Jan Bonde Nielsen lurer i kulissen i Shell-handel til en halv mia. kr.

Dansk Shell sælger sit raffinaderi i Fredericia til investor fra Randers. Den omstridte, detroniserede erhvervsmand Jan Bonde Nielsen har også haft en rolle i forbindelse med handlen, bekræfter hovedpersonen over for EjendomsWatch.
Foto: Preben Kirkholt, Polfoto (arkiv)
Foto: Preben Kirkholt, Polfoto (arkiv)

I en handel til 80 mio. dollar (godt en halv mia. kr.) får Shells olieraffinaderi i Fredericia nye ejere.

Det er den randrusianske erhvervsmand Tommy Frank, der med hjælp fra medinvestorer nu køber raffinaderiet, som han er overbevist om bliver en god investering.

"Det er en fantastisk deal. Vi har fået det til en fantastisk pris, og der er nogle fantastiske perspektiver, både inden for optimering af raffinaderiet og i trading. Det har stået på i to år og har været en lang og drøj proces, og svært at skaffe pengene. Men de blev skaffet," siger en tilfreds Tommy Frank til EjendomsWatch.

Købet er sket gennem selskabet Dansk Olieselskab, der er et nystiftet selskab, hvor den tidligere, mangeårige direktør i Dansk Shell og senere Dong Energy Lars Clausen er indsat som direktør.

Bonde Nielsens netværk

I selskabets bestyrelse sidder udover Tommy Frank også erhvervsmanden Torkel Olrik, der er svigersøn til en af danmarkshistoriens mest omdiskuterede skikkelser, Jan Bonde Nielsen, samt dennes mangeårige advokat, John Korsø Jensen fra Mazanti-Andersen Korsø-Jensen Advokatpartnerskab.

Og relationen til netop Jan Bonde Nielsen — der nok er mest kendt for sin mislykkede redning af skibsværftet B&W — er da også helt åbenlys:

"Jeg har siddet til rådgivning i de sidste to-tre måneder ved Bonde Nielsen. Han har en helt unik viden omkring processerne og alt det tekniske. Der har han rådgivet mig. Han har også anbefalet de to til bestyrelsen. Resten - Lars Clausen og Mark Stevens - er det mig selv, der kender," siger Tommy Frank.

Finansierer du selv, eller er der medinvestorer?

"Jeg har medinvestorer med institutionel støtte og bankfinansiering. Og det næste spørgsmål er så 'Hvem er det?" - og det udtaler vi os ikke om, før vi overtager driften," siger Tommy Frank.

Men Bonde Nielsen har ikke selv skudt penge i?

"Ikke det fjerneste. Han har slet ikke noget med det at gøre. Men vi begyndte at løbe panden mod en mur omkring hele due diligence-perioden. Og så kender jeg ham fra før hen."

Du mener ikke, at der er lidt for tætte bånd, når det er svigersønnen, som sidder i bestyrelsen?

"Overhovedet ikke. Torkel har jeg kendt i mange år, og han er en ualmindelig dygtig fyr," siger Tommy Frank.

Ifølge Tommy Frank åbner der helt nye forretningsmuligheder, når raffinaderiet ikke længere er en del af Shell-universitet, men tværtimod står frit til at betjene en bredere vifte af kunder.

"Det er en langsigtet investering, der giver et rigtig fornuftigt afkast af den investerede kapital."

Hvor stort?

"Det kan jeg ikke komme ind på. For rent juridisk overtager vi ikke før i 2017."

Jan Bonde Nielsen blev efter B&W's konkurs i 1980 tiltalt for groft mandatsvig, men blev frikendt i Københavns Byret. Bagmandspolitiet ankede frifindelsen, men sagen blev aldrig afgjort, da Bonde Nielsen tog ophold uden for Danmark.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også