Klumme: København behøver almene boliger – AAB har gode ideer

Selvom over 3000 almene boliger i København er undervejs, så går udviklngen alt for trægt, mener politisk rådgiver Carsten Mai i denne klumme. Han har ros tilovers for Boligforeningen ABB, der efterlyser flere almene-private partnerskaber.
Foto: PR
Foto: PR
Af Carsten Mai, politisk rådgiver, sociolog

Hele 2000 nye boliger pr. år. Det er gennemsnittet for Københavns Kommune siden 2005. I samme periode er befolkningen i kommunen forøget med ca. 10.000 personer pr. år. Det viser tal fra Københavns Kommune, der også har beregnet, at brugeromkostningerne for at eje en ejerbolig kun er steget med 0,8 pct. om året i den periode.

De nye boliger betyder, at flere kan slå sig ned i Københavns Kommune og holde brugeromkostningerne på en ejerbolig tæt på ro.

Med de højere indkomster og nærmest uændrede brugeromkostninger er det tilmed blevet lidt billigere for københavnerne at eje en ejerbolig, end det var for 20 år siden.

Men der er en stor sort sky på den ellers smukke københavnske bolighimmel. Førstegangskøberne og familier uden penge på kistebunden skal ofte afdrage på dele af de beløb de låner for at kunne købe deres første bolig. Førsteårsudgifterne er ganske enkelt steget mere end brugerudgifterne i de seneste år.

Det gør det svært, for ikke at sige umuligt, for familier uden formue at købe en bolig indenfor kommunegrænsen.

Nybyggeriet i København består hovedsageligt af privat udlejningsbyggeri og ejerboliger. Der er derfor behov for at supplere med et stort antal moderne, attraktive og fleksible almene boliger for blot at forsøge på at imødekommende ønskerne om flere boliger i København. Boliger der vel at mærke er til at betale for unge familier og singler.

Der er godt 3500 almene boliger under udvikling ifølge kommunens opgørelse fra 2018, men udviklingen går alt for langsomt. Boligforeningen AAB's adm. direktør, Christian Høgsbro, har i et indlæg slået fast, at der sidste år kun blev opført 123 nye almene boliger i København.

Christian Høgsbro har fremlagt nogle interessante ideer. For det første foreslår han en gentænkning af rammebeløbet, som han kalder et benspænd for den blandede by. Direktøren understreger, at det interessante ikke er, hvad det koster at opføre boligerne, men hvad de koster at drive, og hvad beboerne skal betale i husleje.

For det andet anbefaler AAB's direktør, at der arbejdes for stærkere partnerskaber mellem private og almene bygherrer om blandet nybyggeri. Endelig anbefaler direktøren, at private kan opføre nøglefærdigt alment byggeri. En model som den borgerlige regering sløjfede i 2001.

Det er forslag som ovenstående, vores nye boligminister bør tage med over i Finansministeriet. De 123 nye almene boliger der blev opført i København forslår som den berømte skrædder i helvede.

Danmark har fået en ny regering. København har fået et nyt budget og snart en ny kommuneplan. En ny finanslov er på vej – tiden er inde til at gøre et nyt forsøg på at få en boligpolitik der for alvor løser byens problemer.

Lovændring skal fremme alment byggeri med private partnere 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også