Klumme: Grib de digitale muligheder i bygge- og ejendomsbranchen

Hvis vi for alvor skal have gang i investeringerne i bygge- og ejendomsbranchen, er det afgørende, at virksomhederne griber de digitale muligheder. Vi har teknologierne, det er blot et spørgsmål om, at branchen tager dem til sig, lyder det i denne klumme.
Foto: PR
Foto: PR
AF TONY CHRISTRUP, LANDSFORMAND I BYGGESOCIETETET

Ineffektive arbejdsgange giver fejl og mangler og koster hvert år byggebranchen dyrt. Ved at digitalisere byggeprocessen og strukturere informationen om et byggeprojekt, så den er tilgængelig for alle parter i alle byggeriets faser, vil der være store besparelser at hente.

Det bør derfor være indlysende for enhver, at der er et stort behov for at tænke digitalt – ikke blot i den indledende projekteringsfase, men også for driftsorganisationen, som efter byggeriets etablering skal overtage drift og vedligehold, er det en kæmpe fordel at have bygningen liggende i digital form. Risikoen for, at der går vigtige oplysninger tabt, er ganske enkelt mindre.

Men det handler også om produktivitet og værdiskabelse. Større anvendelse af it og teknologi bør medføre større forudsigelighed og en mere effektiv byggeproces. Og derudover forbedres bygherres beslutningsgrundlag markant, når forhold som påvirker både byggeri, drift og vedligehold kan ændres i digitale modeller inden de faktisk udføres på byggepladsen.

Derfor undrer det mig, at investeringerne i it og ny teknologi i byggebranchen udebliver. De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at branchen samlet set halter gevaldigt efter, når det kommer til at investere i digitale værktøjer. De gennemsnitlige investeringer i it og ny teknologi for byggebranchen lå i 2014 på 13.000 kroner pr. fuldtidsansat – det er mindre end halvt så meget, som i branchen for handel og transport, hvor der samme år blev brugt 33.000 kroner pr. fuldtidsansat. Ud af de opgjorte brancher, er bygge- og ejendomsbranchen den branche med klart færrest investeringer i IT og teknologi.

Der er dog steder, hvor bygge- og ejendomsbranchen synes langt mere omstillingsparat end hvad den danske lovgivning i dag tillader. Særligt et område i lejelovgivningen er jeg uforstående overfor. Med den nye lejelov har udlejere, der udlejer mere end én boligenhed, pligt til at afholde indflytningssyn. Et indflytningssyn er i og for sig en god ting, men den egentlige praksis omkring selve synet og rapporten om lejemålets tilstand, som kræves udleveret til lejer på skrift, virker ude af trit med virkeligheden.  

På alle områder ændrer digitalisering og ny teknologi i disse år erhvervslivets vilkår. Det er derfor en smule paradoksalt, at udlejer i forbindelse med et indflytningssyn fortsat skal fedte rundt med kuglepen og gennemslagspapir, blot for at kunne udlevere indflytningsrapporten på skrift – noget som i vores tidsalder jo kan sendes elektronisk via e-mail. Det må da kunne gøres enklere. Udviklingen er så langt, at vi med systematisk brug af data og digitale værktøjer i bygge- og ejendomsbranchen kan hente store gevinster. Det er derfor afgørende, at vi får løftet anvendelsen af it og teknologi til fælles gavn.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også