Klumme: Dynamiske boformer kræver revision af lejeloven

Lejeloven blev i 1960’erne skabt for at hjælpe dem der skabte boligerne, altså udlejere. Derefter skulle der gå næsten fem årtier, før loven blev revurderet. Men den dynamiske boform som flere og flere lever i, tager den stadig ikke højde for.
Kristian Matthes, stifter og direktør i Findroommate.dk | Foto: PR
Kristian Matthes, stifter og direktør i Findroommate.dk | Foto: PR
AF Kristian Matthes, stifter og direktør i Findroommate.dk

En revision af lejeloven bør tages op, så den både tilgodeser udlejere og lejere, og at den derudover vil tage højde for en mere dynamisk boform, som vinder mere og mere indpas i vores hverdag.

Ifølge Danmarks Statistik bor 42 pct. af den danske befolkning til leje. Blandt de 23-årige er det kun hver femte der bor i ejerlejlighed, og når man op til de 34-årige er andelen af folk, der bor til leje og i ejerlejlighed præcis lige store. Den dynamiske boform strækker sig altså langt op til folk i 30-års alderen.

Både lejere og udlejere har udfordringer med lejeloven

Vi ser flere og flere co-living spaces, da folk arbejder mere freelance, ikke er bundet af bopæl på samme måde, samtidig med, at vi skaber familier senere - faktisk er mere end 15 pct. af arbejdsstyrken i EU ansat som freelance.

Som lejeloven er strikket sammen nu, kan det være noget af et kludetæppe for private lejere at finde rundt i:

Hvad lejere ikke ved eller er opmærksomme på er, at et tidsbegrænset lejemål ikke kan opsiges midt i perioden med mindre andet er skrevet i kontrakten. Vi har oplevet, at flere har opsagt deres tidsbegrænsede lejemål, og så er de endt i diskussion med udlejeren omkring opsigelsen, som ikke vil tilbagebetale depositum som kompensation for tabt husleje.

For udlejere gør det sig gældende, at skattereglerne for private udlejere er svære at finde rundt i, da der er særlige regler for, hvor meget skat de skal betale af deres lejeindkomst.

Samtidig oplever vi mange, som er i tvivl om reglerne for tilbagebetaling af depositum, hvordan opgøres det, hvor meget kan de tillade sig at trække fra, på hvilket grundlag osv.

Ville du hæfte personligt for alle dine roommates?

Hos Findroommate.dk får de mange henvendelser fra brugere, som er i tvivl om reglerne, når de lejer et værelse. Derfor vil vi gerne være med til at sætte lejeloven på dagsordenen.

Deleøkonomien vinder mere og mere indtog, og ligesom mange vælger at lease en bil i stedet for at købe, vælger mange nu at være mere fleksible med deres boform, og generelt ser vi, at folks ejerskabsfølelse rykker sig. Med dette skift i kulturen, bør lejeloven revurderes, og have en særskilt sektion for den dynamiske boform.

Som eksempel siger lejeloven nu, at der kun må stå én person på lejekontrakten – men med co-living spaces eller deleboliger kan dette være en stor begrænsning, da én person hæfter alene, hvis de andre roommates pludseligt bestemmer sig for at flytte ud. I stedet burde dette ansvar deles ud, så enkeltpersoner ikke står i en håbløs situation.

Samtidig er reglerne om tre måneders forudbetalt husleje og tre måneders depositum ikke tidssvarende for deleboliger, da dette bør henvende sig til en hel lejlighed og altså ikke når man i stedet kun lejer et værelse.

I og med udlejere maks kan kræve tre måneder, vil de færreste frivilligt kun kræve én måned, da det giver sig selv, at man lettere kan tilbageholde flere penge fra lejeren, hvis man har krævet flere penge fra start. Særligt dette punkt gør, at mange lejere ender med at føle sig snydt, fordi det er svært at finde hoved og hale i, hvad depositum i virkeligheden er brugt til.

Så en revidering af dette punkt kunne virkelig gøre en forskel og mindske snyd.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også