Klumme: Gode tider for investeringsejendomme

2016 var et godt år for ejendomsbranchen, og det kan 2017 også meget vel gå hen og blive, men både Brexit og Donald Trump er stadig væsentlige usikkerhedsmomenter, lyder det i denne klumme.
Foto: Jesper Blæsild
Foto: Jesper Blæsild
AF Morten Marott Larsen, cheføkonom hos Ejendomsforeningen Danmark

Dronningen gør det, statsministeren gør det, og et utal af analytikere og debattører gør det. Nytåret er højsæson for at kigge tilbage og gøre status for året, der gik, og fremad på det nye år, der nu begynder. Men hvordan ser det ud, hvis vi foretager samme øvelse på ejendomsbranchen? Hvordan gik det i 2016? Og hvordan tegner 2017 til at blive for branchen?

Lad os følge kutymen og starte med at kigge bagud: 2016 var på mange måder et turbulent år med store omvæltninger – ikke mindst Brexit og valget af Donald Trump til USA's næste præsident. Alligevel var det også et godt år for ejendomsbranchen og et nogenlunde år for den generelle økonomiske vækst i Danmark, der er i fortsat bedring efter finanskrisen.

Større reaktion på Brexit end Trump

På investeringsejendomsmarkedet har 2016 været et rigtig godt år. Der er stor interesse for danske ejendomme, fordi de giver et fornuftigt afkast, og det har naturligvis været medvirkende til, at ejendomsværdierne er steget. Den nyeste undersøgelse for markedsaktører, Ejendomsforeningen Danmarks ’Markedsstatistik – Forventninger’, viser, at det totale afkast på investeringsejendomme i 2016 forventes at blive 5,9 procent, hvilket er en stigning på 0,3 procentpoint i forhold til forventningerne for et år siden.

Brexit fik ellers forventningerne til at falde for første gang i fem kvartaler. Til gengæld lader valget af Donald Trump ikke til i første omgang at have haft nogen indflydelse på ejendomsinvestorernes forventninger, der i den nyeste måling er stort set uændrede i forhold til den foregående undersøgelse. Markedsaktørerne reagerede negativt på Brexit, da det betyder usikkerhed med hensyn til en vigtig samhandelspartner. Med hensyn til Donald Trump har markedsaktørerne valgt at vente og se, hvilken politik han rent faktisk kommer til at føre.

Industriejendomme nu på niveau med andre sektorer

Det er især forventningerne til industriejendomme, der er med til at trække de samlede forventninger op. Her er forventningerne for både ejendomsværdi, udlejningsprocent og markedsleje de højest målte i de 25 kvartaler, hvor forventningsundersøgelsen er lavet. Det er en markant forandring, der nu bringer for­ventningerne til industri på højde med de tre andre sek­torer, kontor, butik og bolig.

Samtidig har vi set et samlet fald i både den økonomiske og arealmæssige tomgang, der i Ejendomsforeningen Danmarks ’Markedsstatistik – Tomgang’ fra oktober var faldet med henholdsvis 0,4 og 1,2 procentpoint på et år. Og selvom det er en glædelig udvikling, er der også stadig plads til, at tomgangen kan falde yderligere, for den nuværende økonomiske tomgang på 9,1 procent er stadig væsentligt højere end i 2007 lige før finanskrisen, hvor den var helt nede på fire procent.

Fortsat usikkerhed om Brexit og Trump

Hvis vi så i stedet vender blikket fremad mod det år, vi netop har taget hul på, ser det stadig meget fornuftigt ud. Ifølge nøgletal fra De Økonomiske Råd er der de kommende år endelig udsigt til igen at ramme en BNP-vækst på 2 procent. Derfor er der også grund til at tro og håbe på, at det totale afkast kommer til at holde i 2017 også, men det kræver, at det også fortsat kommer til at gå godt for verdensøkonomien.

I forhold til dette er et af de store usikkerhedsmomenter lige nu Donald Trump. Det er stadig usikkert, hvilken økonomisk politisk kurs han kommer til at lægge, når han den 20. januar tiltræder som præsident. Vælger han at praktisere den protektionistiske kurs med mindre international handel, som han var fortaler for under valgkampen, kan verdensøkonomien godt komme under pres og lægge en dæmper på investeringsejendomsmarkedet herhjemme, da virksomhederne dermed vil producere mindre, og der derfor er mindre efterspørgsel efter erhvervsarealer.

I forhold til den europæiske økonomi skal man også holde øje med, hvilken betydning Brexit får for det fremtidige europæiske økonomiske samarbejde. Samhandlen med andre lande er afgørende i forhold til at sikre beskæftigelse og økonomisk vækst i Dansk økonomi.

Vigtigt at bruge gode tider rigtigt

Det eneste, der er helt sikkert, er, at uanset hvordan det kommer til at gå i 2017, så vil den gode udvikling vende på et tidpunkt. Man skal derfor passe på, at man trods de gode tider ikke lader sig friste til at betragte investeringsejendomme som risikofrie investeringer. Investeringer i ejendomme er aldrig helt sikre, og der vil altid være en risiko. Derfor er det vigtigt at bruge de gode tider, vi har lige nu, til fortsat at sikre et godt cash flow i investeringsejendommene. Det gøres ved at udvikle, drive, administrere og optimere ejendommene, så de fortsat fremstår attraktive for nye og nuværende lejere.

Ved at fortsat at fokusere på at sikre en god ejendomsøkonomi, sørger man også for, at investeringsejendommene fortsat har gode indtægter, når det begynder at gå den anden vej igen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også