EjendomsWatch

Kommuner vil have lov at investere mere i bygninger

Det er uholdbart, at staten overhaler kommunerne, når det kommer til anlægsudgifter, mener KL-formand.

Kommunale veje og bygninger forfalder, mens der tilsyneladende ikke er nogen smalle steder, når det gælder statens investeringer.

Sådan lyder det torsdag fra Martin Damm (V), formand for kommunernes talerør, KL.

"Veje og bygninger i kommunerne mangler alt for mange steder i kritisk grad investeringer. Og det er på den lange bane dyrt for samfundet at underinvestere og udskyde vedligeholdelse. Dyrt og uklogt," siger Martin Damm.

I sin tale ved Kommunaløkonomisk Forum i Aalborg opfordrer han finansminister Kristian Jensen (V) til at lette foden fra anlægsbremsen og give kommunerne lov til at foretage de nødvendige investeringer.

Det er anlægsrammen, som hvert år forhandles mellem regeringen og KL, der sætter grænserne for, hvor meget kommunerne må bruge på byggeri og renovering.

Kommunernes ønsker til anlæg i 2018 var ifølge KL-formanden tre mia. kr. højere, end det aftalen endte med.

Samlet set er kommunernes anlægsudgifter per indbygger i dag betydeligt lavere end for fem-ti år siden, påpeger han.

Hos staten er det en anden sag, siger Martin Damm.

Procentmæssigt har staten ifølge KL-formanden overhalet kommunerne, når det gælder andelen af de samlede offentlige investeringer.

"Det er ikke holdbart," lyder det fra Martin Damm, der mener, at emnet må drøftes af parterne ved de kommende forhandlinger om næste års økonomi.

Kommunerne er i det hele taget under et stort udgiftspres, påpeger KL-formanden.

Befolkningen bliver ældre og ældre, og det øger behovet for pleje og støtte fra kommunerne.

Regeringens plan om en sammenhængsreform, der skal forbedre den offentlige sektor, trækker i den rigtige retning, mener Damm.

"Målsætningen er i hvert fald rigtig. Nemlig mere tid til kerneopgaver og bedre velfærd på tværs af sektorer. Det vil vi meget gerne bidrage til," siger Damm.

Kommunerne har torsdag lanceret deres eget udspil med ti punkter, hvor man kan forenkle og skabe en mere sammenhængende offentlig sektor.

Forsiden lige nu

Medie: Nødlidende andelsforening leder efter køber

Andelsboligforeningen Ringertoften i København med en gæld på 459 mio. kr. leder efter en køber til foreningens ejendom. Det viser salgsmateriale, som mediet Insidebusiness er kommet i besiddelse af. "Garvet kriseadvokat" er på sagen, lyder det.

Ineffektivitet koster milliarder i den almene boligsektor

Trods milliardgevinster ved at samle indkøb centralt vælger de fleste boligselskaber selv at købe ind og hyre håndværkere. Sektoren agerer umodent, mener konsulentfirma, som til dels bakkes op af sektorens fælles indkøbsenhed, Almenindkøb. Her møder man lokal uvilje mod at hente besparelser, hvilket der kan være lyssky grunde til, lyder det.

C.F. Møller skal designe kontortårn i Oslo

For næsen af 23 andre teams, herunder Big, vinder det danske arkitektfirma sammen med norsk partner opgaven med at virkeliggøre et godt 45.000 kvm stort transportknudepunkt i Norges hovedstad.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier