Klumme: Grund til at frygte flere forsinkelser af ejendomsvurderingerne

Skatteminister Karsten Lauritzen efterlader boligmarkedet med flere spørgsmål end svar efter udmeldingen om, at ejendomsvurderingerne bliver udskudt i et år. Og det seneste notat fra Skatteministeriet viser, at der er god grund til at frygte, at systemet bliver yderligere forsinket.
Claus Vogelius, juridisk rådgiver og partner i køberrådgivningshuset Bomae. | Foto: PR.
Claus Vogelius, juridisk rådgiver og partner i køberrådgivningshuset Bomae. | Foto: PR.
Af Claus Vogelius, partner i køberrådgivningshuset Bomae

Som forventet blev de nye ejendomsvurderinger udskudt endnu et år. Dette er bekymrende, men ikke videre overraskende. Mere bekymrende er de fundamentale problemer med hele systemet bag de nye vurderinger. Jyllands-Posten afslørede i weekenden et notat fra Skatteministeriet, der viser, at problemerne stikker langt dybere end det nye sagsbehandlingssystem. I notatet fremgår det, at der fortsat er store udfordringer med at få de forskellige it-systemer til at tale sammen og der stilles samtidig spørgsmål til kvaliteten af kommunernes plandata. Der er kort sagt grund til at frygte flere forsinkelser.

Men hvornår er offentlige projekter af denne størrelse nogensinde lanceret uden problemer, ændringer og udsættelser? Som Karsten Lauritzen selv formulerer det:

”Skatteministre før mig har sat store it-systemer i drift, før de var testet ordentligt igennem, og man var sikker på, at de virkede. Den fejl ønsker jeg ikke at gentage, men derimod tage ved lære af.”

Med denne udtalelse fristes man til at tro, at systemet med de nye ejendomsvurderinger er ganske tæt på at være på plads. Et system som vel at mærke estimeres til at koste samfundet mere end 840 mio. kroner - og muligvis langt mere. Den høje pris giver ingen garanti for levering i den nærmeste fremtid.

Systemet er ikke på plads

Det store og gennemgribende problem er, at Vurderingsstyrelsen står overfor en enorm udfordring med det kommende vurderingsarbejde. Hvis man kigger på, hvad kilder i Vurderingsstyrelsen tidligere har udtalt, synes skatteministerens udsagn er være ganske langt fra virkeligheden. Alt tyder på, at der fortsat er stor usikkerhed om, hvordan systemet overhoved skal fungere. Det fremgår også af Politiken den 30. september 2018, hvor en medarbejder i Vurderingsstyrelsen oplyser en borger om, at medarbejderne stadig intet aner om, hvordan de skal foretage de nye ejendomsvurderinger.

"Vurderingsstyrelsen har ikke modtaget administrationsgrundlag, lovfortolkninger m.m. fra Skatteministeriet, der kan danne grundlag for en ejendomsvurdering… Vurderingsstyrelsen har ikke kendskab til det nye vurderingssystem (med væsentlige ændringer), som træder i kraft ved den ordinære vurdering pr. 1. januar 2019."

Dårligt nyt for boligmarkedet

Der er altså langt vej endnu, før vi har et funktionelt system. Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har tidligere sagt, at tidsplanen måske skulle "skubbes en smule mere". Og nu i forlængelse af udskydelsen af vurderingerne, siger skatteministeren, at det ikke kommer til at have konsekvenser negativt for boligejerne. Vrøvl.

Endnu en udsættelse af det nye og dyre system, som skulle give præcise, gennemskuelige vurderinger og skabe tryghed for aktørerne på boligmarkedet, har selvfølgelig konsekvenser. Ikke bare for boligejerne, men for hele boligmarkedet og dermed også for store dele af samfundet. Konsekvensen er, at den i forvejen store usikkerhed vokser sig større og tilliden til, at systemet vil give mere præcise og gennemskuelige vurderinger falder. Større usikkerhed og dalende tillid er ikke godt for boligmarkedet.

Vi bliver således ikke klogere på betydningen af de nye ejendomsvurderinger, og os der rådgiver boligkøbere, får ikke flere redskaber til at hjælpe kunderne. Systemets udsættelse og åbenlyse problemer øger fortvivlelsen, mistilliden og skaber endnu større usikkerhed om noget, som ellers skulle have den modsatte effekt. De eneste, der indirekte vinder lidt, er dem, der overvejer at indgå i en forældrekøbskonstellation – de har nu fået lidt længere tid at løbe på. Resten af boligmarkedet må holde vejret i endnu et år.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også