Klumme: Undgå at spænde ben for dine ejendomsinvesteringer og dit afkast

Risikostyring og optimering af afkast er stadig vigtigt for ejendomsselskaberne, selvom markedet for ejendomme fortsat tegner gunstigt.
Torsten Viborg Pedersen, advokat og partner i Dahl Advokatfirma. | Foto: PR.
Torsten Viborg Pedersen, advokat og partner i Dahl Advokatfirma. | Foto: PR.
AF TORSTEN VIBORG PEDERSEN, ADVOKAT OG PARTNER I DAHL ADVOKATFIRMA

De gode priser på ejendomme betyder, at nogle ejendomsaktører søger mod mere konjunkturfølsomme typer af ejendomme og ringere beliggenheder end for blot få år siden. Har man som aktør betalt en høj pris for en ejendom, er tolerancen for ringere afkast mindre.

Selvom der fortsat er lav rente, høj beskæftigelse og en stærk makroøkonomi i Danmark og interessen for investering i ejendomme er høj, er ejendomme som investerings- og udviklingsobjekter historisk kendetegnet ved at være illikvide og konjunkturfølsomme.

Det er i de gode tider, at risikoen ved fremtidigt fald i markedet kan forebygges.

Rettidig omhu – også i ejendomsbranchen

God ledelse er blandt andet karakteriseret ved en god og præcis risikostyring. Dette gælder også i ejendomsbranchen.

Hos Dahl Advokatfirma ser vi et stigende behov for, at ejendomsinvestorer retter fokus mod netop risikostyring, også selvom det kan indebære et fald i investeringsaktiviteterne. Vi mener, at det er tid til at rette fokus mod risikostyring, hvor resultatet kan vise sig at blive et fald i markedet.

Dette indebærer blandt andet, at virksomhedens mulighed for at agere i forhold til långiver og særligt omstrukturere og eventuelt få indskudt ny kapital er vigtig. Men det kræver, at virksomhedens struktur og aftaler tillader det. Og det er ikke nogen hemmelighed, at ændring af virksomhedens struktur er nemmere, når det går godt, end når det går mindre godt.

Der er således et stigende behov for, at ejendomsinvestorerne genbesøger både virksomhedsstruktur og igangværende aftaler for at få afklaret, om der er mulighed for at optimere og skære ind til benet, mens tid er.

Risiko skal afvikles hensigtsmæssigt

Det er ligeledes vigtigt, at virksomhedens kontrakter afvikler risikoen på en hensigtsmæssig måde.

Det kræver, at der er en sammenhæng mellem de kontrakter, virksomheden indkøber og sælger ejendomme på, og de entreprise- og rådgiverkontrakter, som er grundlaget for udviklingen af ejendommene.

Hos Dahl ser vi tit, at der er ”huller i osten”, hvor risikoen ender hos ejendomsvirksomheden selv, og hvor det er vanskeligt at videreføre krav fra købere til entreprenører, rådgivere, grundsælgere m.v. Dette aspekt skal uden tvivl indgå i virksomhedens risikostyring.

Faldgruberne ved udlejning kan spænde ben

Det er selvfølgelig altid af stor betydning at opnå den højeste pris for ejendommen, når den skal sælges.

Forudsætningen for det er blandt andet, at lejekontrakterne understøtter den højest mulige og lovlige lejeindtægt.

Lejelovgivningen har mange faldgruber, når det gælder fastsættelse af lejen, varsling m.v. Også her kommer risikostyring ind som en vigtig del af det at drive ejendomsvirksomheden godt.

En 360 graders analyse af muligheder og udfordringer er ofte godt givet ud for ejendomsinvestorer, og behovet er der uden tvivl.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også