EjendomsWatch

Cafeer, gallerier og frisører rykker ind i tomme butikker

Når de traditionelle butikker rykker ud af handelsgaden, tager servicefag og kultur over. Personlig ekstraservice sikrer varesælgerne overlevelse.

Foto: Valdemar Jørgensen/Polfoto

Handelsstrøg i danske byer har været under kolossal forandring på grund af butiksdød – hver 10. butik i detailhandlen er lukket siden 2008 – men der er godt nyt til dem, som frygter spøgelsesbyer. Det skriver Politiken lørdag.

Bymidteanalyser fra Institut for Center-Planlægning (ICP) viser, at de tomme lokaler i stort omfang bliver udnyttet til andre formål.

"Når forretninger med traditionelt varesalg drejer nøglen, rykker udbydere af service og kultur ind i de efterladte lokaler i byernes centrale handelsgader. Det er meget positivt," siger direktør Per Nyborg, ICP, til Politiken lørdag.

ICP har blandt andet kortlagt udviklingen i Vejles bykerne og fundet, at 19 detailbutikker og 5 banker lukkede i perioden fra 2013 til 2018. Men dobbelt så mange kom til i form af 20 restauranter/cafeer, 10 frisører eller lign., 2 museer eller biografer og 17 andre servicevirksomheder.

"Det er den nye fremtid. Vi må indstille os på, at byerne bliver anderledes at se på. Tidligere tiders ubrudte række af butikker på strøggaden er ved at ændre sig til et langt mere blandet billede," siger Per Nyborg.

I Vejle er antallet af frisører steget 19 procent i den femårige periode, men størst fremgang har spisesteder som cafeer og restauranter haft med en stigning på 29 procent.

En lignende opgørelse over restauranter i Aalborgs bymidte bekræfter billedet. Her voksede antallet af spisesteder fra 2010 til 2015 med 15 procent fra 213 til 246.

(Denne historie er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Politiken.)

Mere fra EjendomsWatch

Amerikansk investor køber Coop-butikker for 300 mio. kr.

11 supermarkeder på i alt 13.100 kvm har skiftet hænder i en sale & leaseback-aftale mellem Coop Danmark og amerikanske W.P. Carey. "Norden fortsætter med at være et nøglemarked for W.P. Carey," udtaler amerikanerne, der ser handlen som starten på et langsigtet partnerskab.

Her er de seneste tinglyste ejendomshandler

På dagens liste er en større trecifret millionhandel faldet på plads mellem amerikanske Hines og svenske Bonava. De i alt 21 transaktioner rummer også bl.a. Jeudan, ATP Ejendomme, Aldi og Rema 1000. Oversigten bringes i samarbejde med dataplatformen Resights og omfatter tinglyste ejendomshandler i Danmark på over 10 mio. kr.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier