Klumme: Selvfølgelig koster lovgivningen om parallelsamfund noget

Det er en bekostelig affære at administrere loven om parallelsamfund – også kaldet ghettolovgivningen – selv om det forlød, at det ikke ville medføre udgifter for boligselskaberne. Det skriver Steen Søndergaard Thomsen, formand for FSB's organisationsbestyrelse, i denne klumme på vegne af hele bestyrelsen.
Steen Søndergaard Thomsen, formand for organisationsbestyrelsen i FSB. | Foto: PR/FSB.
Steen Søndergaard Thomsen, formand for organisationsbestyrelsen i FSB. | Foto: PR/FSB.
AF STEEN SØNDERGAARD THOMSEN, FORMAND FOR ORGANISATIONSBESTYRELSEN, FSB

Parallelsamfundslovgivningen vil ikke være forbundet med udgifter til boligselskaberne. Sådan lød det fra officiel side, da et bredt flertal i Folketinget vedtog en række love, der skulle dæmme op for parallelsamfund, der ikke vil det danske samfund nok.

Det passer bare ikke. Så kort kan det siges.

Vi i FSB’s organisationsbestyrelse har netop været nødt til at bevilge flere millioner kroner netop på grund af det. Det kræver nemlig en betydelig ekstra arbejdsindsats at håndtere loven og den udlejningsaftale, der er konsekvensen, hvis vi skal leve op til lovgivningen. Det her påvirker faktisk mere end 50 pct. af FSB’s familieboliger eller sagt med andre ord 5585 boliger i 16 boligafdelinger i København. 

Vi synes, det er direkte arrogant at påstå, at det ikke koster penge. Og ærlig talt også lidt dumt. For selvfølgelig koster det, når der nu skal behandles mellem 45 og 70 ekstra dokumenter hver gang, vi skal udleje en bolig.

Dokumenter, der viser, om de kommende beboere har arbejde eller er i gang med en uddannelse, om de tjener nok, om deres uddannelser er ok, om straffeattesterne er rene og så videre. Hver gang. Og for alle medlemmer af husstanden over 15 år. Det arbejde laver altså ikke sig selv. 

Selvfølgelig koster det penge, når vi forstærker kontrollen med, hvem der bor i vores boliger for at sikre, at der ikke er nogle, der ”trækker ned i regnskabet”.

Og selvfølgelig koster det penge, når hele funktionen til at søge bolig via fsb.dk skal ændres. For ellers kan folk ikke få et overblik over, hvor de opfylder kriterierne, når de søger bolig.

I det hele taget skal FSB’s it-systemer udvikles, så den omfattende manuelle sagsbehandling kan klares hurtigere. Hvis sagsbehandlingstiden bliver for lang, risikerer vi, at boligerne står tomme for længe. Også det koster. Det siger sig selv.

Alt i alt er det noget vrøvl, at det er gratis at gøre op med parallelle samfund i Danmark.

Og faktisk er det ikke kun noget vrøvl. Det er også lidt af en hån over for os beboere, der skal betale ”gildet”. Der er jo ikke andre til at gøre det, fordi almene boligselskaber er non-profit-organisationer, ejet og drevet af beboerne selv. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også