forventninger til dansk økonomi. Selvom de næste år ser ud til at blive udmærkede, så bliver de måske heller ikke helt på niveau med 2017.

De Økonomiske Råd vurderer, at den gennemsnitlige økonomiske vækst på 2,1 procent årligt kan fastholdes frem mod 2025, men at inflationen vil være lidt højere. Hen imod 2025 vil den private beskæftigelse begrænse sig til at stige med en femtedel af beskæftigelsesændringen i 2017. Og ser man på den generelle opfattelse af den økonomiske udvikling, beretter udviklingen i Danmarks Statistiks forbrugerforventninger til dansk økonomi også om en faldende tendens.

Er ved at ramme fornuftigt leje

Samlet set tegner udviklingen altså et billede af et investeringsejendomsmarked præget af realistiske forventninger, der også lægger sig op ad de overordnede forventninger til dansk økonomi.

Ejendomsværdierne er steget i en periode, men investorerne har nu en forventning om, at markedet er ved at ramme et fornuftigt prisleje. Det viser, at ejendomsinvestorerne ikke har en forventning om, at træerne vokser ind i himlen.

I bund og grund er det derfor også et sundhedstegn for investeringsejendomsmarkedet, når investorerne nu forventer en afmatning i markedet.

 

Mere fra EjendomsWatch

Briefing uge 47: Den svære afsked

Udskiftning i ledelseslaget hører til livets gang i den danske ejendomsbranche, men som vi så eksempler på i den forgange uge, kan det gøres mere eller mindre elegant. Samtidig gjorde nogle af de helt store aktører sig gældende, og den største af dem alle truede ligefrem med at vende Danmark ryggen.

Aftale med ny statslig superfond betyder fuldt hus hos pensionsinvestor i Nordhavn

AP Ejendomme og Danmarks Eksport- og Investeringsfond indgår lejeaftale til et trecifret millionbeløb, der gør den nye offentlige fællesfond til ankerlejer i det knap 17.000 kvm store Orienthuset, som står klar i Nordhavn til marts. Adm. direktør hos AP Ejendomme Peter Olsson beretter om markant lejerinteresse fra både ind- og udland.

Læs også

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier