EjendomsWatch

Arkitekter, ingeniører og entreprenører har vokseværk uden for Danmark

Europa er på vej frem, og det smitter af på danske arkitekter, ingeniører og entreprenører, der sidste år havde en international omsætning for 22,3 mia. kr. særligt i Europa. Under fjernere himmelstrøg har de danske virksomheder dog stadig svært ved at finde fodfæste, viser en ny eksportanalyse.

Foto: Colourbox

Der er efterspørgsel på større byggeprojekter med danske arkitekter, ingeniører og entreprenører i spidsen. Den internationale omsætning kom i 2015 op på 22,3 mia. kr. — det er en stigning på over fire mia. kr., og det højeste niveau siden finanskrisen, viser en ny eksportanalyse fra Danske Ark, Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI) og Dansk Byggeri.

"Det er virkelig positivt at se, den samlede internationale omsætning går i vejret. Den høje grad af internationalisering gør de danske bygge- og rådgivervirksomheder mere robuste og mindre følsomme over for lokale konjunkturudsving. Og det er vel at mærke den samlede branche, også de der ikke selv er internationale, som har gavn af, at branchen får en styrket international profil, siger Henrik Garver, adm. direktør i FRI, i en pressemeddelelse.

En arbejdsplads hos en dansk ingeniør-, arkitekt- eller entreprenørvirksomhed i udlandet skaber i gennemsnit 1,5 arbejdspladser hjemme i Danmark.

"Så det betyder ret meget for arbejdsmarkedet hjemme i Danmark, når det går godt for vores virksomheder i udlandet, og derfor er det for alle parters vedkommende glædeligt, at mange års arbejde med at få fodfæste på de internationale markeder nu for alvor ser ud til at bære frugt," udtaler Lene Espersen, direktør i Danske Ark.

Lidt over 17 mia. kr. bliver der omsat for i Europa, mens der kun bliver omsat for lige knap 5 mia. kr. i resten af verden.

"Europa og EU’s indre marked er de vigtigste markeder for byggeriet — henved 80 pct. af den udenlandske omsætning hentes her. Derfor er det fortsat utrolig vigtigt, at det indre marked fungerer, og de eksisterende handelsbarrierer nedbrydes," forklarer Henriette Thuen, international chef i Dansk Byggeri.

Mere fra EjendomsWatch

Kampen om at vinde branchens hæder spidser til

EJENDOM2022: Både ejendomsselskaber, udviklere og digitale aktører kæmper om at vinde en af de tre prestigefyldte branchepriser på topmødet Ejendom2022 til november. Se nogle af forslagene til prisvindere her.

Læs også

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier