EjendomsWatch

Kommuner vil have lov at investere mere i bygninger

Det er uholdbart, at staten overhaler kommunerne, når det kommer til anlægsudgifter, mener KL-formand.

/ritzau/Tobias Nicolai/Arkiv
Foto: Ritzau Scanpix/Tobias Nicolai

Kommunale veje og bygninger forfalder, mens der tilsyneladende ikke er nogen smalle steder, når det gælder statens investeringer.

Sådan lyder det torsdag fra Martin Damm (V), formand for kommunernes talerør, KL.

"Veje og bygninger i kommunerne mangler alt for mange steder i kritisk grad investeringer. Og det er på den lange bane dyrt for samfundet at underinvestere og udskyde vedligeholdelse. Dyrt og uklogt," siger Martin Damm.

I sin tale ved Kommunaløkonomisk Forum i Aalborg opfordrer han finansminister Kristian Jensen (V) til at lette foden fra anlægsbremsen og give kommunerne lov til at foretage de nødvendige investeringer.

Det er anlægsrammen, som hvert år forhandles mellem regeringen og KL, der sætter grænserne for, hvor meget kommunerne må bruge på byggeri og renovering.

Kommunernes ønsker til anlæg i 2018 var ifølge KL-formanden tre mia. kr. højere, end det aftalen endte med.

Samlet set er kommunernes anlægsudgifter per indbygger i dag betydeligt lavere end for fem-ti år siden, påpeger han.

Hos staten er det en anden sag, siger Martin Damm.

Procentmæssigt har staten ifølge KL-formanden overhalet kommunerne, når det gælder andelen af de samlede offentlige investeringer.

"Det er ikke holdbart," lyder det fra Martin Damm, der mener, at emnet må drøftes af parterne ved de kommende forhandlinger om næste års økonomi.

Kommunerne er i det hele taget under et stort udgiftspres, påpeger KL-formanden.

Befolkningen bliver ældre og ældre, og det øger behovet for pleje og støtte fra kommunerne.

Regeringens plan om en sammenhængsreform, der skal forbedre den offentlige sektor, trækker i den rigtige retning, mener Damm.

"Målsætningen er i hvert fald rigtig. Nemlig mere tid til kerneopgaver og bedre velfærd på tværs af sektorer. Det vil vi meget gerne bidrage til," siger Damm.

Kommunerne har torsdag lanceret deres eget udspil med ti punkter, hvor man kan forenkle og skabe en mere sammenhængende offentlig sektor.

Forsiden lige nu

Ugens bedste historier på EjendomsWatch

Jens Kramer Mikkelsen siger farvel til By & Havn. Abonnenenter på EjendomsWatch kunne i den forløbe uge læse interviews med selskabets bestyrelsesformand, mens direktør uddybede regnskabet. Et andet interview var med stifteren af Schmidt Hammer Larsen, der igangsætter generationsskifte, med Dades, der køber op i Odense og med den nye formand for Ejendomsforeningen Danmark.

Barfoed-direktør: Tomgang irriterer os

Det familieejede ejendomsselskab fra Odense fokuserer på at udvikle og optimere sine nuværende aktiver specielt i hjembyen og København, så de bliver udnyttet optimalt. Omlagte lån og en tiltagende polstring af virksomhedens økonomi giver løfter om et stærkt 2018, siger direktør til EjendomsWatch. Inden for få år runder porteføljen 10 mia. kr., lyder det.

Nyvalgt formand: Vi skal have bedre føling med vores medlemmer

Henrik Dahl Jeppesen vil som ny formand for Ejendomsforeningen Danmark forstærke kontakten til foreningens omkring 5400 medlemmer. Konkret viden om deres dagligdag skal gøre foreningen stærkere over for politikere og skabe en mere synlig forening, siger han til EjendomsWatch i sit første interview i sin nye rolle.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier