Klumme: København har brug for boliger – og helst almene

Overborgmester Frank Jensen rammer plet med sine forslag op til den nye kommuneplan. Der er brug for mange flere almene boliger i København.
Steen Søndergaard Thomsen, formand for FSB. | Foto: PR.
Steen Søndergaard Thomsen, formand for FSB. | Foto: PR.
AF STEEN SØNDERGAARD THOMSEN, FORMAND FOR BOLIGSELSKABET FSB I KØBENHAVN.

Til efteråret skal politikerne i Københavns Kommune trykke på den grønne knap og dermed vedtage den nye kommuneplan, der helt frem til 2031 sætter rammerne for byens fysiske udvikling.

Overborgmester Frank Jensen (S) har for nylig slået fast, at København har behov for 60.000 nye boliger frem til 2031. For at sikre at København har boliger til alle og til en pris, der er til at betale, har overborgmesteren lagt op til, at der blandt andet sker en opblødning af det nuværende krav om, at nye boliger i gennemsnit skal være på 95 kvm.

I FSB, som er Københavns største almene boligorganisation, bakker vi op om, at der bygges mange nye almene lejeboliger i København, også boliger til de der har brug for en mindre bolig.

Der er også behov for at bygge flere almene ungdomsboliger. Frank Jensen har foreslået, at der bygges 1000 nye boliger til de unge om året i de kommende 12 år.

En undersøgelse, som er gennemført som et led i arbejdet med den nye kommuneplan, viser, at der er næsten 11 unge mellem 18 og 29 år til hver ungdomsbolig i København. Gennemføres overborgmesteren vigtige forslag, vil der være seks unge pr. ungdomsbolig, når vi når frem til 2031. Så er vi, mener jeg, på vej i den rigtige retning, men målet er fortsat, at der altid er en god almen lejebolig til dem, som ønsker sig det.

Det står helt klart for FSB, at der skal bygges mange nye ungdomsboliger, men det er også vigtigt, at flest muligt af de nye ungdomsboliger bliver almene. Kun på den måde kan vi sikre os, at boligerne bliver til at betale for de unge. Københavns Kommune har heldigvis allerede afsat 400 mio. kr. i kommunal grundkapital til almene ungdomsboliger. Det er en god start.

Private ungdomsboliger for de få

I dag opfører private investorer boliger, som de kalder ungdomsboliger, men som koster et par millioner kr. at købe. Det siger sig selv, at denne mulighed kun er for de få, og ikke for de mange. Private ungdomsboliger har vi altså ikke rigtig brug for i København.

Det er fuldstændigt rigtigt, når overborgmesteren siger, at der skal ske noget, hvis prisen for noget så fundamentalt som at bo ikke skal blive alt for høj i København. Det kan simpelthen ikke være meningen, at København skal være for de få. Generelt støtter vi i FSB at have en by, hvor der er plads til alle, og hvor der er det gode liv, som kun mange forskellige typer af mennesker kan skabe sammen. Derfor skal der være et varieret boligudbud af almene boliger til familier, til singler, til unge, til seniorer osv.

I FSB opfordrer vi til, at der bygges flest mulige almene boliger, fordi de er til at betale for almindelige mennesker. For her er der ingen, der skal tjene penge på, at andre bor. Boligen koster derfor det, den koster i drift – hverken mere eller mindre. Derfor er de almene boligers lavere huslejeniveau med til at lægge en dæmper på den turbo, der er på boligpriserne lige nu.

Vi skal også udnytte de mange tagetagemeter, der findes i København til nye boliger. Det findes der bl.a.  fantastiske eksempler på i Østrigs hovedstad Wien, hvor man har taget denne mulighed i brug. Det giver en spændende by med variation, ikke kun i boligerne, men også blandt de mennesker, der bor i dem.

Hvis vi kan få lov til at ombygge tagetager til boliger og bygge på vores egne tomme arealer, mellem vores egne almene huse, uden at kommunen kræver, at vi betaler en ekstra købesum for vores egne arealer, ja så er vi langt. Ellers bliver det alt for dyrt at bygge både oven på og ved siden af.

Så alt i alt har arbejdet med den nye kommuneplan fået en god start med overborgmesterens udspil, og vi ser frem til, at de mange nye almene boliger bliver en realitet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også