EjendomsWatch

En byggetilladelse? Ja, vent lige 101 dage

Der er 97 dage til forskel på, hvor lang tid det i gennemsnit har taget at sagsbehandle en byggetilladelse i landets hurtigste og langsomste kommune i 2015, viser undersøgelse fra Dansk Byggeri.

Foto: Ritzau Scanpix/Thomas Borberg

Når danskerne vil bygge et nyt hus, eller når virksomhederne beslutter at bygge et nyt domicil eller udvide fabrikken, kræver det en byggetilladelse fra kommunen. I Tønder og Vallensbæk tager det i gennemsnit fire dage at få en byggetilladelse, mens det på Samsø i gennemsnit tager 101 dage, skriver Dansk Byggeri i en pressemeddelelse.

Også i kommuner som Langeland, Fredericia, Vordingborg og Glostrup kræver det tålmodighed at få grønt lys til at bygge. Her tager det i gennemsnit over 50 dage inden kommunen er klar med byggetilladelsen. Det viser en ny opgørelse fra Dansk Byggeri.

"Byggeloven er den samme i alle kommuner, så man skulle jo tro, at det var en opgave, der kunne løses inden for nogenlunde samme tidsrum, uanset hvor i landet det er, men tallene viser, at det desværre ikke er tilfældet. Forskelle i lokalplaner og naboer kan ikke forklare de store forskelle," siger erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri Torben Liborius.

28 af landets kommuner kan sagsbehandle byggesager på i gennemsnit 14 dage eller mindre, mens det i 65 kommuner tager mellem 15 og helt op til 101 dage i gennemsnit.

"Ventetiden er opgjort fra den dag, hvor kommunen har modtaget alle oplysninger, og derfor er det eneste, der mangler, kommunernes egen sagsbehandling. Det burde kunne klares inden for relativt kort tid, så derfor håber jeg, at de 65 kommuner som har en ekspeditionstid, der er længere end 14 dage, vil se nærmere på, om det er muligt at forkorte ventetiden," siger Torben Liborius og tilføjer:

"Kommunerne bør blive bedre til at trække på hinanden. Det har aldrig skadet at ringe til en ven og spørge om et godt råd."

Mere fra EjendomsWatch

Milliard-pipeline giver optimisme hos Hoffmann: "Mange nye spændende kunder"

Ifølge topchefen hos den danske entreprenørvirksomhed Hoffmann er skyerne fra første kvartal ved at lette, selvom markedskonjunkturerne forsat kan være lunefulde. I pipelinen er der projekter for op imod 2 mia. kr., fortæller Torben Bjørk Nielsen, der mener, at indtjeningen generelt bør være højere i en branche med store risici.

Læs også

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier