Ny boligskatteaftale til gavn for både ejere og lejere

Regeringen har med et bredt forlig fået en aftale om den fremtidige boligbeskatning på plads.
Foto: Kim Agersten/Polfoto
Foto: Kim Agersten/Polfoto

Efter flere måneders forhandlinger, er en aftale om fremtidens boligbeskatning på plads. Den kommer såvel ejere og lejere til gavn.

Det fremgår af regeringens politiske aftale om den fremtidige boligbeskatning, som netop er indgået med Socialdemokraterne, De Radikale og Dansk Folkeparti.

"Vi har netop indgået en historisk boligskatteaftale. Men den nye boligaftale kommer ingen tiil at betale mere for at bo i deres bolig fra de køber boligen til de sælger. De stigninger, der måtte komme kan indefryses og betales, når boligen sælges," sagde finansminister Kristian Jensen (V), da han tirsdag eftermiddag præsenterede aftalen i Finansministeriet.

Forliget indebærer også, at den almindelige sats for ejendomsværdiskat sænkes til 0,55 pct. Derudover hæves grænsen for den progressive ejendomsværdiskattesats, så ejendomme vurderet til 7,5 mio. kr. eller derover beskattes med 1,4 pct. på den del, der overstiger grænsen, oplyser Finansministeriet.

Forliget betyder som nævnt også, at alle stigninger i boligskatten efter 2017 kan indefryses. Der indføres en midlertidig indefrysningsordning for ejerboligers grundskyld i årene 2018-2020. Herefter afløses ordningen af en permanent indefrysningsordning, der omfatter samtlige nominelle stigninger i de samlede boligskatter for boligejere.

Det vil sige, at selvom ejendomsvurderingen og grundskylden stiger, efterhånden som boligpriserne stiger, og huset eller lejligheden bliver mere værd, så vil den årlige regning i kroner og øre ikke vokse. Til gengæld skal man betale den del af regningen, der er indefrosset, når boligen sælges.

De nye skattesatser træder i kraft i 2021. I forbindelse med overgangen indføres en skatterabat, som betyder, at ingen boligejere skal betale mere i boligskat i 2021, end de skulle have betalt med de nuværende regler.

"Jeg er også meget glad for, at vi skaber tryghed for lejerne," sagde Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen efter forligets indgåelse og henviste til, at forliget ikke kun omfatter boligejere.

"Der er en vis usikkerhed om, hvor store konsekvenserne af de nye ejendomsvurderinger bliver for de almene boliger. Forligspartierne er derfor enige om at drøfte dette spørgsmål primo 2020, når konsekvenserne kan fastlægges med større sikkerhed. Formålet med disse drøftelser er at sikre en rimelig huslejeudvikling i den almene boligsektor, herunder med særlig fokus på almene boligafdelinger med store stigninger i beskatningen," hedder det i Finansministeriets beskrivelse af forliget.

Boligskatterne indbringer statskassen over 40 mia. kr. om året.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også