EjendomsWatch

Ny boligskatteaftale til gavn for både ejere og lejere

Regeringen har med et bredt forlig fået en aftale om den fremtidige boligbeskatning på plads.

Foto: Kim Agersten/Polfoto

Efter flere måneders forhandlinger, er en aftale om fremtidens boligbeskatning på plads. Den kommer såvel ejere og lejere til gavn.

Det fremgår af regeringens politiske aftale om den fremtidige boligbeskatning, som netop er indgået med Socialdemokraterne, De Radikale og Dansk Folkeparti.

"Vi har netop indgået en historisk boligskatteaftale. Men den nye boligaftale kommer ingen tiil at betale mere for at bo i deres bolig fra de køber boligen til de sælger. De stigninger, der måtte komme kan indefryses og betales, når boligen sælges," sagde finansminister Kristian Jensen (V), da han tirsdag eftermiddag præsenterede aftalen i Finansministeriet.

Forliget indebærer også, at den almindelige sats for ejendomsværdiskat sænkes til 0,55 pct. Derudover hæves grænsen for den progressive ejendomsværdiskattesats, så ejendomme vurderet til 7,5 mio. kr. eller derover beskattes med 1,4 pct. på den del, der overstiger grænsen, oplyser Finansministeriet.

Forliget betyder som nævnt også, at alle stigninger i boligskatten efter 2017 kan indefryses. Der indføres en midlertidig indefrysningsordning for ejerboligers grundskyld i årene 2018-2020. Herefter afløses ordningen af en permanent indefrysningsordning, der omfatter samtlige nominelle stigninger i de samlede boligskatter for boligejere.

Det vil sige, at selvom ejendomsvurderingen og grundskylden stiger, efterhånden som boligpriserne stiger, og huset eller lejligheden bliver mere værd, så vil den årlige regning i kroner og øre ikke vokse. Til gengæld skal man betale den del af regningen, der er indefrosset, når boligen sælges.

De nye skattesatser træder i kraft i 2021. I forbindelse med overgangen indføres en skatterabat, som betyder, at ingen boligejere skal betale mere i boligskat i 2021, end de skulle have betalt med de nuværende regler.

"Jeg er også meget glad for, at vi skaber tryghed for lejerne," sagde Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen efter forligets indgåelse og henviste til, at forliget ikke kun omfatter boligejere.

"Der er en vis usikkerhed om, hvor store konsekvenserne af de nye ejendomsvurderinger bliver for de almene boliger. Forligspartierne er derfor enige om at drøfte dette spørgsmål primo 2020, når konsekvenserne kan fastlægges med større sikkerhed. Formålet med disse drøftelser er at sikre en rimelig huslejeudvikling i den almene boligsektor, herunder med særlig fokus på almene boligafdelinger med store stigninger i beskatningen," hedder det i Finansministeriets beskrivelse af forliget.

Boligskatterne indbringer statskassen over 40 mia. kr. om året.

Mere fra EjendomsWatch

Briefing uge 32: Hvad er god service?

Branchen for ejendomsservice viste igen, at dens store akilleshæl er indtjeningen, mens resten af Danmark diskuterede, om udlejere har ret til at hæve huslejen, når inflationen stiger. Ugens overflyvning af de største historier på EjendomsWatch er klar.

Klumme: Forkast ny lov om andelsboliger

Den nuværende vilkårlighed i valuarvurderinger af andelsboliger vil fortsætte, hvis regeringens forslag om at ændre andelsboligloven, bliver til virkelighed, lyder det fra valuar Lars Wismann i denne klumme.

Jury på plads til Årets Ejendomsvirksomhed

EJENDOM2022: Erfarne navne fra ejendomsbranchen skal finde de bedst kvalificerede bud på vinderne af tre nye branchepriser, som uddeles på topmødet Ejendom2022 til november. Først skal EjendomsWatchs læsere og andre interesserede dog indstillle mulige kandidater.

Læs også

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier