Klumme: Skab rammerne for verdens mest energieffektive ejendomssektor

Hvis vi skal have sat skub i de grønne investeringer i bygningsmassen, skal vi have nationale og bindende mål for energieffektivitet på 30 pct. i 2030. Desuden skal der være klare regler for, hvordan institutionelle investorer supplerer de offentlige aktører, skriver direktør i Sustain Solutions Christian Niepoort i denne klumme.
Foto: Sustain Solutions PR
Foto: Sustain Solutions PR
Af Christian Niepoort, direktør i Sustain Solutions

Den danske pensionssektor vil frem mod 2030 investere 350 milliarder i den grønne omstilling. En fantastisk udmelding, som er helt nødvendig for at realisere målet om at reducere 70 pct. CO2 inden 2030. En ambitiøs opgave som Danmarks klima- og energiminister, Dan Jørgensen, står i spidsen for.

Et bredt flertal i Folketinget har indgået en politisk aftale om en klimalov, som skal sikre Danmark når i mål. Klimaloven skal følges op af en klimahandlingsplan, og i 2020 skal der første gang sættes delmål. Danmarks boligminister Kaare Dybvad har sagt, at det en bunden opgave for regeringen at se på, hvordan bygningsmassen kan bidrage til den grønne omstilling

Vi bruger 40 pct. af energien i bygninger. Der er derfor et hav af CO2-besparelser at hente hjem, da størstedelen af bygningsmassen vil eksistere mange år frem. Flere analyser peger sammen med Energikommissionen og Klimarådet på, at energieffektivisering er et af de mest rentable og effektive redskaber vi har i den grønne værktøjskasse. En rapport fra EA Energianalyse peger desuden på, at den grønne omstilling frem mod 2050 vil blive 120-160 mia. kr. dyrere for Danmark, hvis vi ikke energieffektiviserer tilstrækkeligt. 

Private midler

Investeringer i energieffektiviseringer giver pensionskasserne mulighed for at levere grønne og fornuftige afkast med lav risiko til sine medlemmer. Helt enkelt, fordi energiforbedringer er en god forretning. Det viser alle analyser på området og ikke mindst de erfaringer, vi har gjort os i PKA’s energifond, som snart har investeret 300 mio. kr. i energiforbedringer af alt fra almene boligforeninger, skoler til zoologiske haver.

Tag eksempelvis den almene boligforening FOB i Slagelse. De har nedsat energiforbruget med, hvad der svarer til strømforbruget i 70 parcelhuse årligt, og så betaler besparelsen investeringen tilbage på 10 år. Boligforeningen er kommet udenom høje huslejestigninger, er blevet grønnere og har fået ny teknologi, som bl.a. ny belysning, der har skabt større tryghed for beboerne. Projektet giver samtidig et fornuftigt afkast til PKA. Det er et win-win projekt for alle parter, og dem finder vi et hav af rundt om i landet.

Rentable energirenoveringer skal realiseres

Pensionssektoren står overfor et kæmpe investeringspotentiale på et trecifret milliardbeløb i den danske bygningsmasse, som kan betale sig selv hjem med energibesparelser inden for 12 år. Men før vi kan få sat skub i de grønne investeringer, er det nødvendigt at vi får skabt rammerne. Vigtigst er:

  1. Nationalt og bindende mål for energieffektivitet på 30 pct. i 2030.
  2. Klare regler for, hvordan institutionelle investorer supplerer offentlige aktører som Landsbyggefonden, Danmarks Grønne Investeringsfond og Kommunekredit.

Vi behøver ikke flere offentlige midler. Vi kan reducere op til 10 pct. af den samlede danske CO2-udledning ved at energieffektivisere ejendomsmassen i Danmark. Vel og mærke kun ved at realisere de rentable energirenoveringer, hvor energibesparelserne betaler for projekterne.

Kære politikere, tiden er inde til at sætte højere ambitioner for energieffektivitet inde på Christiansborg. Vi skal sikre os, at Danmark kommer billigst og mest effektivt i mål med den grønne omstilling og bliver et strålende eksempel for resten af verden.

Alle ønsker grøn omstilling – men regningen blæser i vinden

Ny analyse: Over 468.000 bygninger kan blive ramt af oversvømmelse

Sustain Solutions energirenoverer uden at kunden har penge oppe af lommen  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også