EjendomsWatch

Selvbetjening skal holde liv i udkantsbutikker

Nyt Coop-tiltag, hvor kunderne selv klarer indkøbene og betalingen i butikkerne, skal sikre, at der holdes liv i flere små butikker på landet i fremtiden.

Et nyt Coop-tiltag skal sikre, at der også i fremtiden er dagligvarebutikker i de egne af Danmark, hvor der er lidt længere mellem husene.

Coop planlægger ifølge en meddelelse fra Landdistrikternes Fællesråd at gøre flere dagligvarebutikker selvbetjente efter lukketid, og det kan ifølge rådets formand forhindre butiksdød i de danske landsbyer.

"Dagligvarebutikken er en livsnerve i landsbyerne og afgørende for at sikre vækst, udvikling og bosætning i hele landet. Det er meget flot af Coop at gå forrest i den digitale udvikling med tanke på at fastholde butikkerne i de danske landsbyer frem for bare at lukke dem ned. Den form for nytænkning har vi i høj grad brug for fremover," udtaler Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd.

Hos Coop hedder det, at der stadig vil være personale i butikkerne, men efter fyraften er kunderne så alene. Det betyder, at Dagli'brugsen og Lokalbrugsen kan udvide åbningstiderne uden at skulle regne ekstra lønudgifter i budgettet.

"De selvbetjente dagligvarebutikker kan forhåbentlig være et redskab til at få folk til at bruge vores butikker lidt mere og huske dem på at handle lokalt," udtaler Jesper K. Andersen, formatdirektør i Dagli'brugsen og Lokalbrugsen, som også anfører, at hvis fremtiden ikke byder på vækst i nogen af de mange mindre butikker, så vil det betyde lukninger.

Ifølge Landdistrikternes Fællesråd er antallet af butikker i landsbyer med under 2000 indbyggere skrumpet med 37 pct. i de seneste ti år. Samtidig er butiksantallet stagneret eller gået frem i byer med flere end 2000 beboere, mens antallet af butikker i byer med over 100.000 indbyggere er steget med 21 pct. over de seneste ti år.

"Der er ingen tvivl om, at vores hovedforretning er at sælge dagligvarer, men vi gør meget andet i de små samfund. Vores butikker er både bank, posthus og bibliotek. Så når den sidste butik lukker i en mindre by, falder byen typisk sammen," udtaler Jesper Andersen.

(Denne artikel er leveret af FødevareWatch — et søstermedie til EjendomsWatch.)

Mere fra EjendomsWatch

Briefing uge 47: Den svære afsked

Udskiftning i ledelseslaget hører til livets gang i den danske ejendomsbranche, men som vi så eksempler på i den forgange uge, kan det gøres mere eller mindre elegant. Samtidig gjorde nogle af de helt store aktører sig gældende, og den største af dem alle truede ligefrem med at vende Danmark ryggen.

Aftale med ny statslig superfond betyder fuldt hus hos pensionsinvestor i Nordhavn

AP Ejendomme og Danmarks Eksport- og Investeringsfond indgår lejeaftale til et trecifret millionbeløb, der gør den nye offentlige fællesfond til ankerlejer i det knap 17.000 kvm store Orienthuset, som står klar i Nordhavn til marts. Adm. direktør hos AP Ejendomme Peter Olsson beretter om markant lejerinteresse fra både ind- og udland.

Læs også

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier